Skocz do zawartości

[trening] VO2max i próg mleczanowy

Malandato

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z "Biblią ..." Friela aby zwiększyć VO2 i przesunąć próg mleczanowy należy trenować wykorzystując ponad 90% tętna maksymalnego (celowo nie podałem obciążenia w VO2max, gdyż większość forumowiczów swojego zapewne nie zna i tętno będzie bardziej obrazowe, choć mniej dokładne).

Moje pytanie jest następujące: Czy biegając na nartach lub "tradycyjnie" w podanym wyżej zakresie tętna uzyskamy pożądany efekt? Czy trening musi sie tylko odbywać na rowerze? Są to przecież cechy fizjologiczne.

Zdaję sobie sprawę, że mięsnie podczas jazdy na rowerze pracują "inaczej" niz w trakcie pozostałych wymienionych aktywności i jazda to podstawa aby je przyzwyczaić do laktatu i "nauczyć" szybciutko go usuwać. Ale czy bieganie nie będzie pomocne w poprawie obu parametrów?

Nie ukrywam, że lubie biegać :)

Moje pytanie jest następujące: Czy biegając na nartach lub "tradycyjnie" w podanym wyżej zakresie tętna uzyskamy pożądany efekt? Czy trening musi sie tylko odbywać na rowerze? Są to przecież cechy fizjologiczne.

W sumie sam sobie odpowiedzialeś na pytanie. Jak dobrze zauwazyles to wlasciwosc fizjologiczna naszego organizmu a wiec nie jest przypisana tylko jednej dyscyplinie. Obojętnie co wytrzymałościowego będziesz ćwiczył na odpowiednich parametrach treningowych to zmnienisz swój próg mleczanowy.

Można o tym dużo napisać, ale poki co jestem zmeczony i ide spac. Moze w weekend cos dluzszego skrobne o takim treningu.

pamietaj ze VO2max jest glownie warunkowany genetycznie i tylko w niewielkim stopniu poddaje sie treningowi. poczatkujacym zawodnikom [1-3 sezony] nie polecalbym duzej ilosci treningow o tej intensywnosci [90% HRmax]. ich organizm jeszcze nie jest na to gotowy

natomiast podnoszenie wartosci LT - o to chodzi w treningu kolarza :D

• 2 tygodnie później...

Ja robiłem testy na vo2max w 2002 roku oraz w 2006. różnica niewielka, w 2002 wyszło mi 71, w tym roku 73.3 Tak jak mówi qsy, jest to głownie uwarunkowane genetycznie, oczywiście podczas treningow można podnieść ten parametr o kilka procent, ale tylko o kilka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...