Skocz do zawartości

[Koło] do trenażera - potrzebuję pomocy!

madz.madzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

kupiłam trenażer, a mam tylko rower górski. Myślałam, że z hałasem jakoś to będzie, dopóki  nie kupię porządnego koła, ale jednak muszę przyspieszyć tę decyzję.

Potrzebuję koła do trenażera pod rower na kołach 27,5 (a może 28 da radę też?), kaseta 10-rzędowa (11-42), oś 9mm. Jakie mam najtańsze opcje? Szukałam na allegro i znajdowałam obręcz z piastą, ale bez kasety za jakieś 200zł. Do tego dochodzi jeszcze owa kaseta oraz opona na trenażer i robi mi się z tego połowa ceny trenażera.

Czy jest jakaś szansa na 'pokombinowanie', jeśli będę tego koła używać tylko w warunkach kontrolowanych (trenażer)?

Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

Napisano

Wiem, że najtańsze będzie kupno opony, ale mam to nie wchodzi w grę z kilku powodów:

1. Jestę laikię, a do tego mam bezdętkową oponę i za chiny ludowe nie wiem, czy się w ogóle da zamienić bezdętkę na dętkę.

2. Nawet jeśli się da i jest to proste jak budowa cepa - nie chcę co drugi dzień zdejmować jedną oponę i nakładać drugą. Najzwyczajniej w świecie boję się, że coś zepsuję, a wymianę całego koła jakoś ogarnę. To raz. A dwa, że jestem leniwa :) 

Nie chodzi mi o jak najtańszą opcję typu sama dętka, ale najtańszą opcję kupna całego koła, ale bez tarcz. 

Do tej pory pooglądałam sobie allegro i są tam koła z piastami pod 10-rzędowe kasety - tylko drogie. Te na 8/9 są nie dość, że tańsze to jest ich więcej. Gdzieś wyczytałam, że 8/9 tarcze można wsadzić na piastę do 10, ale fakt jest taki, że mogło mi się pomylić i jednak tak nie jest. A jeśli jest - to jakie konsekwencje to niesie. 

Nie wiem, nie znam się - dlatego będę mega wdzięczna za pomoc!!!!

Napisano

Za dużo nie wymyślimy, potrzebne jest drugie koło. Zawsze możesz uzasadnić zakup nowej kasety tym, ze założysz ją na koło drogowe, a stara pójdzie na trenażerowe.

Opcja super oszczędna to kupić na bazarze po taniości jakiś używany rower (zapewne kradziony z Niemiec) i wpiąć go na stałe w trenażer. Opcja bardzo dobra dla leniwych, bo zestaw zawsze gotowy.

Napisano
Godzinę temu, huskarl napisał:

Za dużo nie wymyślimy, potrzebne jest drugie koło. Zawsze możesz uzasadnić zakup nowej kasety tym, ze założysz ją na koło drogowe, a stara pójdzie na trenażerowe.

Opcja super oszczędna to kupić na bazarze po taniości jakiś używany rower (zapewne kradziony z Niemiec) i wpiąć go na stałe w trenażer. Opcja bardzo dobra dla leniwych, bo zestaw zawsze gotowy.

Staram się nie wspierać nielegalnych procedur (poza ZUSem, ale to jest poza moim wpływem), dlatego nie skorzystam z rady, ale doceniam kreatywność :)

Czyli muszę kupić koło 27,5 z piastą pod 32 szprychy i kasetę z 10 rzędami biegów i generalnie nie mam innej opcji?

Napisano

Kupić całe koło + kaseta. Jeśli masz hamulce tarczowe to nie musisz kupować tarczy, bo na trenażerze się nie hamuje. Trzeba tylko wsadzić coś między zaciski, bo przypadkowe wciśnięcie hamulca mogłoby wypchnąć tłoczki. Nie wiem co ma ilość szprych do tego, chyba że chcesz zaplatać koło od nowa. Cokolwiek na co wejdzie kaseta 10 będzie ok.

Napisano

Kup najtańsze koło 26 jakiegoś joytecha czy inne quando (wcale nie potrzebujesz droższego 27,5) pod tarczę (nawet jak nie masz tarczy) kupisz za 100zł, oponę jakąś rubenę slika 1,5 za 30zl i kasetę pokroju HG50/500 11-36 za 110zl (W trenazerze to 11-42 potrzebna jak dziura w moście). Wszystko wyjdzie 250zl z dętka. Kasety od 8 do 10 wchodzą na te same bebenki

Napisano
W dniu 4.10.2018 o 17:37, abdesign napisał:

Kup najtańsze koło 26 jakiegoś joytecha czy inne quando (wcale nie potrzebujesz droższego 27,5) pod tarczę (nawet jak nie masz tarczy) kupisz za 100zł, oponę jakąś rubenę slika 1,5 za 30zl i kasetę pokroju HG50/500 11-36 za 110zl (W trenazerze to 11-42 potrzebna jak dziura w moście). Wszystko wyjdzie 250zl z dętka. Kasety od 8 do 10 wchodzą na te same bebenki

Właśnie takiej pomocy potrzebowałam. Dziękuję!!

Czyli dobrze rozumiem, że rozmiar koła w takim przypadku też nie ma znaczenia? Najważniejsze w sumie jest czy piasta wejdzie na bębenek, a 8/9 wchodzą na 10??

No to jesteśmy w domu!!! :P 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...