Skocz do zawartości

[Lampka] NIEkompatybilność GoPro i Garmin

lynx79

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu posiadam Garmina 1030 i tylne światło z radarem Varia RTL510. Było trochę problemów z umiejscowieniem światła z uwagi na regulowaną sztycę (nie może być niżej niż ok 10 cm nad tylnym kołem), ale problem rozwiązałem. Do kompletu dokupiłem przednie światło Varia UT800. Tu zaczęły się problemy. Domyślnie światło powinno być zamocowane na uchwycie razem z licznikiem. Pomijam, że głupio wygląda (w moim odczuciu) w rowerze górskim licznik przed kierownicą, to dodatkowo pojawił się konflikt z linkami.

Z racji sporego bałaganu w kokpicie (licznik, uchwyt kamery GoPro, pilot GoPro, pilot licznika, dzwonek wymyśliłem, że użyję uchwytu GoPro. Wybór padł na ten sam uchwyt co do kamery (AMHSM-001) z uwagi na jego kompaktowe wymiary. Wszystko ładnie w teorii powinno pasować. Aby lampka nie sterczała dodatkowo nad kierownicą, wymyśliłem, że ukryję ją poniżej. I tu pojawił się problem. Mocowanie Garmin NIE jest kompatybilne z GoPro. Pomiędzy dwoma uchwytami zamieszczonymi na urządzeniu jest zdecydowanie większa przestrzeń niż rozmiar środkowego uchwytu mocowania. Uchwyt GoPro i lampka Garmin wykonane są z metalu, więc nawet silne dokręcenie nie eliminowało luzu. Dodatkowo otwory w Garminie są minimalnie większe niż śruba i otwory GoPro. Powoduje to dodatkowy luz na osi samej śruby. Dodatkowo sytuację komplikuje fakt 35 mm mocowania kierownicy.

Jako że jestem uparty to wymyśliłem taki „patent”. Użyłem 2 cm przedłużki (w standardzie GoPro) za 6 zł z Allegro. Środkową nóżkę owinąłem metaliczną taśmą (3 warstwy), nadmiar po bokach usunąłem i skręciłem śrubą na sztywno z lampką (nawet nie wymagało to mocnego dokręcenia). Taki zestaw podczepiam do uchwytu GoPro standardową śrubą (kupiłem tylko taką o krótkiego głowie). Całość siedzi sztywno i pewnie (bez przejściówki lampka obracała się na każdym większym wertepie). Mojego „patentu” nie muszę rozbierać przy każdym zdjęciu z roweru.

7fca90c92263dbfamed.jpg

5c88642527650287med.jpg

61acf05dadcb0afcmed.jpg

203f908a5068d793med.jpg

Jeśli ktoś zna lepsze rozwiązanie to jestem otwarty na propozycje.

Dzięki za propozycję, ale jak pisałem wcześniej nie chcę mocować licznika przed kierownicą, tym bardziej lampy. Kolizja z linkami.

Co do tylnej lampki/radaru

Powinno być tak

f4f2a0ef1b11f9acmed.jpg

Ale nie może być, bo wiązka "trafia" w oponę.

Wystarczy zrobić tak

b9ba471e9b891386med.jpg

I wszystko działa. O tym instrukcja nie pisze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...