Negator Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć, Posiada ktoś NS Bikes Rag + w rozmiarze 53/m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mvaddib Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Hej ja posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2018 przez Negator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Proszę o ocenę pozycji. Nigdy nie miałem tego typu roweru i mam wątpliwości, czy długość ramy jest odpowiednia. Niby przekrok się zgadza. Wysokość siodełka, ustawiona pod długość nogi, ale mam wątpliwości. Zastanawiam się nad zamontowaniem mostka 90 lub 80 mm, obecnie jest 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 IMO masz za daleko siodełko.Przesuń siodło jakieś 2-3 mm do przodu i sprawdź. Poniższe potraktuj jako punkt wyjścia ( pion puszczony od kolana powinien przecinać oś pedału ). Patrząc na Twoje drugie zdjęcie pion będzie zbyt blisko tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Zastanawiam się czy nie jest za duży. to rozmiar M mój przekrok to 80 przy 176 cm wzrostu. wg tabeli m to 79.2. Jak podniosę Koło do góry jest z 5-6 cm. Jest też długi ale może tak ma być. może bym wymienił mostek na 80? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Zacznij od siodełka- najtańsza opcja zmiany pozycji. Zmiana mostka ze 100 mm na 80 jest dosyć dużą zmianą, która może się okazać nietrafioną. Ile przejechałeś na tym rowerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Z 70 km. Zależy mi na wygodzie A ta pozycja jest dla mnie nową. Wiem że z Mostkiem 80 rower będzie bardziej sekretny. Ale i pozycja bardziej komfortowa. Chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 3 minuty temu, Negator napisał: Ale i pozycja bardziej komfortowa. Chyba... Właśnie. Chyba....20 mm różnicy na mostku to bardzo dużo. Jeśli masz kogoś, kto ma mostek 90 mm to pożycz i sprawdź. Wrócę do siodełka, bo często to lekceważone miejsce na poprawę pozycji- przybliżając je do kierownicy nawet o 5 mm zmienisz dosyć mocno pozycję . Spróbuj- to nic nie kosztuje. 70 km to trochę mało, tym bardziej jeśli pozycja na rowerze tego typu jest nowa dla Ciebie i Twoich mięśni. W moim przypadku konkretne zmiany ( krótszy mostek, sztyca bez offsetu) przyszły po 200-300 km dopiero po sprawdzeniu wszystkich możliwych rozwiązań ( siodełko, kierownica ). BTW- mostek masz na minus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Próbowałem na minus i plus.... na zdjęciu jest na minus, żeby łatwiej było wam coś doradzić/ zaobserwować :p siodełko jest prawie na max wysunięte, ale poprawię na max. Tak wizualnie nie jestem za bardzo wyciągnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonnenblumen Napisano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ja się nie znam, sam miałem problem z pozycją. Ale jak na moje oko to rower nie jest za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Godzinę temu, Negator napisał: Tak wizualnie nie jestem za bardzo wyciągnięty? Na nasze oko to nic nie można stwierdzić, tak jak na sucho nie stwierdzisz, czy pozycja jest OK , czy nie. To wyjdzie tylko podczas dłuższej jazdy. Jeśli chcesz mieć wygodniejszą pozycję to ustaw prawidłowo siodełko, daj mostek na plus i zrób dwie- trzy jazdy ( tak po 1 h każda ). Wtedy coś można powiedzieć. Określanie czyjejś pozycji na podstawie zdjeć jest z góry skazane na niepowodzenie- tu w grę wchodzą tylko osobiste preferencje i możliwości. Ma być Tobie wygodnie . To jest tak jak z kupowaniem materaca na podstawie " Niech się Pan położy na kilka minut, wygodnie"? A po pierwszej nocy stwierdzamy, że materac spełnia wszystkie wymogi poza wygodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 hmm. .., a co do tego przekroku, nie jest za duży dla mnie? Przynajmniej wg tabeli?Standover wg tabeli to :792, jak stanę w lekkim rozkroku bez obuwia przekrok to naciągane 80, tak z 79,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ramy Gravelowe/CX mają inną geometrię niż MTB i parametrem Standover bym się nie przejmował., bo nic nie wnosi do jazdy i pozycji w czasie jazdy. Jeśli producent pozycjonuje tą ramę jako CX, to górna rura musi być wysoko poprowadzona aby umożliwić coś takiego Zakłądam, że nie będziesz często tak nosił roweru? Bez urazy, ale mam wrażenie ,że szukasz dziury w całym. Rozmiar S byłby dla Ciebie za mały, M-ka powinna być OK po prawidłowym ustawieniu roweru . Nie porównuj szosy/gravela/CX z MTB- to dwa inne światy pod względem geometrii i pozycji na rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Szczerze to szukam uzasadnienia, że jednak dobry rozmiar kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Zacznij od siodła tak jak podpowiada kolega durnykot. Napisałeś, że masz już je przesunięte maksymalnie do przodu. Czy w tym rowerze jest sztyca z offsetem ? Ze specyfikacji wynika, że tak. Spróbuj przesunąć siodło jeszcze bardziej poza wskazane limity. Sprawdź czy pozycja będzie bardziej odpowiednia. Jeśli tak, to pomyśl nad zamianą sztycy na taką bez offsetu. Z Twoich wymiarów i rozmiaru ramy/mostka/sztycy obstawiam, że setup - sztyca bez offsetu, mostek 90 mm - powinien być w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Od razu widać, że nie ustawisz siodła w prawidłowej pozycji. Rama jest za duża. Skrócenie mostka o 2cm też nic nie da. Jesteś rozciągnięty za bardzo. Żeby prawidłowo ułożyć ręce musiałbyś jakieś 6cm skrócić mostek. Trzeba pamiętać, że w gravelach daje się szersze kierownice, więc trzeba dawać mostek krótszy o nawet 2cm, niż normalnie. Nie uratujesz tego roweru. Ramę trzeba wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Mniesz rama to niższa główka ramy, mostek poszybuje w dół, to dopiero go rozciągnie, a różnica wysokości między wysokością siodełka a mostkiem sprawi że rower będzie wyglądał jak szosówka z peletonu zawodowego. Dołączam się do opinii że rama jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Chyba faktycznie pojeżdżę trochę i zobaczę czy czuję się komfortowo, bo im więcej czytam tym mam większe wątpliwości. Mimo to dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi