Skocz do zawartości

[stery półzintegrowane] problem z luzem

Serower00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z usunięciem luzu w sterach. Przy okazji wymiany widelca założono mi nowe stery (właściwie zamontowano nowe miski w ramie w serwisie, resztę skręciłem sam) półzintegrowane, tzw. maszynowe, wcześniej miałem tradycyjne kulkowe. Mój problem polega na tym, że nie mogę skasować luzu. Na moje oko dolne łożysko nie zgrywa się z pierścieniem/bieżnią nabitą na rurę sterową widelca, jest drobna przerwa i pewnie dlatego nie mogę dociągnąć śrubą gwiazdki widelca, żeby skasować luz. Tylko dlaczego tak się dzieje? Stery są nowe z kompletu Accent HSI-S01. Z góry serdeczne dzięki za pomoc.

Napisano

Jesteś pewny że wsadziłeś bieżnię na koronę widelca a pierścień centrujący od góry na rurę? Nie zrobiłeś odwrotnie?

Tak czy inaczej wrzuć fotki.

Napisano

Bywają stery , które po poprawnym złożeniu mają sporą szczelinę między główka ramy a widelcem , jeśli o to Ci chodzi. Luz jest na boki czy góra -dół ? Wrzuć fotki jak napisał kolega wyżej.

Napisano

Jak szpara za duża to ja będę się upierał przy swoim. Zrób też fotkę pierścienia który nałożyłeś od góry ba rurę sterową.

Napisano

Łożysko źle siedzi na dolnej bieżni. Powinno się opierać całym obwodem a nie na kancie. 

Stery były kompletne w pudełku? Bo wygląda jakby dolna bieżnia była od innych sterów.

PS: Za dużo smaru, po kilku przejazdach zbierze się brud i będzie chrupało. Łożysko weź w rękę, nałóż trochę smaru "wetrzyj" w łożysko żeby było pokryte cienką warstwą. Na dolną bieżnię i całą miskę też nałóż cienką warstwę. Jak złożysz całość to wsadź miękką szmatkę między widelec a główkę ramy i wytrzyj nadmiar smaru.

Napisano

@skom25, otóż to, to samo mi się nasuwało, ale nie mam doświadczenia, a stery z kompletu. Chyba, że mi w serwisie zamieszali i dali pierścień z innego. Gdzieś ktoś pisał, że czasami się dobije, ale to chyba nie aż tak.

Napisano

Na 3 zdjęciu od góry szczelina nie wygląda tak źle. Widziałem rowery z takimi , i wszystko było ok. Może rura sterowa jest za długa i przy dokręcaniu dochodzi do kapsla co uniemożliwia dociśnięcie.

Napisano

Dobije, ale pierścień na widelcu a nie łożysko na bieżni.

Niech się wypowiedzą inni, ale jak dla mnie coś jest namieszane z innymi sterami. Łożysko powinno gładko siąść na bieżni.

Teraz, Tatanka napisał:

Na 3 zdjęciu od góry szczelina nie wygląda tak źle. Widziałem rowery z takimi , i wszystko było ok. Może rura sterowa jest za długa i przy dokręcaniu dochodzi do kapsla co uniemożliwia dociśnięcie.

Ale zobacz jak luzem leży łożysko. Powinno opaść na bieżnię a nie siedzieć na krawędzi.

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

Stery były kompletne w pudełku? Bo wygląda jakby dolna bieżnia była od innych sterów. 

Dolna bieżnia wygląda na starą ( chyba nawet widzę wżery po kulkach )

Napisano

Możesz mieć rację, nie widać też śladów demontażu starej bieżni, chyba że była rozcięta fabrycznie.

Napisano

@SoloTM na pewno nie, może tak wygląda na zdjęciu w smarze. Bieżnia jest nowa, wżerów nie ma, przy mnie nabijał. @skom25 moja pierwsza myśl była, że to jakby nie od kompletu. @Tatanka rura była skracana z 30 na 19,5cm. Może tak być, że mostek na górze za mało "wystaje" ponad rurę i dlatego nie mogę tego dociągnąć? Dobrze kombinuje?

Napisano

Ej, zobaczcie jeszcze na miski, one nie siedzą do końca w ramie według mnie, widać szczeliny, zwłaszcza przy górnej misce jest tragicznie.

42926002_270499123583110_2677287586451423232_n.jpg

A tu po lewej stronie widać zgniecioną miskę, wygiętą do góry.

Co to za serwis?

Napisano
49 minut temu, Serower00 napisał:

Przy okazji wymiany widelca założono mi nowe stery (właściwie zamontowano nowe miski w ramie w serwisie, resztę skręciłem sam)

Czyli wymieniłeś też bieżnię ? Jeśli nie , serwis też nie , więc mamy winowajcę.

Napisano

@skom25 Faktycznie miski nie siedzą idealnie, później to zauważyłem, ta górna szczególnie. Próbowałem to dobić, raczej bez większego skutku. @ Tatanka całość była wymieniona na nowie - miski w ramie, same łożyska, pierścienie, bieżnie, kapsel, nowy wideł, gwiazdka, no wszystko.

Napisano

Nie siedzą idealnie to nie jest dobre stwierdzenie, one wystają z ramy. Dobijanie może nic nie dać bo rama może być "za płytka" do tych sterów.

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Może być że za mało wystaje. Dodaj do testu jedną podkładke dystansową więcej i zobaczysz.

nie mam podkładki, za mało rurę skróciłem, stary kapsel był wyższy, coś wykombinuje rezerwowego do testu.

@Tatanka @skom25 właśnie się prawie licuje, chyba tak być nie powinno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...