TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć. Niestety mam słabą nogę i napęd sobie nie radzi na podjazdach. Mam kasetę 11-42 z tyłu i korbę 28T z przodu. Nowej kasety nie wymienię od razu na np. 10-50 (cały napęd), ale pomyślałem, że mógłbym wymienić przednią zębatkę w korbie jeśli się da. No i oczywiście łańcuch na dłuższy. Pytanie laika: czy da się tak zrobić i jeśli tak na ile zmiana będzie odczuwalna? Dane techniczne dostępne tutaj: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-7/p/23444/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 O ile dobrze rozumiem chciałbyś założyć do korby zębatkę 26t? Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z taką. Czysto teoretycznie, mając taki blat z przodu w zasadzie za każdym razem jadąc po płaskim musiałbyś zapinać 11t z tyłu. O tragicznej linii łańcucha nie wspominam... Najłatwiejszą opcja jest niestety wymiana całej kasety na 11-46 SLXa. Sprzedając obecna nie będziesz musiał dokładać tak wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Nie, nie 26T tylko w drugą stronę 32T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 nie trzyma się kupy to co piszesz, przeczytaj jeszcze raz i napisz proszę z głową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 4 minuty temu, TjakTomek napisał: Niestety mam słabą nogę i napęd sobie nie radzi na podjazdach. Mam kasetę 11-42 z tyłu i korbę 28T z przodu. Teraz, TjakTomek napisał: nie 26T tylko w drugą stronę 32T. To się zdecyduj... Jeśli przy 28T masz problem z podjazdami to przy 32T zostaje tylko pchanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Października 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2018 7 minut temu, TjakTomek napisał: Niestety mam słabą nogę i napęd sobie nie radzi na podjazdach Teraz, TjakTomek napisał: Nie, nie 26T tylko w drugą stronę 32T. Zmień korbę na 2rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Panowie, przepraszam najmocniej ale jestem laikiem. Dzięki za zwrócenie uwagi. Myślałem, że 32T to większa zębatka i umożliwi mi to wjechanie na największej z tyłu tam gdzie chcę. Michuuu, odpowiada mi 1x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Teraz, TjakTomek napisał: Myślałem, że 32T to większa zębatka i umożliwi mi to wjechanie na największej z tyłu tam gdzie chcę. No to zostaje ci tylko kaseta 11-46. Zębatki 26T do korby w normalnej cenie nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Jak chcesz mieć lżej to z przodu musi być mniejszy blat, czyli 26t. Nie wiem tylko, czy gdziekolwiek dostaniesz tak małą zębatkę pod Twoje BCD. Patrząc na zdjęcie wydaje mi się, że obecne 28t to może być najmniejsza zębatka do tej korby. Pozostaje zmiana kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 OK, czyli działa to odwrotnie niż myślałem. Dziękuję. To czego można spodziewać się po zestawie 10-50 (1x12) + 30T (Procaliber 8)? 10-50 (1x12) + 32T (Fuel Ex 8 Plus)? Muszę zatem popracować nad nogą, bo kupiłem ten rower jako nowy okazyjnie w celu nauki jazdy i nie chcę w niego inwestować ponad normalny serwis. Badam co mi się podoba, a co nie i jakie są moje potrzeby rowerowe - za dwa lata kupię inny, lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 zestaw 28 z kasetą 11-42 super miękko nie jest ale jest wystarczający aby podjechać praktycznie wszystko w Beskidach, zmiany na miększe przełożenia wielkiego sensu nie mają, więc lepiej ćwiczyć nogę. Natomiast sens ma zmienić napęd na np. 1x11 np: 32 x 11-46 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Pobaw się tym kalkulatorem: http://www.gear-calculator.com Będziesz miał obraz tego, jak masz teraz i jak możesz mieć z inną kasetą Popatrz też na to z drugiej strony - trudniej się pedałuje to się 'łyda' bardziej wyrabia, ergo - masz cięższy trening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Do lata powinienem poprawić kondycję, bo to wstyd wprowadzać rower na górę. Nie byłem jedyny ale ja z tych ambitnych choć fizycznie jestem wątły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Pomyśl też nad owalną zębatką. Poprawia trochę płynność pedałowania na podjazdach i lekko poprawia trakcję (zerwanie przyczepności na tyle przychodzi trochę później). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mori4 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 W tym Roscoe jest napęd 10cio rzędowy wiec zmiana kasety na taką o większej rozpiętości to chyba tylko od Sunrace. Można się pokusić o przejście na 11 rzędów ale to większe koszty. Korba fsa w tym Treku z tego co się orientuję ma bcd 76 więc ciężko jeżeli chodzi o zmianę zębatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Godzinę temu, TjakTomek napisał: Myślałem, że 32T to większa zębatka i umożliwi mi to wjechanie na największej z tyłu tam gdzie chcę. Podstawy mechaniki się kłaniają (przekładnie, jakaś fizyka w podstawówce/gimnazjum albo ZPT), a i odrobina zdrowego rozumu. Ot, zakręcić korbą i zobaczyć co się dzieje przy zmianie przełożeń. I dziwić się potem, że ludzie nie rozróżniają np. ilości przełożeń od zakresu przełożeń... Jak mocowaną tarczę ma Twoja korba? Od tego trzeba zacząć żeby ustalić co można do niej założyć. Ewentualnie od razu zmiana na 2 rzędy z przodu, oczywiście także po ustaleniu czy w tym rowerze da się to zrobić. Kaseta 10s o bardzo szerokim zakresie to ostatni wynalazek jaki warto by tu rozważać. W międzyczasie ćwiczyć nogę i tyle. Napędy 1x to genialna rzecz, ale nie dla każdego i nie w każdych warunkach. 1 godzinę temu, Sabarolus napisał: chciałbyś założyć do korby zębatkę 26t? Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z taką Chociażby takie: https://banless.pl/pl/p/Zebatka-owalna-64BCD/33 na 64BCD, zakładasz do mocowania młynka. Sam używam takiej 28T. 1 godzinę temu, Sabarolus napisał: Czysto teoretycznie, mając taki blat z przodu w zasadzie za każdym razem jadąc po płaskim musiałbyś zapinać 11t z tyłu. O tragicznej linii łańcucha nie wspominam... Czysto praktycznie jeśli nie używasz MTB jako szosówki i nie polerujesz asfaltów zamiast haratać w terenie, to spokojnie prędkości rzędu 27-30km/h na płaskim są realne przy normalnej kadencji. Mi np. więcej nie potrzeba i bardziej interesuje mnie zestaw miękkich przełożeń i większy prześwit przy okazji. Co do linii łańcucha to tego typu zębatki mają zazwyczaj offset załatwiający sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Teraz, m0d napisał: Czysto praktycznie jeśli nie używasz MTB jako szosówki i nie polerujesz asfaltów zamiast haratać w terenie, to spokojnie prędkości rzędu 27-30km/h na płaskim są realne przy normalnej kadencji. Mi np. więcej nie potrzeba i bardziej interesuje mnie zestaw miękkich przełożeń i większy prześwit przy okazji. Co do linii łańcucha to tego typu zębatki mają zazwyczaj offset załatwiający sprawę. Tu nie chodzi o maksymalne prędkości tylko o zębatki, które używane byłyby najczęściej. Wystarczyłby kawałek płaskiego i błyskawicznie schodziłbyś na sam dół kasety. Jasne, że wszystko się da, ale dobrze jeżeli rower jest mimo wszystko odrobinę uniwersalny i nie mówię tu o sprintach po szosie. Pomijam już fakt, że przełożenie 28/42 to w praktyce taka sama kombinacja jak 24/36 znane z napędów 2x10 czyli naprawdę miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Oczywiście że schodzę, przecież po to mam te koronki żeby ich używać jak potrzeba I mam praktycznie równomiernie zużytą całą kasetę, a nie środek wytarty a reszta jak nowa (no, powiedzmy, że środek nadal nieco więcej ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Października 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2018 1 godzinę temu, Eazy napisał: Pomyśl też nad owalną zębatką Ale to nie jest lekarstwo na brak siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Siła przyjdzie z czasem. M0d: nie wiem czy cokolwiek będzie widać, ale wstawiam zdjęcia. Wygląda na odkręcaną. Interesuje mnie wyłącznie napęd 1x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 3 minuty temu, TjakTomek napisał: Wygląda na odkręcaną Nitowane są tylko najtańsze korby więc to raczej było do przewidzenia. Rozchodzi się o rozstaw otworów montażowych żeby można było dobrać do tego zębatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Pomiędzy środkami (sąsiednich) otworów w linii prostej jest około 6cm. Około 8cm pomiędzy tymi naprzeciwko siebie. Chyba, że pytasz o coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mori4 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Pisałem gdzieś wyżej że Trek podaje bcd dla tej korby 76mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Jeśli nie jesteś chory i zmiękczanie wynika wyłącznie z tego, że wsiadłeś i czujesz się słaby, to moim zdaniem zacznij od jeżdżenia, bo 28 to naprawdę maleńkie kółeczko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Tak jeszcze na marginesie: jeździłem na zbyt dużym ciśnieniu, bo 1,5 bara czyli 22 PSI. Dzisiaj dotarły adaptery do pompki samochodowej, więc dopiero teraz sprawdziłem. Opona to 27,5 2,8 plus, zalana mlekiem. Zmniejszyłem do 15 tył, 13 przód (PSI), będzie jeszcze ciężej jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.