remover Napisano 4 Listopada 2018 Napisano 4 Listopada 2018 Jak w tytule. Na jutube jest fajne wideo, gdzie jest też instalacja kadencji (z 1.40). Z wideo jest niby wszystko jasne, poza jednym - co robić tym którzy nie maja wycięcia w osi pedała na ten plastykowy uchwyt. Boje się że zgubie magnes jak ten będzie tylko "przymagnesowany" do pedała. Mogę przykleić, ale nie bardzo mi się podoba ten pomysł. Jakiś inne druciarstwo?
pp516 Napisano 4 Listopada 2018 Napisano 4 Listopada 2018 Mam ten licznik.Jak to nie masz wycięcia w osi pedała ? Ten plastikowy uchwyt (dwa różne rozmiary, chyba 4 i 5 do wyboru) wciska się w gniazdo pod klucz imbusowy które jest w osi pedału od wewnętrznej strony. Jakie masz pedały ? Nie ma w nich tego gniazda pod imbus ? Ja ma SPD MP 520 i jakieś platformy i w obydwu są gniazda. Widać to wyraźnie na poniższym zdjęciu (jeszcze inne pedały SPD), plastikową podkładkę z magnesem w środku wciskasz (po zamontowaniu pedała ) w to gniazdo pod imbus widoczne po prawej stronie zdjęcia na dole. Chyba że masz jakieś tanie bez gniazda, to chyba sensowne będzie kupno lepszych z gniazdem, np MP 520. Klejenie czy inne pomysły, to raczej odpadają, szkoda by było zgubić ten mages, kilka złotych kosztuje nowy (około 20 zł).
dziksoltys Napisano 4 Listopada 2018 Napisano 4 Listopada 2018 Albo kupno innego magnesu ja mam zestaw na kablu to mam inny magnes
pp516 Napisano 4 Listopada 2018 Napisano 4 Listopada 2018 Inny może nia pasować. Mam wcześniejsze wersje liczników Sigmy i tam są jakieś zdaje się słabsze magnesy. Czujnik prędkości od BC14.16 nie działał z tym magnesem starego typu (takim : https://rowerek.pl/product-pol-8852-Magnes-do-licznika-Sigma-okragla-szprycha.html ).
remover Napisano 4 Listopada 2018 Autor Napisano 4 Listopada 2018 No coś, nie mam Pedaly odkrecają się kluczem 15, nie imbusem. To są stokowe platformy od Marin Muirwoods. Pewnie tanie, ale na razie nie mam nic przeciwko nim i nie chce mi się kupować nowe, bo i tak polowa roweru do apgrejdu poszla plus bajery. . Hmmm, napiszę jeszcze do Sigmy czy ten od 16.12 będzie działał.
kamfan Napisano 4 Listopada 2018 Napisano 4 Listopada 2018 Będzie działał każdy magnes neodymowy o zbliżonych rozmiarach (przetestowane na Sigma 14.16 STS CAD). Magnes do kadencji można przymocować na kleju silikonowym (pewnie trzyma, a umożliwia łatwy demontaż) albo użyć taśmy izolacyjnej.
remover Napisano 11 Listopada 2018 Autor Napisano 11 Listopada 2018 Kupiłem na allegro kilka magnesów neodymowych o wymiarach 10x6 (oryginalny od Sigmy 10x3), 1.5 zł/szt. Kadencja działa. Na razie się trzyma na naturalnym przyciąganiu się, jak będę gubił, to może przykleję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.