RicoSky Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Czesc! jezdze glownie na szosie i uzywam SPD-SL. Niedawno „odkrylem” MTB. W moim rowerze MTB mam platformy z pin-ami, ale przy ostrzejszej jezdzie nogi spadaja z pedalow. Musz ewiec przejsc na buty wpinane. Nie chce kupowac specjalnych butow pod MTB i wiazan SPD do tego. Czy da rade sprawnie i bezpiecznie jezdzic na MTB w blokach SL? Wiem, ze chodzenie w SL jest trudniejsze, ten argument odrzucam.
rzezniol Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Niby się da ... ale odrzucanie argumentu chodzenia jest takim proszeniem się o kłopoty ... Czy jest to bezpieczne ... na platformach jest bezpiecznie to dlaczego ma nie być bezpiecznie jak jesteś przypięty ale ... W prawdziwym terenie podparcie nogą to norma. Podparcie nogą w dobrym błocie czy mokrej ściółce i zabawa z SPD-SL skończy się na klniecie pod nosem. Newralgicznym punktem jest zapchanie bloku w okolicy sprężystego zaczepu na pedale. Mocno to utrudni a może nawet uniemożliwić wpinanie się w pedał. Zwykłe SPD w wydaniu MTB miewają problem przy zapchaniu błotem ale sama ich konstrukcja mocno to ułatwia. W moim przekonaniu lepszym kompromisem jest "górskie" SPD w szosie i rowerze terenowym. SPD-SL w MTB to lekkie nie porozumienie, tym bardziej że wykluczasz chodzenie, który może przysporzyć najwięcej problemów ;). Pozdro
RicoSky Napisano 15 Października 2018 Autor Napisano 15 Października 2018 Wielkie dzięki rzezniol! O to mi chodziło. Właśnie nie widziałem, jak SL zachowa się w brudzie, bo w takich warunkach ich nigdy nie testowałem. Z tego co piszesz, lepiej tego nie próbować. Czyli zostaję na platformach, akceptując, że czasami noga spadnie, albo wchodzę w SPD i do tego dedykowane buty. Pozdrawiam!
m0d Napisano 15 Października 2018 Napisano 15 Października 2018 A co to za platformy i co to za buty masz do nich? Na platformach z pinami jeździ się w naprawdę ostrej rąbance typu ęduro czy dałnhil, także na zawodach. Tylko paradoksalnie, dobre pedały tego i typu i przede wszystkim dobre buty to droższa zabawa niż np. "podstawowe" SPD
RicoSky Napisano 15 Października 2018 Autor Napisano 15 Października 2018 Nie mam pojęcia jakie to platformy - kupiłem je przy okazji zakupu roweru. A buty używam swoje sportowe do biegania w terenie. Muszę przyznać, że nawet fajnie to trzyma, bo podeszwa stosunkowo miękka i te piny się wbijają i trzymają. Ale niestety, do butów z wiązaniami to się nie równa, bo wielokrotnie, noga mi spadła z pedału - przy dużych wstrząsach, np. dynamiczniejsza jazda z góry, albo, jak stojąc na pedałach i podjeżdżając pod ostrą górkę, w tym czasie zmienię bieg - wtedy wstrząs, szarpnięcie i... noga leci...
m0d Napisano 15 Października 2018 Napisano 15 Października 2018 Te buty za chwilę będą do wyrzucenia Piny raz-dwa zniszczą podeszwę, a i już teraz trzymanie jest takie sobie z tego co piszesz. Mogą też działać silne przyzwyczajenia z pedałów "wpinanych", których tak od razu nie przezwyciężysz. Jak dla mnie to kup np. 2 komplety pd-m520 i zamontuj w obu rowerach. Sprawdź tylko czy w butach na szosę masz możliwość montażu bloku "górskiego". Tak czy siak jeśli to typowo szosowe papucie to czeka Cię jeszcze zakup czegoś w teren.
RicoSky Napisano 15 Października 2018 Autor Napisano 15 Października 2018 dzięki wielkie za pomoc Panowie!
verul Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 Jasne ze sie da. Ale absolutnie nie wolno nawet stanac butem na lekko mokrym piasku, a jak ma on konsystencje blota to w ogole zapomnij. Raz sie przeszedlem w butach szosowych po sciezce z mokrym piaskiem i gdzieniegdzie lekkim juz dosc suchym blotem i skonczylo sie na wydlubywaniu patykiem blota spod butow. Przy blokach i pedalach do MTB wystarczy popukac o pedal, kamien, ulice i jest spoko, a przy szosowych bez dlubania ani rusz. A ze to raczej konstrukcja zamknieta to blotko tam elegancko wchodzi we wszystkie zakamarki.
RicoSky Napisano 22 Października 2018 Autor Napisano 22 Października 2018 Jeszcze raz dzięki! Skutecznie wybiliście mi z głowy używanie SPD-SL w błotku trójmiejskich lasów
RBTS Napisano 18 Listopada 2018 Napisano 18 Listopada 2018 Sprawa na szczęście już przesądzona, ale dorzucę jeszcze jedną uwagę. Trudności z wpinaniem zapychanych błotem pedałów i bloków to jeszcze małe zmartwienie. Gorzej, że po wpięciu takiego buta i dłuższej jeździe gdy błotko podeschnie, mogą pojawić się duże trudności z wypięciem. Doświadczyłem kilkukrotnie i nie polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.