Skocz do zawartości

[Kaseta] sram PG1130

aruś

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Założyłem dziś nową kasetę srama PG1130 na nową piastę dt240 bębenek shimano i jest taki problem, że zębatki mają spory luz na nacięciach bębenka. Można poruszać nimi w przód/tył (w takim kierunku jak ciągnie łańcuch). Na oko te nacięcia są inne niż w kasetach shimano. Pytanie czy tak ma być? Czy mam jakąś felerną kasetę?

Dodam, że na kasecie shimano sprawdzałem i takiego luzu nie ma. Siedzi sztywno.

sram kaseta.jpg

Napisano

Bębenek jest mtb i jak pisałem z kasetą  xt nie ma tego problemu.

Jak jest kaseta dokręcona to jest tak ściśnięta, że  gołymi palcami tego luzu nie  sprowokuję. Pytanie co będzie z bębenkiem jak  pojeżdżę.

Napisano

Gdybyś kupił chińczyka to byś mógł podejrzewać, że to jakaś wada produkcji. Ale tutaj masz Srama, myślisz, że producent produkowałby koronki niezdatne do użytku?

Założyć, dokręcić, jeździć. Zębatka ma się opierać na bębenku tylko po stronie atakującej go, po drugiej może być pustka. To zapewne zabieg aby kasetę odciążyć o dodatkowe 5g.

Napisano
35 minut temu, cervandes napisał:

Założyć, dokręcić, jeździć. Zębatka ma się opierać na bębenku tylko po stronie atakującej go, po drugiej może być pustka.

Tylko że ta 'pustka' powoduje że kaseta może się delikatnie 'cofać' np. jadą bez pedałowania lub przy zakręceniu do tyłu korbą i jak następnie dobrze depniesz to moim zdaniem ten luz może jeszcze bardziej obciążać bębenek - czytaj aluminiowy bębenek raczej długo tego nie wytrzyma

Napisano
41 minut temu, Alsew napisał:

Tylko że ta 'pustka' powoduje że kaseta może się delikatnie 'cofać'

Chm.....jeśli kaseta jest dokręcona z odpowiednim momentem, a bębenek działa jak należy to takie cofanie jest niemożliwe. Nacięcia na bębenku powstają tylko z jednej jego strony....zgodnej z przyłożoną siłą.

Napisano

Też jestem zdania, że cofanie kasety na bębenku nie ma prawa mieć miejsca. Choćby i leciutko była dokręcona, to i tak siła potrzebna do przesunięcia koronek w przeciwną stronę będzie większa niż siła oporu wolnobiegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...