Prix Napisano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Widzę kolega Bojkow reprezentuje raczej dość pesymistyczne podejście. Jeśli dobrze zrozumiałem, bo kiepsko się czyta -" możemy robić cokolwiek (w domyśle), bo i tak jest źle, a będzie gorzej i w ogóle jest ...." - nie, no więcej optymizmu :) A co do notki z "obwieszczeniem" - podoba mi się, facet potrafił przekazać w prostych, bardzo prostych słowach, co mu "na wątrobie leży" i trudno się z nim nie zgodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 10 Października 2018 Udostępnij Napisano 10 Października 2018 12 godzin temu, Poochaty napisał: Są sporadyczne, wyrywkowe i przypadkowe. Od czegoś trzeba zacząć. Nie od razu Krak... Rzym zbudowano Dobrze, że w ogóle cokolwiek zaczyna się dziać w tym temacie. Zgadzam się, że to kropla w morzu potrzeb, ale może z czasem będzie tego więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 11 Października 2018 Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Pewnie, lepsze to niż nic. Ale tylko ustawa i odpowiednie rozporządzenia nas uratują, bo wyrywkowe kontrole nic nie dadzą, szczególnie w takich ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bojkow Napisano 11 Października 2018 Udostępnij Napisano 11 Października 2018 14 godzin temu, Prix napisał: Widzę kolega Bojkow reprezentuje raczej dość pesymistyczne podejście. Jeśli dobrze zrozumiałem, bo kiepsko się czyta -" możemy robić cokolwiek (w domyśle), bo i tak jest źle, a będzie gorzej i w ogóle jest ...." - nie, no więcej optymizmu A co do notki z "obwieszczeniem" - podoba mi się, facet potrafił przekazać w prostych, bardzo prostych słowach, co mu "na wątrobie leży" i trudno się z nim nie zgodzić. Pesymistycznie nie, lecz realne. Tylko gdy buduje się nowy dom są widoczne zmiany na trochę lepsze, infrastruktura grzewcza dalej stoi w miejscu, każdy na własną rękę albo gazowe albo z odnawialnych źródeł bo tak się inwestuje na przyszłość, niestety jak kilkukrotnie już pisałem sieć grzewcza nie jest rozwijana. Odnośnie "obwieszczenia" - temu człowiekowi leży to co wygodnie na wątrobie i napisał co myśli bez namysłu. Głupki też myślą i to jak XD Starych drzew się nie przesadza i nie mowa tu o przyzwyczajeniu ludzi a o tym że lepiej wybudować nowy dom niż odnawiać, inwestować w ogrzewanie starego, chyba że sieć grzewcza by się poszerzyła to wtedy warto, inaczej nie ma wyjścia w PL, chyba że ma się pieniądze to i nimi można palić w piecu i tak się też robi, marnuje się pieniądze i truje siebie oraz innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antek1991 Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 A używacie masek antysmogowych? Ja się zainteresowałem tematem, szczególnie, że jestem sportowcem amatorem. I kupiłem maskę Broyx, ze znakiem CE. W moim odczuciu bardzo wydajnie odfiltrowuje te szkodliwe pyły - w sezonie zimowym ja raczej biegam, ale jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benitta Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Troszkę bawi mnie temat, jeździj więc po ścieżkach rowerowych ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Maja 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Koleżanka zdaje się "zabłysła" - ścieżki rowerowe to przecież domena miast... Jeżeli już, to po lasach, a i tam czasami się trafi jakiś cuchnący ropniak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radko10 Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Dla tych którzy chcą poszerzyć swoją świadomość polecam forum http://forums.mvgroup.org . Jest tam wiele materiałów na różne tematy również dotyczących rowerów. Swojego czasu BBC zrealizowało program w którym zbadano kto wdycha najbardziej zanieczyszczone powietrze pochodzące z ruchu drogowego. Używano do tego plecaków z analizatorami powietrza dla indywidualnych osób. I okazało się że najwięcej zanieczyszczeń jest w kabinie samochodu co jest logiczne. Nie było tak źle jeśli chodzi o pieszych i rowerzystów. O dieslach też był dokument, swojego czasu były dopłaty bo uważano że tak nie trują. Potem zbadano tlenki azotu i wnioski były przeciwne. Dlatego dziś mamy falę tanich diesli. Bogate społeczeństwa mają świadomość ile kosztuje leczenie ludzi. Przerobiły tę lekcję wielokrotnie. W Polsce świadomość jest bardzo niska, podobnie zresztą jak pkb. No i jest jak jest co widzimy wszyscy wokół. Swojego czasu zrobiono też realną próbę zmniejszenia zanieczyszczeń za pomocą zmiany nawyków komunikacyjnych. O 30% spadło zanieczyszczenie w okolicy szkoły! Zgadnijcie jak tego dokonali. Bez pomocy państwa i wymiany pieców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EdytaM Napisano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Masek antysmogowych nie używam. Jeżdżę i po polnych drogach i leśnych dróżkach. Miasta również nie unikam. Wszędzie są zanieczyszzenia niestety. Całe szczęście w Krakowie nie mieszkam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 He he..zaczęło się od Krakowa kilka lat to teraz wszyscy myślą, że bidule w wiecznym smogu żyją . Zerknij sobie w sezonie grzewczym na AIRLY to zobaczysz jak to wygląda u Ciebie. Poznań to z reguły jedna wielka czerwona kula :) Generalnie zasada jest taka - tam gdzie nie ma czujników jest git, a tam gdzie pojawiają się czujniki to nagle jakość powietrza spada :) Można też szybko zauważyć, że centrum, śródmieścia i blokowiska mają lepsze powietrze niż na przedmieściach zabudowanych domkami. Nietrudno się domyśleć dlaczego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EdytaM Napisano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 W dniu 16.08.2019 o 11:49, lewocz napisał: He he..zaczęło się od Krakowa kilka lat to teraz wszyscy myślą, że bidule w wiecznym smogu żyją . Zerknij sobie w sezonie grzewczym na AIRLY to zobaczysz jak to wygląda u Ciebie. Poznań to z reguły jedna wielka czerwona kula :) Generalnie zasada jest taka - tam gdzie nie ma czujników jest git, a tam gdzie pojawiają się czujniki to nagle jakość powietrza spada :) Można też szybko zauważyć, że centrum, śródmieścia i blokowiska mają lepsze powietrze niż na przedmieściach zabudowanych domkami. Nietrudno się domyśleć dlaczego :) Zerknę, zerknę :) Już tak się utarło, że w Krk tego smogu jest sporo, chociaż wiadomo inne miasta ten problem również dotyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_L Napisano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Ja zakupiłem w Decathlonie sportową maskę antysmogową, zacząłem w niej jeździć na co dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Zainteresowały mnie wypowiedzi świeżaków, polecające konkretny produkt. Już lecę kupić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.