Skocz do zawartości

[dętki] Dobór do opony

Tomi97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Opona 29" x 2.1"

Jaki rozmiar dętki wybrać? Z tego co się orientuję, powinno być 44mm pod mtb. Lecz teraz powoli żegnam się z terenem, do wiosny będę jeździł jedynie po asfalcie lub twardych ścieżkach, więc będę chciał napompować trochę więcej ciśnienia, niż pod jazdę terenową. Czy w takim wypadku rozmiar 44 wytrzyma, czy powinienem szukać szerszej?

Napisano
11 godzin temu, Tomi97 napisał:

Witam. Opona 29" x 2.1"

Jaki rozmiar dętki wybrać? Z tego co się orientuję, powinno być 44mm pod mtb.

Możesz śmiało włożyć/kupić dętkę 28" zamiast 29", przerabiałem temat w kilku rowerach do jazdy normalnej po lesie i miejskiej i nie ma to znaczenia.

Wiadomo, patrząc na cyferki ma ale w użyciu wcale...chyba że w warunkach laboratoryjnych to wtedy zależność istnieje.

Napisano

Nieprawda. Detki oferowane jako 28" są dętkami pod węższe opony, najczęściej do 42/45mm. Teoretycznie mogły by się rozciągnąć na te 54mm ale... W rejonie wentyla mamy wzmocnienie z grubszej gumy, te wzmocnienie nie jest w stanie się rozciągnąć. Niestety faktem tez jest, że dętka w oponie pracuje i dokładnie na obrzeżach tego wzmocnienia dochodzi do nadmiernego tarcia opony o dętkę, a w efekcie do przetarcia się tej dętki. Przerobiłem temat dwukrotnie, nie radze iść tym tropem. 

Ale znanym i lubianym rozwiązaniem dla kół 29" jest wsadzenie dętek MTB od mniejszych kół czyli 26 lub 27,5". W tym przypadku dętki są balonem odpowiednie pod opony MTB 29", a te drobne różnice średnic bardzo ładnie się naddają. Jedynie uważał bym, by nie wchodzić w tym przypadku w ekstremalnie wylajtowane dętki typu XX-Light, Flyweight czy Supersonic na 26", a wybrać modele od 27,5". Wagowo wyjdzie raptem 15g więcej, ale mniejsze rozciągnięcie nie spowoduje jakiegoś rozerwania dętki na szwie czy coś w tym stylu. Wszystkie pozostałem czyli cięższe modele śmiało mogą być z koła 26".

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kurde nie wiem, skąd mi sie te 44mm wzięło, cos mi się chyba pomyliło :)

A możecie polecić mi jakieś porządne dętki 29" opona 2.1"? Bo teraz mam jakieś najtańsze i powietrze zbyt długo się nie utrzymuje, a zależy mi na czymś wytrzymałym i dobrze trzymającym. Wentyl presta, wozowy nie wejdzie bo grubszy a nie chcę dłubać w obręczach.

Ps. Czy dunlop ma taką samą średnicę jak prest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...