uchmanek Napisano 10 Sierpnia 2008 Napisano 10 Sierpnia 2008 na twoim miejscu poczekalbym troche. bedzie wiecej wiadomo o modelach 2008, a i ceny spadna.
demiu Napisano 15 Lutego 2009 Napisano 15 Lutego 2009 A czy ktos mial okazje juz przetestowac nowy system Manitou-Absolute Platform Damper ? Sam sie zastanawiam nad kupnem: R7 Elite Absolute http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=21341 lub drozszej wersji R7 MRD Absolute http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=21343 Z tego co widze to system dzialania ten sam,a roznica jedynie na wadze.
Patriota Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Witam zastanawiam sie czy do ramy scott scale 40 bedzie psował amortyzator R7 80mm : http://www.allegro.pl/item558502906_manito...bialy_nowy.html Rama seryjnie jest na foxach jednak nie mam kasy na kupno foxa a R7 bede miał w dobrej cenie. Czy geomertria sie bardzo zmieni? Przeznaczenie to maratony i XC a moja waga 65kg
Wax Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 W Scottach Scale 40 montuje się Foxy o skoku 100mm, jak kupisz 80mm to jest oczywiste że geometria się zmieni, nie wiem jaka jest różnica w wysokości tych dwóch amortzatorów, ale rower przysiądzie z przody trochę. Jego geometria będzie bardziej sportowa, lepiej się będzie podjeżdżać. Kiedyś 80mm to był książkowy standard w XC, teraz poszło to trochę do góry (jak wszystko) i aktualnie montuje się amortyzatory 100mm co nie znaczy że tak musi być.
Patriota Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 To że geomteria sie zmieni to wiem tylko nie wiedziałem czy bedzie ok. Licze że na 80mm bedzie mi sie dobrze jeździło.
Bula Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 "Kiedyś 80mm to był książkowy standard w XC, teraz poszło to trochę do góry " moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie, nie wiem jak wy ale ja nawet 80 mm nigdy nie wykorzystuję, 60 tka by mi w zupełności wystarczyła
Wax Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Czy geomertria sie bardzo zmieni? Po tym pytaniu myślałem, że tego nie wiesz A dlaczego nie chcesz R7 o skoku 100mm ? Okazja związana jest tylko z amorem o skoku 80 ? Myślę że jeździć się będzie dobrze, będzie zwrotniejszy bo baza kół się trochę zmieni. Bula, preferencje i style jazdy są różne
MtK Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 "Kiedyś 80mm to był książkowy standard w XC, teraz poszło to trochę do góry "moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie, nie wiem jak wy ale ja nawet 80 mm nigdy nie wykorzystuję, 60 tka by mi w zupełności wystarczyła Wiesz dużo zależy od amortyzatora, bikera i trochę od terenu. Kiedyś miałem RST Gile 100mm i mi cały czas brakowało skoku. Teraz nabrałem sporo umiejętności i doświadczenia, sprzęt zmieniłem i mam Rebe 85mm. Mieszkam w dość "górzystym" terenie bo wyżyna śląska potrafi być pofałdowana. Z doświadczenia mogę powiedzieć że opcja większego skoku na przód da trochę lepszy efekt jeśli chcemy szaleć ale znacznie sensowniejsze będzie zainwestowanie w dobrego fulla niż wymiana sztućca na większy. 60mm czasem mogło by być troszeczkę za małe 80mm jest optymalne dla mnie.
Nawrotek Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Również miałem kiedyś 100mm, teraz mam 80, do tego jedną podkładkę i mostek na minus. Lubię jak przód mam nisko, jakoś więcej skoku nie potrzebuję. Jak już to fulla 100/100 chciałbym mieć
MtK Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Również miałem kiedyś 100mm, teraz mam 80, do tego jedną podkładkę i mostek na minus. Lubię jak przód mam nisko, jakoś więcej skoku nie potrzebuję. Jak już to fulla 100/100 chciałbym mieć Ja mam 85/90 te 10mm z tyłu jest niewyczuwalne. Porównywałem mojego Anthema z Anthemem X, który jest 100/100 i szczerze na dużo więcej rower nie pozwala. Jeśli już miałbym brać coś większego to Santa Cruz Blur XC 100/115. Aha tak mi się przypomniało R7 się charakteryzuje tym że jest dość wysoki więc 80mm może być identyczny jak F100 który to znów jest krótki. Jedno jest pewne rama projektowana pod 479mm z krótszym amorem będzie się lepiej prowadzić choć minimalnie większe tendencje do OTB na zjazdach choć w sumie akurat tu dużo zależy od trzeźwości bikera, czy odpowiednio dobrą pozycję przyjmie na zjeździe.
