Skocz do zawartości

[suport, korby] Śruba M5 imbus do przykręcenia ramienia korby

zarazek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam korby Shimano SLX FC-M7000-10-3 Hollowtech II. 

Lewa korba jest przykręcana do osi na 2 śruby M5. Ostatnio jedną śrubę tak mi dokręcili w Rabce, że trzeba było szlifierki kątowej, by ją "odkręcić". ;)

Skutkiem czego może ktoś podpowie, skąd taką śrubę wytrzasnąć, wybłagać, kupić? Co do kupowania, są w necie jakieś oferty, ale dać 30 zł za taką śrubkę (z przesyłką) trochę boli.

Są jakieś zamienniki o odpowiedniej klasie wytrzymałości? A może ktoś ma taką na zbyciu od starej korby? (pokryję koszty wysyłki)

Napisano

Jaki jest sens pchać tam śruby 12.9 czy nawet 10.9? Przecież to przerost formy nad treścią. Jak już to można rozważyć śrubę z nierdzewki.

Kluczowy jest łebek - musi zmieścić się w gnieździe korby. I tyle. 

Napisano

Nierdzewne za grosze albo tytanowe.

I to jest właśnie kolejny dowód na to że raz na rok wypada całość rozkręcić, wyczyścić i złożyć. Sam tak robię i nigdy nie miałem problemu z demontażem czegokolwiek.

PS: To są śruby M6 a nie M5, a dokładniej to M6x19 jest w Deore, więc w SLX pewnie to samo. Sprawdziłem, łeb się mieści.

Napisano

W dniu 26.10.2018 o 17:17, skom25 napisał:

I to jest właśnie kolejny dowód na to że raz na rok wypada całość rozkręcić, wyczyścić i złożyć.

W moim wypadku ta śruba była przykręcona dzień wcześniej w serwisie rowerowym w Rabce, a zatem nie była zapieczona czy coś w tym rodzaju, lecz raczej dokręcona ekstremalnie mocno.

W dniu 26.10.2018 o 17:17, skom25 napisał:

To są śruby M6 a nie M5, a dokładniej to M6x19

Niestety to prawda. Zostałem wprowadzony w błąd - jednak nie ma to jak zmierzyć samemu. To są śruby M6.

Napisano

To proponuję zmienić serwis. Zalecane jest 12-14Nm. Jest to mocno, ale nie aż tak, śruba powinna spokojnie puścić przy użyciu normalnego klucza imbusowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...