Skocz do zawartości

[amortyzator]R-Seven czy SID Race

Pawciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mają być cięższe z uwagi na większą średnice goleni - 32mm co ma według RS bardzo poprawić sztywność. Do tego dodali troche więcej carbonu. Co do r7 to może jakieś zdjęcia na wadze bo producent to może sobie mówić dużo :) np podawać wagę bez rury sterowej.

Napisano
Jeszcze małe pytanka: jak to jest z tą manetką? Warto wyżyłować się na wersję WC? Ile kosztuje serwis/częstotliwość ?

1.ale co z manetka? nie kumam pytania...

2. imho nie, waga niewiele mniejsza a cena sporo wieksza(pomijam zabawy z karbonowa rura)

3. chcesz dane zalecane przez producenta czy dane realne?

Napisano

Z manetką będzie ważył tyle co SID a poza tym to nie ten przedział cenowy. A propos manetki, miałem na myśli jak ona działa. Sprawnie szybko puszcza dobrze blokuje i tym podobne epitety :)

Napisano

Przylozyc przylozyli, ale max tarcza to juz 180 a nie 203mm. Waga o 100 mniejsza czy moze nawet troche mniej a cena o 500zl wieksza. Fakt ze moze zmienili/poprawili cos w dzialaniu. Poza tym karbonowe golenie wygladaja oblesnie...

• Mod Team
Napisano

verul poczekaj jeszcze z 2 miesiące i pewnie się przyzwyczaisz do wyglądu, aż powiesz w ostateczności, że ci się podoba. Też w tej chwili nie bardzo mi się ta wersja nowa podoba, ale poczekamy zobaczymy. Przede wszystkim trzeba poczekać, aż cena dojdzie do jakiegoś normalnego poziomu zbliżonego do wersji z roku 2007.

Napisano

Uchmanek : tak, www.kupkolo.cz/produkty/Vidlice-odpruzene-tlumice_84/Rock-Shox-2008_201/Rock-Shox-SID-World-Cup-2008_3150.html ale cena niezbyt zachęcająca... <_<

Napisano

"cena niezbyt zachęcająca" lol. niezly eufemizm. trzeba miec ciut nierowno pod sufitem luib wiec wyjatkowo komfortowa sytuacje finansowa zeby zaplacic za widelec 4k.

Napisano

Pixon - poki co mam model 2007 i nie przewiduje zmiany :) Zwlaszcza ze to tylko 100gram a po zmniejszeniu maksymalnego rozmiaru tarczy wnioskuje ze sztywnosc ucierpiala.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jak komuś jest potrzebna tarcza >200mm to nie sądze, żeby amor pokroju R7 czy SIDa był najlepszym wyborem...

Co do samego R7 - jestem jego zadowolonym posiadaczem (rocznik 2006, wersja z blokadą na kierownicy). W tej wersji z dosyć krótką sterówką (17 albo 19cm) mój waży 1420g. Jest przy tym dosyć sztywny bocznie i jak dotąd nie dorobił się prawie żadnego luzu. Blokada na kierownicy jest jego największym minusem. Jak się wyreguluje, to zablokować się da zawsze i absolutnie nie buja. Nie raz zdarzyło mi się też zapomnieć o niej i ostro przywalić w kamole na zjeździe czy w inny korzeń. Tutaj nie mam zastrzeżeń, wytrzymałość wystarczająca - nic się nie zepsuło. Natomiast przy wyłączaniu blokady mija chwila, zanim "coś zaskoczy" i się wyłączy. Nie zawsze, ale czasami się zdarza. Niedługo przy generalnym serwisie zamierzam wymienić pancerz i linkę blokady, powinna zacząć chodzić idealnie, jak na początku.

Z SIDem doświadczeń nie miałem, ale z mojej strony polecam R7, lepiej bez "super clickit".

Napisano

Witam,

Co wg. Was będzie lepsze do maratonów dla jeźdźca w wadze 70kg:

- R7 Super Clickit 2007 (80mm) 1200zł

- SID TEAM 2007 (80mm) 1400zł

Amor będzie montowany do ramy MERIDA MATTS SPEED 20", która jest pod 80mm.

Za R7. przemawiają szersze golenie co wpływa na szeroko pojętą sztywność, a za SID'em chwalony wszędzie tłumik Motion Control.

Co wybrać? Dylemat niemały, tym bardziej, że jest to już niemały wydatek... <_<

Napisano

zalezy do czego. jesli budujesz lekki rower do maratonow, to wez lzejszy. clikit to zwykla blokada, sid ma dodatkowo floodgate. r7 jak na 30mm jest malo sztywny, ale na pewno mocniejszy od wylajtowanego sid'a.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi :)

Po dłuższym zastanowieniu (ze względu na rodzaj gwarancji) wybór zapewne padnie na R7 SUPER, choć szczerze przyznam, że ciągle nie wiem, czy jest to dobre posunięcie :D

Z jednej strony raczej bezawaryjny SID z MotionControl, flodgatem i dobrą wagą, z drugiej trochę cięższa R7., o szerszych goleniach, lubiąca puszczać powietrze...

• Mod Team
Napisano
lubiąca puszczać powietrze...

Po oddaniu amora do serwisu i powrocie podobno już jest wszystko cacy. Niestety jeszcze nie zebrałem się na wysłanie go także nie wiem jak sprawa wygląda w praktyce.

Napisano
moze napisz wiecej o tym, czego oczekujesz od sprzetu.

Amor ma być dla mojego Brata (waga w granicach 70kg), który będzie na nim startował w maratonach MTB na dystansie GIGA. Od amortyzatora oczekuję, aby był lekki (powiedzmy, że 1650g jest w miarę rozsądną wagą), w miarę sztywny (70kg to już nie tak mało) i niezawodny (nie może być tak, że co tydzień będę latał do seriwsu, bo coś szwankuje).

Nie brałeś pod uwagę Reby Race/Team? Za lekkie to to nie jest ale zbiera pozytywne opinie i można dostać już za 1679 PLN z manetką push lock http://centrumrowerowe.pl/index.php?s=7120...did=73&l=pl A tu masz SIDa

Zastanawiałem się, i to bardzo poważnie -_- Jednak REBE TEAM bardzo trudno dostać, a jeżeli już jest dostępna (pod vki), to cena skutecznie odstarsza... a szkoda, bo bardzo chętnie wybrałbym ten amor.

PS. Max jaki mogę przeznaczyć na amor to granice 1300zł.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...