czlowiekmelon Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Cześć Wam, 2 tygodnie temu sprawiłem sobie rower Romet Orkan M2. Już od początku na niektórych przełożeniach przy mocniejszym nadepnięciu w pedała dało się słyszeć zgrzytanie. Teraz słychać je niemal na każdym biegu podczas porzadniejszego ciśnięcia w 'gaz'. Starałem się to ukazać w załączonym filmiku https://photos.app.goo.gl/aDHWUrFWhtXLgWd86 Główny problem to to, że rower jest nowy. Przejechał z 200km. Cóż mi czynić? Oddawać na gwarancję? Nie jest to zalążek czegoś poważniejszego? A może mogę to ogarnąć samemu? Choć przyznaję, że jeśli chodzi o serwis to jestem ziolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Jest gwarancja, to do serwisu. Może łożyska poszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Na filmie widać że jeździsz na dużym przekosie, nie dziw się że wtedy coś trzeszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Najprawdopodobniej trzeba dokręcić miski suportu. Na pierwszym przeglądzie byłeś czy nie idziesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Moim zdaniem nie jest to dźwięk poluzowanego suportu. Jedź do serwisu niech rzucą na to okiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekmelon Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 8 godzin temu, Gawel76 napisał: Na filmie widać że jeździsz na dużym przekosie, nie dziw się że wtedy coś trzeszczc Co to znaczy na przekosie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EhnatoX Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 2 godziny temu, czlowiekmelon napisał: Co to znaczy na przekosie? źle dobrane przełożenie i łańcuch pracuje pod dużym skosem. Moim zdaniem suport. Spotykałem się już z takimi trzaskami. Samemu, zwłaszcza bez odpowiednich narzędzi, nic nie rób. Idź niech Ci to zrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekmelon Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 1 godzinę temu, EhnatoX napisał: źle dobrane przełożenie i łańcuch pracuje pod dużym skosem. Moim zdaniem suport. Spotykałem się już z takimi trzaskami. Samemu, zwłaszcza bez odpowiednich narzędzi, nic nie rób. Idź niech Ci to zrobią. tak się wydaje. tam było przełożenie 2-4 albo 2-5 więc chyba najbardziej optymalne. tak czy siak zaprowadzę do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekmelon Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 14 godzin temu, SoloTM napisał: Najprawdopodobniej trzeba dokręcić miski suportu. Na pierwszym przeglądzie byłeś czy nie idziesz? nie byłem. sprzedawca nic mi o tym nie wspominał, że na takowy mogę isć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekmelon Napisano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2018 właśnie Romet mnie poinformował, że nie należy mi się gwara z racji tego, że nie wykonałem zerowego przeglądu w ciągu 7 dni? możliwe to? nawet nie wiedziałem o czymś takim. swoją drogą mam w karcie serwisowej pieczątkę więc może to znaczy, że zerowy został wykonany przed wysłaniem go do mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Przeczytaj gwarancję w jakim terminie od daty zakupu trzeba ów przegląd wykonać. Powinno być osobne miejsce na pieczątke z datą i podpis w miejscu przeglądu. Gdzie kupowałeś rower? Internet czy zwykły sklep ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 W moim Romeciku też podejrzanym był suport, kilka razy. Ale później okazywało się, że to były stery i kilka razy sztyca. Stery nasmarowałem (bo suche były jak pieprz) a mocowanie sztycy konkretnie okleiłem. Na razie nic nie stuka, puka, cmyka i nie szeleści. Ale jak masz serwis, to serwis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekmelon Napisano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2018 1 godzinę temu, SoloTM napisał: Przeczytaj gwarancję w jakim terminie od daty zakupu trzeba ów przegląd wykonać. Powinno być osobne miejsce na pieczątke z datą i podpis w miejscu przeglądu. Gdzie kupowałeś rower? Internet czy zwykły sklep ? w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Przeczytaj gwarancję. Tam jest napisane w jakim terminie musisz zrobić przegląd ( o ile jest taki wymóg ). Taki przegląd jest płatny. Wykonuje się go w serwisach/sklepach które mają takie uprawnienia. Lista często jest w gwarancji lub na stronie www. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekmelon Napisano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Teraz, SoloTM napisał: Przeczytaj gwarancję. Tam jest napisane w jakim terminie musisz zrobić przegląd ( o ile jest taki wymóg ). Taki przegląd jest płatny. Wykonuje się go w serwisach/sklepach które mają takie uprawnienia. Lista często jest w gwarancji lub na stronie www. Jest info, że 7 dni. Kupiłem 25.09 :-[ I serio teraz stracę gwarancję? Sprzedający mnie o tym nie informował. Nie wiedziałem, że przegląd owy jest wymagany. Z 5 dni ogółem nim jeździłem. Trochę to niepoważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Można powiedzieć że, niepoważne jest przeczytanie warunków gwarancyjnych przed zakupem roweru. Można powiedzieć że, niepoważny jest zakup roweru przez internet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekmelon Napisano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2018 wczoraj dostałem taką wiadomość od sprzedawcy Cytat Witam, Przepraszam za opóźnienia w odpowiedzi. Gwarancja nie przepadła, przegląd gwarancyjny wykonaliśmy i jest wbity w książkę jak też było zaznaczone w ogłoszeniu. Zadrapanie na górnej rurze to właśnie to o którym pisałem, a na dolnej pod łańcuchem musiało się pojawić już po pierwszych zjazdach bo jest ewidentnie od łańcucha, polecam kupić nawet najprostszą osłonę pod łańcuch. Albo mogło wyniknąć w transporcie ale wątpię. Trzęsienie analizujemy z serwisantem, przerzutki na pewno były dobrze ustawione ponieważ przy nie rower był na wieszaki serwisowym. Jutro napiszę co z trzaskami. jakaś pieczątka jest w karcie, ale czy to właśnie ten przegląd zerowy? można go zrobić przed wydaniem towaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.