cyganos Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Wg specyfikacji roweru to jest recon rl, nowa wersją ma już czarną anodę ten nie. Niczym nie psikam pod uszczelki, bo założyłem, że w nowym to nie ma sensu a po 50h chciałem i tak zrobić serwis. Jestem ciekaw co zastanę w środku bo czuję, że smaru tam nie ma żadnego a gąbeczki też pewnie suchawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Stali się nie anoduje. Można chromować, również na czarno. Ten widelec nie jest smarowany smarem a olejem. Od około lat 5 nie spotkałem żadnego w którym fabrycznie byłby wymagana objętość. Często jedna goleń jest sucha. Naoliwione gąbki służą w zasadzie nie tyle do smarowania ślizgów (bo po 10 ugięciach przestają oddawać olej na goleń) a do zbierania syfu, który przedostanie się przez uszczelki kurzowe. Jeśli to nowy rower/widelec to bym reklamował. Może jest jakaś wada ślizgu ew. był za suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyganos Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Zobaczę najpierw co tam w środku siedzi, jak oddam do reklamacji to będę bez roweru przez dłuższy czas a i tak pewnie dostanę odpowiedź, że nie przeszkadza to w użytkowaniu. Co do smaru to w instrukcji jest, że należy posmarować uszczelki przeciwkurzowe więc w teorii nie powinno być tam sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Smar pod uszczelki zapobiega efektowi przeklejenia uszczelek. Nie bierze udziału w smarowaniu ślizgów i nie wpływa na pojawianie się rys na goleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyganos Napisano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Serwis zrobiony i tak jak myślałem było tam sucho. Mało oleju, gąbeczki suche i co najciekawsze smar na uszczelkach był tylko w kilku punktach. Po zdjęciu dolnych lag dokładnie przyjrzałem się górnym goleniom i na szczęście te rysy są bardzo słabo widoczne i pod palcem nie wyczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Nie przejmuj się tak bo masz stal. Na alu goleniach pod anodą jest miękki materiał i momentalnie robią się głębokie wżery. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi