Tomi97 Napisano 30 Października 2018 Napisano 30 Października 2018 Witam. Opona 29" x 2.1" Jaki rozmiar dętki wybrać? Z tego co się orientuję, powinno być 44mm pod mtb. Lecz teraz powoli żegnam się z terenem, do wiosny będę jeździł jedynie po asfalcie lub twardych ścieżkach, więc będę chciał napompować trochę więcej ciśnienia, niż pod jazdę terenową. Czy w takim wypadku rozmiar 44 wytrzyma, czy powinienem szukać szerszej?
seraph Napisano 30 Października 2018 Napisano 30 Października 2018 Dętka po wypełnieniu opony już się bardziej nie rozciąga. No, bo niby gdzie? Nie ma więc znaczenia czy jest 2 bary, czy 6. Zostaw ją w spokoju A skąd Ci się 44 mm wzięło?
pp516 Napisano 30 Października 2018 Napisano 30 Października 2018 2.1 cala to 53 mm i taka powinna być dętka, a nie 44mm. Wytrzymać może i wytrzyma, ale nominalnie powinny być dętki 29, np : https://www.centrumrowerowe.pl/detka-continental-mtb-29-pd6105/ .
Bojkow Napisano 30 Października 2018 Napisano 30 Października 2018 11 godzin temu, Tomi97 napisał: Witam. Opona 29" x 2.1" Jaki rozmiar dętki wybrać? Z tego co się orientuję, powinno być 44mm pod mtb. Możesz śmiało włożyć/kupić dętkę 28" zamiast 29", przerabiałem temat w kilku rowerach do jazdy normalnej po lesie i miejskiej i nie ma to znaczenia. Wiadomo, patrząc na cyferki ma ale w użyciu wcale...chyba że w warunkach laboratoryjnych to wtedy zależność istnieje.
Arni220 Napisano 30 Października 2018 Napisano 30 Października 2018 Nieprawda. Detki oferowane jako 28" są dętkami pod węższe opony, najczęściej do 42/45mm. Teoretycznie mogły by się rozciągnąć na te 54mm ale... W rejonie wentyla mamy wzmocnienie z grubszej gumy, te wzmocnienie nie jest w stanie się rozciągnąć. Niestety faktem tez jest, że dętka w oponie pracuje i dokładnie na obrzeżach tego wzmocnienia dochodzi do nadmiernego tarcia opony o dętkę, a w efekcie do przetarcia się tej dętki. Przerobiłem temat dwukrotnie, nie radze iść tym tropem. Ale znanym i lubianym rozwiązaniem dla kół 29" jest wsadzenie dętek MTB od mniejszych kół czyli 26 lub 27,5". W tym przypadku dętki są balonem odpowiednie pod opony MTB 29", a te drobne różnice średnic bardzo ładnie się naddają. Jedynie uważał bym, by nie wchodzić w tym przypadku w ekstremalnie wylajtowane dętki typu XX-Light, Flyweight czy Supersonic na 26", a wybrać modele od 27,5". Wagowo wyjdzie raptem 15g więcej, ale mniejsze rozciągnięcie nie spowoduje jakiegoś rozerwania dętki na szwie czy coś w tym stylu. Wszystkie pozostałem czyli cięższe modele śmiało mogą być z koła 26".
Tomi97 Napisano 10 Listopada 2018 Autor Napisano 10 Listopada 2018 Kurde nie wiem, skąd mi sie te 44mm wzięło, cos mi się chyba pomyliło A możecie polecić mi jakieś porządne dętki 29" opona 2.1"? Bo teraz mam jakieś najtańsze i powietrze zbyt długo się nie utrzymuje, a zależy mi na czymś wytrzymałym i dobrze trzymającym. Wentyl presta, wozowy nie wejdzie bo grubszy a nie chcę dłubać w obręczach. Ps. Czy dunlop ma taką samą średnicę jak prest?
Mod Team michuuu Napisano 10 Listopada 2018 Mod Team Napisano 10 Listopada 2018 1 godzinę temu, Tomi97 napisał: Czy dunlop ma taką samą średnicę jak prest? Wentyle różnią się średnicą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.