Serower00 Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Witam, mam problem z usunięciem luzu w sterach. Przy okazji wymiany widelca założono mi nowe stery (właściwie zamontowano nowe miski w ramie w serwisie, resztę skręciłem sam) półzintegrowane, tzw. maszynowe, wcześniej miałem tradycyjne kulkowe. Mój problem polega na tym, że nie mogę skasować luzu. Na moje oko dolne łożysko nie zgrywa się z pierścieniem/bieżnią nabitą na rurę sterową widelca, jest drobna przerwa i pewnie dlatego nie mogę dociągnąć śrubą gwiazdki widelca, żeby skasować luz. Tylko dlaczego tak się dzieje? Stery są nowe z kompletu Accent HSI-S01. Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Jesteś pewny że wsadziłeś bieżnię na koronę widelca a pierścień centrujący od góry na rurę? Nie zrobiłeś odwrotnie? Tak czy inaczej wrzuć fotki.
Tatanka Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Bywają stery , które po poprawnym złożeniu mają sporą szczelinę między główka ramy a widelcem , jeśli o to Ci chodzi. Luz jest na boki czy góra -dół ? Wrzuć fotki jak napisał kolega wyżej.
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 @skom25 raczej dobrze, @Tatankana boki, to tak na chłopski rozum sugeruje jak napisałem, że ta szpara jest za duża. Zaraz postaram się zrobić fotki.
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Jak szpara za duża to ja będę się upierał przy swoim. Zrób też fotkę pierścienia który nałożyłeś od góry ba rurę sterową.
Dokumosa Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 To jak będziesz robił fotki to zrób też taką pokazującą na ile zagłębiona jest rura sterowa widelca w mostku po zdjęciu górnego kapsla.
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 @skom25 ja się nie upieram, że dobrze; oceńcie, mam nadzieję, że będzie widać:
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Łożysko źle siedzi na dolnej bieżni. Powinno się opierać całym obwodem a nie na kancie. Stery były kompletne w pudełku? Bo wygląda jakby dolna bieżnia była od innych sterów. PS: Za dużo smaru, po kilku przejazdach zbierze się brud i będzie chrupało. Łożysko weź w rękę, nałóż trochę smaru "wetrzyj" w łożysko żeby było pokryte cienką warstwą. Na dolną bieżnię i całą miskę też nałóż cienką warstwę. Jak złożysz całość to wsadź miękką szmatkę między widelec a główkę ramy i wytrzyj nadmiar smaru.
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 @skom25, otóż to, to samo mi się nasuwało, ale nie mam doświadczenia, a stery z kompletu. Chyba, że mi w serwisie zamieszali i dali pierścień z innego. Gdzieś ktoś pisał, że czasami się dobije, ale to chyba nie aż tak.
Tatanka Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Na 3 zdjęciu od góry szczelina nie wygląda tak źle. Widziałem rowery z takimi , i wszystko było ok. Może rura sterowa jest za długa i przy dokręcaniu dochodzi do kapsla co uniemożliwia dociśnięcie.
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Dobije, ale pierścień na widelcu a nie łożysko na bieżni. Niech się wypowiedzą inni, ale jak dla mnie coś jest namieszane z innymi sterami. Łożysko powinno gładko siąść na bieżni. Teraz, Tatanka napisał: Na 3 zdjęciu od góry szczelina nie wygląda tak źle. Widziałem rowery z takimi , i wszystko było ok. Może rura sterowa jest za długa i przy dokręcaniu dochodzi do kapsla co uniemożliwia dociśnięcie. Ale zobacz jak luzem leży łożysko. Powinno opaść na bieżnię a nie siedzieć na krawędzi.
SoloTM Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Teraz, skom25 napisał: Stery były kompletne w pudełku? Bo wygląda jakby dolna bieżnia była od innych sterów. Dolna bieżnia wygląda na starą ( chyba nawet widzę wżery po kulkach )
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Możesz mieć rację, nie widać też śladów demontażu starej bieżni, chyba że była rozcięta fabrycznie.
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 @SoloTM na pewno nie, może tak wygląda na zdjęciu w smarze. Bieżnia jest nowa, wżerów nie ma, przy mnie nabijał. @skom25 moja pierwsza myśl była, że to jakby nie od kompletu. @Tatanka rura była skracana z 30 na 19,5cm. Może tak być, że mostek na górze za mało "wystaje" ponad rurę i dlatego nie mogę tego dociągnąć? Dobrze kombinuje?
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Ej, zobaczcie jeszcze na miski, one nie siedzą do końca w ramie według mnie, widać szczeliny, zwłaszcza przy górnej misce jest tragicznie. A tu po lewej stronie widać zgniecioną miskę, wygiętą do góry. Co to za serwis?
Tatanka Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 49 minut temu, Serower00 napisał: Przy okazji wymiany widelca założono mi nowe stery (właściwie zamontowano nowe miski w ramie w serwisie, resztę skręciłem sam) Czyli wymieniłeś też bieżnię ? Jeśli nie , serwis też nie , więc mamy winowajcę.
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 Nie Panowie, nowy widelec, dlatego nie ma śladów demontażu.
Tatanka Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Może być że za mało wystaje. Dodaj do testu jedną podkładke dystansową więcej i zobaczysz.
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 @skom25 Faktycznie miski nie siedzą idealnie, później to zauważyłem, ta górna szczególnie. Próbowałem to dobić, raczej bez większego skutku. @ Tatanka całość była wymieniona na nowie - miski w ramie, same łożyska, pierścienie, bieżnie, kapsel, nowy wideł, gwiazdka, no wszystko.
Tatanka Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Sprawdź ile chowa sie rura sterowa w mostku.
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Nie siedzą idealnie to nie jest dobre stwierdzenie, one wystają z ramy. Dobijanie może nic nie dać bo rama może być "za płytka" do tych sterów.
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 Czy zgięte? Chyba nie, tego nie zauważyłem, zdjęcia nie są idealne, jutro przy świetle dziennym to obejrzę.
Gość Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 No przecież widać że krawędź miski jest zagięta. Sprawdź to o czym pisze @Tatanka
Serower00 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 Teraz, Tatanka napisał: Może być że za mało wystaje. Dodaj do testu jedną podkładke dystansową więcej i zobaczysz. nie mam podkładki, za mało rurę skróciłem, stary kapsel był wyższy, coś wykombinuje rezerwowego do testu. @Tatanka @skom25 właśnie się prawie licuje, chyba tak być nie powinno.
Tatanka Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Wrzuć fotkę po skręceniu i dociśnięciu.Dokręć mostek i zdejm kapsel. Może na ''oko'' da się stwierdzić. Kilka mm musi być krótsza.Wystarczy że zrówna się z górną śrubą w mostku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.