Skocz do zawartości

[szprychy, nyple] lekkie koła

Imar

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Na dniach będę składać lekkie koła 26".

Obręcz DT Swiss XRC 300, piasty Novatec 991/992. Koła pod 28 szprych.

Chciałbym żeby szprychy i nyple były na podobnym poziomie jeśli chodzi o wagę.

Proszę o poradę, jakie szprychy dobrać żeby koła nie był z plasteliny ale żeby też były lekkie. Nyple oczywiście aluminium.

U mnie tez były montowane 32 szprychy ze specyfikacji wynikało że kazda ma nacisk 1350 Nm zobaczymy jak sie sprawdza w terenie. Za to z przodu mam zwykłe szprychy nierdzewki tez sapima ale sie prxzekonałem że dobre bo po najechaniu na dośc welkiego glaza nadal prosta obręcz. A juz myslałem że po kole bedzie.

Ja mam u siebie szprychy Sapim Laser i nyple alu Sapim Polyax.

Koła oddaje raz na rok na przegląd, raczej kosmetyczny bo za dużo do poprawy nie ma.

Jeżdżę na sztywnym widelcu więc łatwo nie mają, tyle że ja ważę niecałe 60kg.

W dniu 30.09.2018 o 23:38, Imar napisał:

chcę poznać zdanie doświadczonych osób które zaplatają koła

Waga 80-85kg, brak amortyzacji , i na starym treku singletraku ze szprychami w kołach 2-1,6-2, odstawiałem czasem taką rąbankę po Beskidzkich kamieniach, iż myślałem że koła w drzazgi pójdą.

I nic się nie stało, nie wiem co to za szprychy ale  raczej firmowe, więc jak ktoś nie waży powyżej 100 kg i nie robi zjazdów po kamulcach na łeb na szyję, to i Sapim Laser wytrzyma.

Jedyne szprychy z którymi miałem problemy to CN spok-i, rwały się .

Mam sapimy, dtswissy, shimano, pillary i nie ma problemu z nimi, śmiem twierdzić iż pomiędzy analogicznymi modelami jest tylko różnica ceny....

Ps. pisze o nierdzewkach od średnicy 2,0 mmm, do  cieniowanych 1,8- 1,5-1,8.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...