stanmac Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 Cześć, rozpadło mi się mocowanie przedniego koła. Co to za mocowanie, czego szukać? Piasta ma oznaczona jako "Specialized Stout". Jestem laikiem tak że proszę o wyrozumiałość jeżeli używam złego nazewnictwa.
Mod Team durnykot Napisano 7 Października 2018 Mod Team Napisano 7 Października 2018 Wyglada jak zwykły QR na 9mm https://www.decathlon.pl/zacisk-koa-przod-ty-id_5620714.html?gclid=EAIaIQobChMI4dipjZT03QIVRKgYCh1VBQ5GEAQYASABEgJ6sfD_BwE
stanmac Napisano 7 Października 2018 Autor Napisano 7 Października 2018 No własnie nie, też byłem pewien że to zwykły szybkozamykacz, kupiłem nawet nowy zanim zdjąłem koło i.... no nie. Ta oś jest scalona z tym zgrubieniem.
Mod Team durnykot Napisano 7 Października 2018 Mod Team Napisano 7 Października 2018 OK, już widzę. Stout miało chyba inne mocowanie ,które nie jest kompatybilne z normalnymi.
stanmac Napisano 7 Października 2018 Autor Napisano 7 Października 2018 Chcę kupic nowe, może nawet używane tylko czego szukać? Gdzieś na zagranicznym forum znalazłem wpis że Stout było produkowane kilkanaście lat w różnych wersjach i tyle, nic więcej.
Imar Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 Jeśli piasta jest na kulkach to wymiana osi załatwi sprawę, do tego zwykły szybko zamykacz.
stanmac Napisano 7 Października 2018 Autor Napisano 7 Października 2018 O, to już jakies hipotetycznie pozytywne wieści. Na co zwrócić uwagę szukając osi (w internecie, nie mam w mieście sklepu rowerowego), tylko długość? To będzie coś takiego jak na zdjęciu niżej? Może ktoś podpowiedzieć jakiś hmmm... model, markę za czym się wstepnie rozejrzeć? To koło które mam wytrzymało tak z 8 lat (~1500km rocznie) w tym dość sporo nierozsądnej jazdy pod krawężniki.
SoloTM Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 Ta wyżej jest co najwyżej średnia, żeby nie powiedzieć słaba. Myślę, że najpierw dostałbym się do kulek - policzył ilość i wielkość - czy standardowe są. Obejrzał gniazdo w którym są osadzone ( bieżnię ) czy jest dobre, bez wżerów. Jeśli wszystko ok to obejrzał jak wygląda uszczelnienie - wejście do gniazda/miski w której są kulki. Wielkość tego otworu - czy raczej otwarty - czy zamknięty ( w sensie czy musi być goły konus czy może mieć na sobie pierścień uszczelniający ). Wszystko to dlatego, że chodzi mi po głowie kupno całej nowej piasty i przełożenie kulek, osi, konusów, zacisku, czego się da. https://allegro.pl/piasta-przednia-przod-shimano-deore-lx-hb-m580-i7447829753.html
stanmac Napisano 7 Października 2018 Autor Napisano 7 Października 2018 Dzięki za rzeczową odpowiedź i rysunek, wszystko to się przyda. Kupno piasty i przełozenie bebechów to może być niezły pomysł! Wszystko sprawdzę ale to juz raczej przełożę na nastepny łikend, jeszcze raz dzięki. Pierścienie uszczelniające "2" są, zdjąłem do zdjęcia.
eloo Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 nie jest to szybkozamykacz 10mm? https://allegro.pl/os-sztywna-szybkozamykacz-10-mm-novatec-nt-215rq-i6967816221.html jeśli nie to czy oś jest drążona przez całą długość? szpilka przejdzie przez całą oś? Jeśli tak to utnij w odległości ok 5mm od kontr i załóż zwykły szybkozamykacz
stanmac Napisano 7 Października 2018 Autor Napisano 7 Października 2018 @eloo nic z tego niestety nie przejdzie
eloo Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 spróbuj uderzyć delikatnie młotkiem w oś, bo mi to wygląda na qr10
SoloTM Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 Faktycznie to może być jak wyżej kolega pisze. Czyli coś takiego np : https://www.olx.pl/oferta/nowa-piasta-przednia-specialized-stout-32h-sztywna-os-9mm-jak-rws-CID767-IDtbhsh.html
stanmac Napisano 1 Listopada 2018 Autor Napisano 1 Listopada 2018 Sorry że po tak długiej przerwie. Takie coś siedzi w mojej przedniej osi, wciąż nie wiem co kupić, kupiłem w ciemno za 38zł z wysyłką SHIMANO DEORE LX HB-M580 i to zupełnie inna oś, ma za małą srednicę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.