Skocz do zawartości

[Bidlon+koszyczek] Kupno bidonu i koszyczka na bidon.

Bartosz_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym sobie kupić koszyczek na bidon oraz bidon. Zależy mi, żeby te rzeczy były trwałe i służyły mi na długie lata. Bidon żeby nie pachniał plastikiem w czasie picia oraz żeby z niego nie ciekło w czasie jazdy rowerem. Fajnie by bylo gdyby koszyczek i bidon kolorystycznie pasowały mi do roweru, który mam w kolorze czarno niebieskim. Proszę Was o polecenie mi czegoś dobrego w tej sprawie. Szukałem w decatlonie i w kilku innych sklepach rowerowych, ale jakos wyglądem mnie nie przekonały. Proszę Was o pomoc w tej sprawie.

Napisano

FENTHIN Koszyk od Elite czyli masz na myśli Elite Custom Race Plus tak ? - tylko pytanie czy rzeczywiście tak jak opisują, jest ciężko wsunąć i wyjąć bidon ? I czy przez to się rysuje bidon. Zaś z tych dwóch, które napisałeś, to który bardziej polecasz ?

Napisano

Specialized Purist używam od kilku sezonów i - z bidonów, które próbowałem- jest to dla mnie nr 1. Na drugim miejscu postawiłbym Camelbak Podium. Jeśli chodzi o koszyki to doradzę karbonowe z Aliexpress - sam je kupuję i nie mam zastrzeżeń, są lekkie (moje ważą 19 - 20 gramów), trwałe i tanie. Minus, że długo się czeka.

Napisano

Ja polecę koszyk Zefal Spring, nie gubię bidonu na szalonych zjazdach więc raczej dobry, bidonu nie ryzuje chyba że w błocie, jedynie tyle że kolor tylko czarny, ale to pasuje do każdego roweru ;)

Bidon polecam Elite Jossanova, system podobny do Camelbak Podium i Specialzied Purist- zawór silikonowy, ale o ile tego trzeciego nie miałem okazji testować to Camelbak posiadam i Elite ma (dla mnie) dośc istotną zaletę nad powyższym- nie puszcza napojów gazowanych, gdzie Camelbak cały czas lekko przepuszcza gdy się go ściśnie (mówię tu o pozycje zablokowanej) no i przedewszystkim ustnik jest tak skonstruowany że nie zbiera się w nim błoto jak w Camelbak.

Napisano

@skom25 powiedz mi prosze czy proponowany przez Ciebie zestaw powoduje jakieś skutki uboczne ? np. porysowanie bidonu w czasie wkładania i wyjmowania z koszyczka ? Cięzko wchodzi bidon do koszyczka ? Pytam, bo z takimi opiniami sie spotkałem przy połaczeniu: koszyk elite custom race plus + bidon Camelbak Podium.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem gdzie jeździsz ( piach też może mieć wpływ na rysowanie bidonu ), ale chyba najbezpieczniej w tej sytuacji rozejrzeć się za jakimś metalowym koszykiem.
Od siebie dodam, że mój Contigo Devon, z którego jestem zadowolony, po ponad roku posiada praktycznie 1/3 powierzchni wytartą, ale ja jeżdżę w terenie w każdych warunkach.
Co do koszyka Elite, to w tym zestawie faktycznie trzyma dość mocno ( charakterystyczne "kliknięcie" przy wkładaniu bidonu ), ale dzięki temu nie ma szans, żeby wypadł, jednocześnie przez to pewnie bardziej się rysuje, ale co zrobić - bidon ma przede wszystkim spełniać swoją funkcję i nie wypadać z koszyka, a wygląd jest sprawą drugorzędną, bo to chyba nie pokaz bidonowej mody ;)

Napisano

Tak, koszyki Elite z tworzywa dość mocno niszczą bidony, ale trzymają bardzo dobrze. W MTB mam Elite Vico Carbon i ten rysuje bidony zdecydowanie mniej, tyle że nie wiem czy to kwestia materiału czy profilu koszyka.

Swoją drogą nie przejmuj się że bidon się rysuje, bo na dobrą sprawę i tak powinno się go wywalić po jednym sezonie jeżdżenia. 

Napisano

Mówiąc o koszykach Elite mam naprawdę na myśli dowolny model. Ze swoich doświadczeń mogę polecić Custom Race oraz Paron. Z opinii innych wynika, że czego nie wybierzesz, będziesz zadowolony. Kwestia, co Ci się podoba.

