Skocz do zawartości

[Piasty] DT onyx opinie

ojciec35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam kilka pytań co  do piast DT onyx

1)czy to są trwałe niezawodne piasty do MTB?

2)ile łożysk posiada tylna piasta i jaka to seriałózysk –czy bez problemu można dokupić

3)czy tylna piasta posiada system rachtet-zazębianie bębenka

4) czy bębenek jest wykonany ze stali czy z aluminium?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam!

Napisano

1. W miarę trwałe.

2. 3 łożyska maszynowe + łożysko wałeczkowe, łożyska maszynowe są standardowe, wałeczkowe dostępne chyba już tylko w fabrycznym service kit

3. Nie. Tam są 2 zapadki

4. Stalowy

W każdym razie piasty od dawna nieprodukowane. Lepszym wyborem są DT 370 (wszystkie 4 łożyska standardowe, 3 zapadki) albo DT 350 (star ratchet).

Napisano

To baryłkowe/wałeczkowe jest niestandardowe bo to wałki osobno i plastikowy koszyk na to. Można to było kupić w dt4you  w każdym razie zdecydowanie lepiej iść we współczesne 370 bo nie ma tam takich niespodzianek, ma jedną zapadkę więcej, możliwość konwersji osi poprzez end-capy i dostęp do zapadek bez użycia narzędzi.

Napisano
14 minut temu, Dokumosa napisał:

To baryłkowe/wałeczkowe jest niestandardowe bo to wałki osobno i plastikowy koszyk na to. Można to było kupić w dt4you  w każdym razie zdecydowanie lepiej iść we współczesne 370 bo nie ma tam takich niespodzianek, ma jedną zapadkę więcej, możliwość konwersji osi poprzez end-capy i dostęp do zapadek bez użycia narzędzi.

Już pamiętam o co chodziło, zewnętrzne łożysko bębenka ma na uszczelce oznaczenie 6001 (co daje wymiary 12x28x8), a w rzeczywistości jest to łożysko 16100 (10x28x8)

8 minut temu, michal5150 napisał:

Łożyska maszynowe są dwa: 6000 (26x10x8mm) i 6900 (61900) - 26x10x6mm.

Łożyska kulkowe są trzy: 6000 , 6900, 16100

Ps. Łożysko 6900 ma wymiary 10x22x6 ;)

Napisano

Rzeczywiście, masz rację - średnica łożyska 6900 to 22mm.

A gdzie jest to trzecie łożysko maszynowe, bo kurcze nie widzę, a pasty raczej nie mam zamiaru rozbierać:

64e9fbbb52ea0662med.jpg

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Kotlet odsmażany ale mam pytanie, czy ten bębenek z ONYX-a pasuje do, 370 ki??

Na oko różnią się tym, że w 370 nie ma tego uszczelnienia tylko jest zawleczka, która trzyma łożysko 

Napisano

Wiesz to z doświadczenia ?

Pytam bo od dystrybutora dowiedziałem, się że powinien pasować, jest tam tylko ten uszczelniacz, którego nie trzeba zakładać.

Napisano

Nie próbowałem bo okazji nie było. Bazuję na tym co w katalogu części zamiennych jest dla piast 2-zapadkowych... Możliwe, że mechanicznie będzie pasował ale z jakiegoś wzgledu napisalu onyx only.

ROTOR BG ASS S KL_S, (370) Alu/Steel/Shimano 370 HWRABX00S4246S

ROTOR BG SS S O.AS, (370) Steel/Shimano 370 HWRABX00S4130S 

ROTOR WP SS S M.AS (ONYX ONLY) HWRAAX00S4130S

Napisano

Wiesz, ja to już ze trzy razy przejrzałem, zapytałem bezpośrednio i dostałem taką odpowiedź j/w.

W drugą stronę, ten od 370 pasuje do Onyxa więc jest duże prawdopodobieństwo, że podejdzie ale chyba będę to musiał sprawdzić osobiście

Napisano

Wszystkie towarzyszące elementy są w onyxach i 370tkach takie same i tylko numery produktów bębenka i adaptera (nr 12 na rysunku powyżej) są różne tak więc pewnie coś na styku tychże (ew. styk bębenka z korpusem piasty).

Napisano

Poza tematem, ale w moim Nowateku gdy zmieniłem na "pasujący" stalowy jednak jakieś wymiary powodowały niemożność prawidłowego działania, albo skręcałem z tarciem na tyle mocnym że bębenek stawał, albo kiedy coś kombinowałem powstawały luzy podczas jeżdżenia, ogólnie rozmiar osi i jakaś tuleja napierająca na nieruchomą część łożyska.... Także trzeba znaleźć zawsze opinię kogoś kto nie tylko przełożył ale i pojezdził na danym patencie...  Mnie przed zakupem zapasowego bebenka nikt nie potrafił odwieść od tego pomysłu....  Teraz leży i się marnuje. Warto mieć 300 procent pewności.

Napisano

Dostałem pewne info, że ten od onyxa jest taki sam, różni się tylko tym uszczelnieniem, podkładką na łożysku bo w onyxie jest trochę inny end cap, jak wywalić tą podkładkę to wszytko jest takie samo i pasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...