Imar Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Cześć. Na dniach będę składać lekkie koła 26". Obręcz DT Swiss XRC 300, piasty Novatec 991/992. Koła pod 28 szprych. Chciałbym żeby szprychy i nyple były na podobnym poziomie jeśli chodzi o wagę. Proszę o poradę, jakie szprychy dobrać żeby koła nie był z plasteliny ale żeby też były lekkie. Nyple oczywiście aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 A myslales o szprychach cieniowanych?Ja takie załozyłem do koła 26 jutro to montuje i będe testował jak sie zachowaja. U mnie montowane sa sapimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Ja w swoich 29" ważących 1544g mam nyple sapim polyax czy jakoś tak 9.6g / 32szt. Szprychy Sapim Race Black 180g / 32szt.(są też lżejsze,ale o mniejszej średnicy dla lżejszych osób) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 U mnie tez były montowane 32 szprychy ze specyfikacji wynikało że kazda ma nacisk 1350 Nm zobaczymy jak sie sprawdza w terenie. Za to z przodu mam zwykłe szprychy nierdzewki tez sapima ale sie prxzekonałem że dobre bo po najechaniu na dośc welkiego glaza nadal prosta obręcz. A juz myslałem że po kole bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Rozmyślam D-Light Black(2.0-1.65-2.0), a Laser Black(2.0-1.5-2.0). Tylko pytanie czy Laser nie będzie za słaby. Mamy jeszcze DT competition race(2.0-1.6-2.0) i Pillara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Ja podszedłem do sklepu i mi dobierali co jest w miare wyrzymałe. Moglem i szpryche kupic za 20 zł sztuka ale takie mi nie potrzebne do moich mozliwosci i w terenie jakim jezdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Sam jestem pracownikiem sklepu, chcę poznać zdanie doświadczonych osób które zaplatają koła. Wstaw inne media Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Fabryczne koła xrc są na dt aero comp i dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Października 2018 Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Ja mam u siebie szprychy Sapim Laser i nyple alu Sapim Polyax. Koła oddaje raz na rok na przegląd, raczej kosmetyczny bo za dużo do poprawy nie ma. Jeżdżę na sztywnym widelcu więc łatwo nie mają, tyle że ja ważę niecałe 60kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Października 2018 Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Sam byłem ciekawy ile ważą mosiężne nyple od DT ( takie miałem szprychy i nyple ) - i 32 nyple ważą 32 gramy. Skoro więc alu ważą 9,6 gr - to zysk na nyplach = 22-22,5 gramów. Czy warto mając na uwadze zalety/wady? I tak i nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ted64 Napisano 3 Października 2018 Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Co sadzicie o rowerze Davos?Pozdrawiam Tadeusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 3 Października 2018 Udostępnij Napisano 3 Października 2018 W dniu 30.09.2018 o 23:38, Imar napisał: chcę poznać zdanie doświadczonych osób które zaplatają koła Waga 80-85kg, brak amortyzacji , i na starym treku singletraku ze szprychami w kołach 2-1,6-2, odstawiałem czasem taką rąbankę po Beskidzkich kamieniach, iż myślałem że koła w drzazgi pójdą. I nic się nie stało, nie wiem co to za szprychy ale raczej firmowe, więc jak ktoś nie waży powyżej 100 kg i nie robi zjazdów po kamulcach na łeb na szyję, to i Sapim Laser wytrzyma. Jedyne szprychy z którymi miałem problemy to CN spok-i, rwały się . Mam sapimy, dtswissy, shimano, pillary i nie ma problemu z nimi, śmiem twierdzić iż pomiędzy analogicznymi modelami jest tylko różnica ceny.... Ps. pisze o nierdzewkach od średnicy 2,0 mmm, do cieniowanych 1,8- 1,5-1,8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.