maniana007 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Witam. Na dniach mam dać swojego gianta do tzw. przeglądu gwarancyjnego (1-3 miesiące od zakupu, 40 złotych). Zauważyłem lekki zaciek pod uszczelką gdzie przewód wchodzi z boku w ramę (wewnętrzne prowadzenie linek). To mój pierwszy rower z hamulcami hydraulicznymi, gdzieś w necie czytałem, że M315 potrafią cieknąć. Nie wiem jak ludzie w sklepie powinni się zachować w tym przypadku, czy to podchodzi pod gwarancję. Przejechane 1100 km po asfaltach. Hamulce hamują jak należy ale wolę się tu upewnić zanim usłyszę w sklepie, "że one tak mają, nie brać do bani i jeździć" lub coś w te tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Czy zapoznałeś się z warunkami gwarancji udzielanej przez producenta na rower? To tam znajdziesz odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Teraz, dorota57 napisał: Czy zapoznałeś się z warunkami gwarancji udzielanej przez producenta na rower? To tam znajdziesz odpowiedz Warto ogladnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniana007 Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Myślałem, że z racji popularności/taniości tego modelu shimano ktoś z autopsji zna temat "pocenia sę/cieknięcia M315 od nowości". W książce jest coś o roku "na wszystkie pozostałe części" ale co wyjdzie w praniu dowiem się za kilka dni. Skąd niby mam wiedzieć czy taki wyciek to poważne uszkodzenie kwalifikujące część do wymiany, drobna usterka czy normalna sprawa, którą serwis zbagatelizuje wycierając jedynie zaciek z ramy a ja po kilku dniach naciskając klamkę wyląduję w rowie... Za kilka dni będę mądrzejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Teraz, maniana007 napisał: Myślałem, że z racji popularności/taniości tego modelu shimano ktoś z autopsji zna temat "pocenia sę/cieknięcia M315 od nowości". Twierdzisz, że niby tanie hamulce mogą cieknąć, a droższe już nie ? Wszystko podlega tym samym prawom w zakresie działania, usterek itp. niezależnie od ceny. Nic i nigdzie nie ma prawa wyciekać z hamulców w rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 ... skoro hamulce działają dobrze... a Ty masz tłusty ślad przy wejściu pancerza w ramę... czyli tam gdzie ktos prawdopodobnie nałożył delikatnie smaru żeby doszczelnić połączenie po to żeby woda nie wciekła do ramy... to sam rozumiesz że poprzednie podpowiedzi raczej nie trafiają w problem bo go nie masz. Heble owszem zdarza że się pocą ale na połączeniach przewodu, membranach klamek, tłoczkach... jak tam masz sucho to jeździj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Hamulec działa normalnie? Swoją drogą, za wewnętrzne prowadzenie przewodu hydraulicznego to powinno projektantom ręce ucinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Czemu niby? Całkiem eleganckie rozwiązanie. Nawet Shimano sprzedaje tył tak, żeby sobie zamontować z prowadzeniem wewnątrz ramy i nie musieć nic odpowietrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi