Yacko Napisano 4 Października 2018 Napisano 4 Października 2018 Trek Procaliber 6 2018 czy Specialized Chisel COMP 2x 2018 ? Cena w okolicach 5300 zł. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/21816/ https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/128949 Zalety Treka względem Speca: 1. Blokada amortyzatora z manetki (w Specu Judy podobno da się zmodyfikować koszt około 200 zł). 2. Napęd 2x11 i manetki SLX. 3. Niski przekrok przy podobnej wielkości ramy - większe bezpieczeństwo przy zeskoku i brak mozliwości uderzenia kierownicą. 4. ISO Speed. 5. Dwa mocowania na bidon (być może jest jakiś patent w Chisel aby wykorzystać otwory zajęte przez przerzutkę). Zalety Speca względem TREKA: 1. Suport wkręcany BSA - bardzo ważny plus dla mnie. 2. Kształt ramy i malowanie (w Treku nie podoba mi się niesymetryczne spłaszczenie rury podsiodłowej).
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Października 2018 Mod Team Napisano 4 Października 2018 A wiesz, że ten Judy to kowadło Wersja Silver ( zakładam, że taka jest w Specu ) waży 2,4 kg... Nie do końca potrafię to wyjaśnić, ale zawsze bardziej przyciągał mnie Spec, jednak w tym przypadku skierowałbym się w stronę Treka.
Yacko Napisano 4 Października 2018 Autor Napisano 4 Października 2018 Czarne golenie to raczej Gold, waga z tego co pamiętam niewiele powyżej 2kg.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Października 2018 Mod Team Napisano 4 Października 2018 Fakt - mój błąd
Rafu Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 RS Judy Silver na 2019 jest już czarny więc lepiej to sprawdzić. Co do blokady to nie jest takie proste bo trzeba wymienić cały tłumik. Niestety nie mogę go znaleźć ale tak dla przykładu wklejam linka do Reby: https://www.bike24.com/p2130801.html?q=reba
Dokumosa Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 Judy silver ma czarne, stalowe golenie no i do blokady zdalnej to zmiana tłumika + manetka.
Yacko Napisano 5 Października 2018 Autor Napisano 5 Października 2018 Chyba w 2017 były srebrne: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/16122/powrot_judy_i_inne_nowosci_od_rockshox Rower jest model 2018, wyszedł w 2017 więc amor z 2017, nie późniejszy. Co do blokady z manetki, to podobno wystarczy taki zestaw: https://www.bicyclehero.com/gb/rockshox-judy-dart-tora-damper-knob-remote-spool-cable-clamp-turnkey-kit.html
Dokumosa Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 2018 i 2019 były czarne. Modele 2019 dostępne są już dziś tak więc w Twoim rowerze może być 2018. Silver poza stalowymi goleniami ma atrapę tłumika (TurnKey) a Gold ma MotionControl (będzie pisać na goleni dolnej w okolicach uszczelki kurzowej). Odnośnie blokady to wskazany zestaw pasuje do roczników 2006-2011. Nie wiem czy będzie pasował do współczesnych.
LSkiper Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 Zamiast amortyzatora zastanawia mnie opis osprzętu w tym Specu. Opis: kaseta Deore 11-36, manetki 11s Deore . Obrazek: Kaseta wygląda na typowo sramowską, A cały napęd to 2x10. Nie wiem skąd im się wzięły te manetki Deore 11s (Chyba że już przewidują że na 2020 Wielkie S wypuści 11-rzędowe Deore). Nawet w Krossie czy Kellysie takich kwiatków nie ma
Yacko Napisano 5 Października 2018 Autor Napisano 5 Października 2018 RockShox podaje, że Judy jest kompatybilny z manetką oneloc ale szczegółów brak na czym ta kompatybilność polega.
Dokumosa Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 Tak samo jak reba jest tylko trzeba wymienić kawałek tłumika.... https://www.amazon.com/RockShox-Remote-Upgrade-Kit-2012-2017/dp/B01EK6RSOA W każdym razie nawet gdyby to była Judy Gold to słabo będzie ze sztywnością tych 30mm goleni. @LSkiper popieprzyło im się trochę bo są 3 wersję Comp i Expert 1 i 2… Comp to tanie mięso armatnie, Expert jest na SRAMie i Rebie.
Yacko Napisano 5 Października 2018 Autor Napisano 5 Października 2018 Gdyby nie ten cholerny pressfit i spłaszczona brzydko rura to TREK Procaliber 6 jednak ma więcej zalet.
Dokumosa Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 Ja bym się pressfitem nie przejmował. Początkowo kiedy wprowadzono na rynek pierwsze pressfity było sporo problemów z tym (lata 2013-2015). Obecnie wg moich obserwacji sytuacja się ustabilizowała, przynajmniej jeśli chodzi o Shimano. Wymieniam średnio 1-2 suporty PF tygodniowo. Absolutnie żadnych problemów z luźną miską itp.
Yacko Napisano 5 Października 2018 Autor Napisano 5 Października 2018 Ja mam złe doświadczenia niestety każdemu kogo znam z pressfitem szybko zaczęło trzeszczeć, strzelać, wymiany bardzo częste. W sumie Kellys Gate 50 2018 wydaje się dobrym rozwiązaniem i za te 1500zł różnicy chyba można przeboleć niespełna 1kg różnicy w wadze. https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c527/gate-50-p48479
Rafu Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: W każdym razie nawet gdyby to była Judy Gold to słabo będzie ze sztywnością tych 30mm goleni. W teście porównawczym kilku sztywniaków w Bikeboardzie pisali że nie odstaje od Reby a przewyższa Manitou Machete i Foxa 32. Myślisz że faktycznie taka lipa? Trochę się interesuję tematem bo chodzi mi po głowie wymiana mojego Superfly 6 na nowego Procalibra 6. Kusi mnie ten ISO Speed, NX Eagle i Boost + fakt że mógłbym wstawić myk myka. Tylko ten/ta Judy mnie zastanawia...
cervandes Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 Bierz Treka a jak coś klęknie to masz dwie opcje, dobrą i lepszą. Dobrą jest gwarancja. Sklepu, producenta. Lepszą - suport press fit... skręcany. Gdybym miał PF i problem to bym kupił Token Ninja.
Sabarolus Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 5 minut temu, cervandes napisał: bym kupił Token Ninja. Bym dodał, że Token dodał do listy produktów nawet suport ze specjalnie powiększoną średnicą misek, tak aby ciasno wchodził w suport, w który standardowe miski można włożyć ręką. W takim wypadku problem suportu Press-Fit tak naprawdę nie istnieje.
Dokumosa Napisano 5 Października 2018 Napisano 5 Października 2018 19 minut temu, Rafu napisał: W teście porównawczym kilku sztywniaków w Bikeboardzie pisali że nie odstaje od Reby a przewyższa Manitou Machete i Foxa 32. Myślisz że faktycznie taka lipa? Trochę się interesuję tematem bo chodzi mi po głowie wymiana mojego Superfly 6 na nowego Procalibra 6. Kusi mnie ten ISO Speed, NX Eagle i Boost + fakt że mógłbym wstawić myk myka. Tylko ten/ta Judy mnie zastanawia... Nie wiem przy jakiej masie oni to testowali ale ja ze swoimi 110kg na Judy czuję się dokładnie tak samo jak na XC30 - gnie się to na wszystkie strony. Oś przelotowa i boost pomaga nieco w zakrętach ale przód/tył to optycznie widać jak się gnie. Reba czy nawet Epixon są znacząco sztywniejsze. Dla lekkiego zawodnika (65-75kg) to pewnie różnicy nie będzie.
Yacko Napisano 5 Października 2018 Autor Napisano 5 Października 2018 Rozmawiałem ze sprzedawcą Treka i podobno nie ma problemu z gwarancją ramy nawet po zmianie części. Oczywiście problem byłby gdyby np. pękł suport a nie byłby tam zalecany. ale w przypadku np. problemu z główką podobno nie zwracają uwagi na wkład suportu itp.
Yacko Napisano 6 Października 2018 Autor Napisano 6 Października 2018 Co do Chisela to sprawdzone - to jednak Judy GOLD. Chyba jednak trzeba przeboleć ta podsiodłówkę Treka oraz pressfit i go brać, póki są, bo 2019 już tylko z jednym blatem i to 30T, więc dużo mniej uniwersalny jak dla mnie.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Października 2018 Mod Team Napisano 6 Października 2018 To nieco zmienia postać rzeczy, a skoro Spec bardziej wpadł Ci w oko, to... Jakby co, to przecież z czasem można go nieco ulepszyć Chyba, że koniecznie musisz mieć napęd 2 x 11 lub nie możesz się obyć bez blokady... Na Twoim miejscu przymierzyłbym się do obu i wtedy dopiero wybrał ( ewentualna różnica cenowa też jest istotna - pewnie Trek będzie tańszy ).
Yacko Napisano 8 Października 2018 Autor Napisano 8 Października 2018 Tak, trek tańszy i dużo większy luz w przekroku. Obydwa występują też z napędem 2x. Ciężki wybór.
Yacko Napisano 10 Października 2018 Autor Napisano 10 Października 2018 Doszedł do rozważań Kellys Gate 50 2018. https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c564/gate-50-29-p53459 Jest BSA, jest blokada z manetki, cena prawie 2 tysiące mniej niż Procaliber 6 czy Chisel Comp. Minus to wyższa waga, gorsze warunki gwarancyjne, malowanie mniej eleganckie moim zdaniem.
Rafu Napisano 10 Października 2018 Napisano 10 Października 2018 Najlepiej obejrzyj sobie na żywo Chisela, Procalibra i tego Kellysa, rzuć też okiem na geometrię. Moim zdaniem te ramy to inna liga...
Yacko Napisano 11 Października 2018 Autor Napisano 11 Października 2018 9 godzin temu, Rafu napisał: Najlepiej obejrzyj sobie na żywo Chisela, Procalibra i tego Kellysa, rzuć też okiem na geometrię. Moim zdaniem te ramy to inna liga... Widziałem wszystkie. Chisel i Trek przy Kellys udają karbon Geo Treka bardziej mi odpowiada ze względu na niski przekrok, pomiędzy Chisel a Gate nie czułem wielkiej różnicy, a na pewno różnicy wartej dopłaty 2 tys zł. Ideałem byłby Chisel z manetką blokady i niższym przekrokiem lub Trek z BSA i normalną podsiodłówką. Niestety trzeba w końcu coś wybrać, bo modele 2019 też nic nie pomogą - Kellys już pressfit, Chisel znowu bez manetki, Trek znowu pressfit, Judy i napęd 1x.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.