Kubus18 Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 W najnowszym Magazynie Rowerowym jest test amortyzatorów, ogólnie rzecz biorąc R7 chwalą za wagę, a Sid-a oceniona najwyżej ze wszystkich(6/6) za najlepszą pracę, uniwersalizm, sztywność(mimo że był to world Cup) i dobrą manetkę. Jak dla mnie Sid !
Bula Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 ja bym się nie sugerował opiniami z MR tak ,style są różne ale Patriota pisał że chce amor xc/maratony jak ktoś chce "szaleć" to 100 mm jak najbardziej ps.wysokość amorka powinna być w instrukcji a tego pełno w necie
MtK Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 kubus RS chyba w końcu stworzył amor dla wszystkich. Anorektyk nie będzie marudził że ciężkie a ludzie dużych gabarytów nie będą psioczyć że za miękki. Następny amor tylko SID.
Fifi Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Anorektyk nie będzie marudził że ciężkie Niektórzy light-bikerzy narzekają, że już nie będzie można kupić starego Sida z lagami 28mm który jest znacznie lżejszy. ludzie dużych gabarytów nie będą psioczyć że za miękki. chyba za mało sztywny a nie miękki. (mimo że był to world Cup) Różni się od Teama odchudzonymi bebechami o 15g i naklejkami, a cena sporo wyższa.
Wax Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 No i chyba koroną i sterówką z kartonu... EDIT Sorka, powaliłem ze starą Rebą... wstyd na całą wieś...
Mod Team bogus Napisano 16 Lutego 2009 Mod Team Napisano 16 Lutego 2009 WC to troche za droga konstrukcja w stosunku do Team. Nie oferuje wiele więcej, a jest dużo droższa. Uważam, że różnicę pomiędzy tymi modelami można dużo lepiej spożytkować na lepszy osprzęt.
demiu Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Ja przymierzam sie do Manitou R7 Elite Absolute 80 mm i zapewne wybiore ten model ze wzgledu na cene okolo 1000 zl i wage 1520 g Zwlaszcza,ze ma byc to amorek do maratonow XC a nie do skakania.Chyba nie ma obecnie lepszej oferty w tej cenie? Zastanawialem sie nad SIDem,ale przy mojej wadze 85 kg ponoc nie wskazany a i cena ponad 2000 zl odstrasza od kupna. Chyba zaryzykuje z R7
MtK Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Fifi tak sztywny, użyłem takiego skrótu myślowego, sorry.
Sel Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 A to was zdziwie bo kiedyś gdzieś widziałem zestawienie "sztywności" bocznej i podłużnej (?) widelców i Reba np. wcale tak super nie wypadała ;-) Najsztywniejsze były Fox'y, później Reba a prawie na równi z nią R7. Jak znajdę to "podrzucę".
miskov17 Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Na razie nie znajdziesz bo konkurencja zaszła w sen zimowy Tak się składa, że jestem autorem tematu o sztywności bocznej i podłużnej Co do samego wyboru, co jak co ale R7 jak na 30mm lagi jest bardzo sztywna. Do tego mamy wersję z platformą, bardzo dobrą wagę i przyzwoitą pracę. No i ostatnimi czasy można ją wychwycić nawet za ~800zł - w tej cenie konkurencji brak. 100mm odpada - wysokość jak w amorku z 115mm skokiem. 80mm jest niestety mniej czuła ale coś za coś. Te 1520g brałbym z dużym przymrużeniem oka - moja Elite Absolute waży 1609g z 22cm sterówką
Kubus18 Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Pozostaje chyba kupić to co Ci się bardziej podoba. Tematów o R7 i RS było multum, nie wiem po co po raz setny wypisywać to samo, opinii zawsze będzie tyle co użytkowników, moja rada dla tych zawsze niezdecydowanych, to po prostu zagadać jak rowerzysta do rowerzysty o możliwość przejechania się, ew. przejść się do rowerowego i wymacać, odbyć krótką przejażdżkę i wyrobić sobie własną, niepodległą opinię. Do konsensu w tym temacie i tak nikt nie dojdzie, bo każdy swoje chwali, a dyskusja opierająca się na liczbach dot. sztywności i wątpliwych doświadczeniach użytkowników nie doprowadzi do niczego, co pomoże Ci w wyborze, co najwyżej Ci go utrudni. Suma sumarum marzec ma być ładny, decyduj się szybko.
demiu Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 A czy ktos mial okazje ujezdzac manitou r7 mrd tpc ? jestem ciekawy jak dziala ten system?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.