artb Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Zastanawiam się co zrobić z kompletem hamulców, które zakupiłem w 7 lat temu. Niespecjalnie byłem z nich zadowlony - piszczą, obcieraja i mają bardzo mały skok tłoczków. Odpowietrzanie nie poprawiało działania. Przedni służył jako tako w rowerze na dojazdy do pracy - tylni został dawcą organów. Potrzebuję hamulców do roweru syna - zastanawiam się czy opłaca się dać te Formuly na serwis do kompletnego przeglądu (pierwszy raz od lat). Klocki potrzebne są nowe, zapewne uszczelki mogą być do wymiany. Warto się bawić, czy poszukać nowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Za 120-140 kupisz najtańszy komplet (z klockami ;)) hydraulików shimano (BR-MT200). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artb Napisano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2018 To jest właśnie pytanie, czy stara, przeserwisowana Formula zadziała lepiej, niż najtańsze wynalazki Avid, Shimano itp. Z własnych doświadczeń (Juicy 3) i lektury forum wiem, że tanie tarczówki działają do pierwszej zimy (albo i nie). Minimum dla mnie akceptowalne to 1 rok jazdy miasto/płaski teren bez degradacji działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Nie użytkuję akurat MT200 ale bliźniacze M315 i M365 od 3 sezonów i jedyny "problem" to konieczność dolewania oleju jak klocki się ponad 1/2 zużyją (no i upuszczenia płynu przy wymianie klocków na nowe). Nigdy nie było konieczności nawet odpowietrzania. Odnośnie reanimacji formula - niedawno chciałem odpalić nieużywaną od 2 sezonów R1 ale się uklad rozszczelnił na szybkozłączkach klamek. Po zamianie na skręcane też nie było szczelności. Okazało się, że gniazdo w klamce jest przykorodowane (ma wżery). Edytowane 9 Października 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Używam deorek 3 rok. Łącznie z zimami. Raz do roku zmiana płynu i tyle. Nic się nie dzieje. Mam również tecktro draco, czy najtańsze heble. Bez zarzutu od 6 lat. Również tylko zmiana oleju raz do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Szkoda fatygi, zdrowia i pieniędzy. To były bardzo przeciętne hamulce nawet jak byly nowe. Bierz m315 albo mt200 na pewno nie będą gorsze a nawet jeżeli 1 na 100 cieknie to za 130zl masz i hamulce z klockami i... gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Kiepska dostępność i ewentualne ceny części więc remont jest nieopłacalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artb Napisano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Dzieki za opinie, po prostu zajade te Formuly do końca, bez grzebania. Jestem w stanie dołożyć do bardziej bezawaryjnych hamulcow, chętnie na mineralnym. Siła hamowania bez znaczenia (miasto), tylko niezawodność i duża szczelina do tarczy. Jakieś rekomendacje? (Deore?) Edytowane 10 Października 2018 przez artb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Deore nie ma dużej szczeliny. Dzięki temu masz szybko bite point, ale zdarzy się tarczy czasami pośpiewać po hamowaniu. Zwykle wystarczy jeszcze raz porządnie zahamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi