skuter202 Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 hejka Wszystkim jest to moj pierwszy post na tym forum i mam nadzieje ze pisze to w dobrym dziale. Mam pytanko odnosnie tylnej felgi do mojego roweru Kona one 20 deluxe. Jakies miesiac temu zaczolem sie uczyc jazdy na jednym kole no i po niezliczonych razach zaczyna mi to ladnie wychodzic,ostatnio bedac w sklepie zakupilem nowa opone do mojego roweru a dokladnie 26x 2,4 oryginalna byla 1,90 no i zauwazylem ze przy mniejszym cisnieniu i tak szerokiej oponie jazda na jednym kole jest o niebo lepsza,ale po x razie zaczelo mi wyrywac wentyle,nie wazne czy cisnienie bylo niskie czy 3 bary zawsze wyrywalo wentyle. Z katalogu wyczytalem ze moja felga szerokosc 17mm jest za mala do tej opony 2,4 potrzebuje min 19 mm obrecz. Czy faktycznie tak jest a jesli tak czy jak zakupie te 19 mm felge czy to da rade. na te 2,4 no i jaka byscie polecili felge + opone do wheelie Przepraszam za pisownie mam angielska klawiature wiec nie mam polskich znakow . Z gory Dziekuje
huskarl Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Tu jest taka tabela jakie opony powinny wchodzi na jaką felgę: Oczywiście poglądowa. Masz oponę 2,4 czyli w 60mm. 17C to za mało. Im szersza tym lepsza, ale nawet 19 powinno dać radę.
skuter202 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 Problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć do mojego roweru minimum tej 23c pewnie nie potrafię szukać, co do opony 2,4 jaka polecacie do wheelie typowy slick bez bieżnika czy na off Road chyba że nie ma to znaczenia Pozdrawiam
dovectra Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 https://www.dadelo.pl/obrecze-rowerowe/?attr[345]=37057 wybieraj, na tarcze na v-ki, na ile szprych chcesz szerokości jakie pragniesz....
abdesign Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Nie możesz znaleźć szerokiej 26 calowej felgi??? Oj leniuchem pachnie Pierwsza lepsza dm24 - król "bieda-downhillówek".
SoloTM Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Jaki rozmiar koła i ile szprych ? Koło przednie jest czarne czy srebrne? Wysokość obręczy podaj ( jeśli stara piasta i szprychy mają zostać ) oraz czy pod tarcze czy pod v brejki @up dm24 w rozmiarze 26 to biały kruk
skuter202 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 8 minut temu, SoloTM napisał: Jaki rozmiar koła i ile szprych ? Koło przednie jest czarne czy srebrne? Wysokość obręczy podaj ( jeśli stara piasta i szprychy mają zostać ) oraz czy pod tarcze czy pod v brejki @up dm24 w rozmiarze 26 to biały kruk obie felgi sa takie same,czarne tak jak na foto 32 szprychy Hej jestem lajkiem więc lepiej będzie jak pod postem dam zdjęcia I nie chodzi mi tu o samą obręcz chciałbym kupić gotowy zestaw tylna felga do mojego roweru obie felgi sa takie same 19 minut temu, abdesign napisał: Nie możesz znaleźć szerokiej 26 calowej felgi??? Oj leniuchem pachnie Pierwsza lepsza dm24 - król "bieda-downhillówek". No widzisz nie mogę wpisałem w Google to dm24 i nic nie ma znalazłem tylko z oryginalnej strony alexrims ale sama obręcz a to mi nic nie daje bo jestem typowym laikiem i nie zloze felgi że szprychami itd Pozdrawiam
abdesign Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 to czemu pytasz o felgę? zamiast zapytać o kompletne koło? PS. Już mnie @SoloTM wyprostował z tym alexem DM24, to były bardzo tanie mocne i szerokie obręcze, ale cóż raczej nie do dostania, i tak to nie ma znaczenia skoro szukasz koła a nie obręczy...
SoloTM Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Tak gdybając, to węższa obręcz 559x17 do opony 2,4 to będzie ścinać wentyle ? Ktoś miał taki przypadek ? Może to kwestia niepoprawnego ułożenia opony ?
abdesign Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 No na chłopski rozum..., niedostosowanie opony i obręczy kończy się nie tylko żarówkowym/kwadratowym kształtem opony ale pewnie też słabszym trzymaniem rantu opony. Bez talku pewnie więc opona sklejoną z dętką i ciągnie ją ścinając wentyl. Koledze, jak sam wspomniał rower służy do prób jazdy na tylnym kole.., więc zajmuje się... w kółko ciśnięciem z niemal zerowej prędkości mocno w pedał (przy przyklejonej do asfaltu oponie) i tak w koło Macieju co 15 sekund. Nie przesuniesz w ten sposób w obręczy rantu niedostosowanej wielkością opony na małym ciśnieniu?
skuter202 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 Hej tak jak pisałem scinalo mi wentyle cały czas felga 17 mm a opona 2,4 Ciśnienie jakieś 1 bar no i 3 bar tak czy inaczej scinalo Czy możecie wkleić linki z felgami do mojego roweru felga minimum 23mm Pozdrawiam
abdesign Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Kolego, odpowiedz na jedno pytanie - co rozumiesz pod pojęciem "felga'?
SoloTM Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 To jest dobra FELGA ( obręcz ) http://e-bmx.pl/opis/9061960/obrecz-mtb-26-sun-ringle-equalizer-29-spawana.html
skuter202 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 30 minut temu, abdesign napisał: Kolego, odpowiedz na jedno pytanie - co rozumiesz pod pojęciem "felga'? Felga razem ze szprychami i cała reszta bez opony, przepraszam że nie po fachowemu ale jak pisałem wcześniej jestem laikiemPozdrawiam
abdesign Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Nie masz za co przepraszać... Aczkolwiek zamiast napisać felga razem ze szprychami i całą resztą tylko bez opony napisz na przyszłość KOŁO nikt nie będzie się wtedy głowił o co Ci chodzi. Do tej pory ludzie poświęcili swój czas żeby poszukać dla Ciebie obręczy... sami doszli do tego że masz 26 cali sprawdziwszy rok produkcji roweru, sami policzyli ile masz szprych w kole z tego Twojego zdjęcia - 32, SoloTM jak widać to nawet sprawdził dostępność obręczy... Wszystko po nic. A ludzie chcą pomóc pomimo że na hasło "rower do wheele"... to większość ma uczulenie. Możesz się nie znać - wolno Ci, ale zadbaj o SIEBIE i troszeczkę o nas. Pytając staraj się przedstawić komplet informacji. Szukasz koła 26 cali, pod oponę 2,4 cala i takiej opony (tu popatrz na drutówkę - Crazy Bob 2,35, w sam raz na męczenie tylnego koła po asfalcie)
skuter202 Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 15 minut temu, abdesign napisał: Nie masz za co przepraszać... Aczkolwiek zamiast napisać felga razem ze szprychami i całą resztą tylko bez opony napisz na przyszłość KOŁO nikt nie będzie się wtedy głowił o co Ci chodzi. Do tej pory ludzie poświęcili swój czas żeby poszukać dla Ciebie obręczy... sami doszli do tego że masz 26 cali sprawdziwszy rok produkcji roweru, sami policzyli ile masz szprych w kole z tego Twojego zdjęcia - 32, SoloTM jak widać to nawet sprawdził dostępność obręczy... Wszystko po nic. A ludzie chcą pomóc pomimo że na hasło "rower do wheele"... to większość ma uczulenie. Możesz się nie znać - wolno Ci, ale zadbaj o SIEBIE i troszeczkę o nas. Pytając staraj się przedstawić komplet informacji. Szukasz koła 26 cali, pod oponę 2,4 cala i takiej opony (tu popatrz na drutówkę - Crazy Bob 2,35, w sam raz na męczenie tylnego koła po asfalcie) Super dziękuję oponę już znalazłem do kupienia £22 ale teraz jeszcze koło i będzie cacy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.