Z bidonów doświadczenie mam z kilkoma. Regularnie korzystałem z bidonów Isostar, Elite: Jossa, Corsa oraz Fly, Camelbak Podium. Camelbak bije wszystkie wcześniej wymienione o lata świetlne, szczególnie pod kątem smaku wody, a Elite Fly dodatkowo pod kątem trwałości nadruku. Purista nie miałem okazji używać, jedynie podpieram się zasłyszanymi opiniami. 

Rysowanie bidonu? Jeżdżąc w błocie powycierasz każdy. Moje Camelbaki owszem, są nieco porysowane, ale gąbka i nieco płynu do naczyń wystarczająco poprawiają sytuację. Przy czym ja bidonów używam jedynie na szosie, więc ciężkiego życia nie mają. Ale wcześniej wspomniany Elite Fly to szajs niesamowity. Kilka jazd a bidon wyglądał jakby miał cały sezon za sobą.

Napisano

O ile się dba o podstawowe zasady higieny to nic nie przenika, ale jak się zostawi wodę na kilka dni to śmierdzi plastikiem, tak samo jak w camelbak (tylko trochę szybciej, po 3 dniach a w camelbak po 5) jak zostawiłem frugo na tydzień w środku :wallbash:to trochę nim pachniał plastik, jednak wystarczyło wypłukać, no i przed każdym użyciem poprzedzonym przerwą trzeba płukać bo pachnie plastikiem ze środka, ale jazda w gorące dni nie produkuje żadnego posmaku nawet zwykłej wody. 

Napisano

A co myślicie o koszyczku karbonowym ritchey ? Czy ten nie bedzie mi rysował bidonu ?      https://www.cyklomania.pl/ritchey-koszyk-wcs-carbon-bottle-cage-ud-matte-black-32g,id9028.html        Jakie sa wasze opinie na ten temat ?  Czy koszyczek Ritchey bedzie mocno trzymal bidon Camelbak i w czasie wkładania i wyjmowania bidonu nie porysuje go ? Czy jednak koszyczek Elite Custom Race Plus będzie lepszy od ritchey ? 

Napisano

Każdy koszyk będzie rysował bidony. Tu nie ma zmiłuj. Raz, że jeśli ma dobrze trzymać, musi go nieco ściskać, więc przy wkładaniu i wyciąganiu tarcie musi być. Dwa, jak zbierzesz trochę błota czy to na koszyku czy na bidonie, będzie ono działać jak ścierniwo.

Natomiast zastanowiłbym się, czy warto wydać ponad 150zł dla kilku gram różnicy w wadze. Podobną konstrukcję ma śmieszne tani Zefal Spring czy nieco droższy Bontrager RL. Drugi ma też wiele wersji kolorystycznych.

Napisano

Karbonowy koszyk kupuje się głównie dla wagi, a ten Richey nie dość , ze ciężki to jeszcze drogi. Zdecydowanie lepiej kupić lzejszego i tańszego chinola.A jesli nie, to Bontager RL czyTacx bedzie sensowniejszym wyborem. A jesli chodzi o rysowanie bidonu, to jest rzecz nie do uniknięcia.

Napisano

Wybieram dla siebie bidon camelbak i zastanawiam sie jeszcze nad koszyczkiem EliteVico Carbon, o którym pisał @skom25 oraz nad koszyczkiem Elite Custom Race,  o którym pisała większość osób w tym temacie. Który wybrać tak według Was ? 

Napisano

Ja też już wiele koszyków przeszedłem w życiu i mam teraz dwa Elite Custom Race. Najlepsze jakie w życiu miałem.

Co do bidonów to ja jestem zadowolony z Accenta. Logo accent na bidonach, ale na plastikach wszędzie wytłoczone logo Tacx.

Napisano

Vico Carbon waży coś w granicach 22g, może go zważyć dzisiaj wieczorem. Custom race jakieś 2 razy więcej.

Jeżeli Ci nie zależy na wadze to nie kupuj karbonu, szkoda pieniędzy. Ja też bym się nie przywiązywał zbyt mocno do wyglądu bidonów. Jak się zacznie ścierać i brudzić to wyszoruj go szorstką stroną gąbki.

Napisano

Złożyłem już zamówienie w sklepie internetowym. Za bidon camelbak podium chill 750 ml łącznie z kurierem dałem 94 zł. Natomiast jeśli chodzi o koszyczek to wybrałem elite vico Carbon, za który łącznie z kurierem dałem 94,84 zł. Także bardzo dziękuje Wszystki za cenne rady i pomoc w dokonaniu właściwego wyboru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...