djcosmo Napisano 30 Września 2018 Napisano 30 Września 2018 Cześć. Kupiłem Gianta Trance 3 2018. Chciałbym zapytać czy mogę wsadzić szersze opony na felgę o szerokości wewnętrznej 23mm - mam na myśli opony 2,5 lub najlepiej 2,6 cala. Seryjnie są 2,4 Maxxis High Roller II.
MikeSkywalker Napisano 30 Września 2018 Napisano 30 Września 2018 Na obręcz wejdzie, ale do ramy już niekoniecznie. Musiałbyś sprawdzić ile masz wolnego miejsca pomiędzy oponą a ramą, ale w Trance jest go niewiele, akurat na błoto.
djcosmo Napisano 30 Września 2018 Autor Napisano 30 Września 2018 Powinno wejść. Problem jest taki, że nie za bardzo są dostępne opony w tym rozmiarze (2,6) 3C TR przynajmniej u Maxxis. Tzn mają ale WT a te są na felgę min. 30mm.
m0d Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Jak chciałeś rower "plusowy", to trzeba było taki kupić i tyle. Miałby od razu odpowiednie obręcze, opony i prześwit w ramie i widelcu. Teraz to takie trochę druciarstwo, może wejdzie, może nie wejdzie, gdzieś coś obetrze zwłaszcza jak nabierze błota. O ile pamiętam z innych tematów to chyba nawet nie chciałeś fulla, ale potem pojawiła się "atrakcyjna cena" i kupiłeś to co kupiłeś, zgadza się? Nie dziw się też (nie)dostępności opon, bo "plusy" to w sumie nadal dość nowa rzecz i może się to nawet okazać "hitem jednego czy dwóch sezonów"... 2,4" to już niezły kawał gumy, naprawdę tak niezbędne Ci te 2,6"..? 23mm to obecnie podstawowa, dość wąska obręcz, będzie żarówa jak ta lala.
michalj2 Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Na innych stronach Gianta niz polskiej wspominaja ze w roczniku 2018 opony maja "clearance up to 2.6", czyli wejdzie na tej seryjnej obreczy https://www.giant-bicycles.com/au/trance-3 Dodatkow na YT Clint Gibbs zrobil test 2.6 na wersji karbonowej ale tylny wahacz jest taki sam czyli aluminiowy , z amorkiem wogole nie bedzie problemu
djcosmo Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 M0d, jest dokładnie tak jak napisałeś, z tą małą poprawką że nie chcę w sumie opony plus tylko po prostu szerszą. Najlepiej 2,6cala. Michalj9, dzięki ale z tego co kojarzę 2017 Giant Trance Advanced 1 ma szerszą felgę. (27mm?).
michalj2 Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Na stronie Gianta inforamcja o oponie 2.6 dotyczy twojego modelu, a skoro weszlo na 27 to i wejdzie rowniez 23mm(opona bedzie minimalnie wezsza ale rowniez troszke wyzsza). Na tym video widac ze jest raczej duzo miejsca, a tylni trojkat jest taki sam jak w aluminiowych. Oczywiscie do jazdy na niskim cisnieniu lepiej miec szersza obrecz niz 23 ale skoro ludzie jezdzili na 2.4 przy 19mm to chyba jakos ujdzie jak podpompujesz
djcosmo Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 Myślę, że ta informacja na stronie dotyczy raczej ramy i widelca niż seryjnej obręczy. Oprócz niepewności czy opona dobrze będzie się sprawować na tak wąskiej feldze problemem jest dostępność sensownych opon 2,6cala 3C. Może Continental coś ma.
kipcior Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Mam w Stance 2015 obręcze 20mm, opony 2.6 Smart Sam DD, z przodu 1.5 bara, z tyłu zwykle 2. Wady są dwie: 1. Opona nie chce się ułożyć idealnie w związku z czym zawsze jest jakieś bicie na boki więc trzeba mieć na to miejsce. Raz więcej, raz mniej zależy jak się ułoży przy zakładaniu. Na 23mm będzie tylko lepiej, ale i tak musisz mieść zapas miejsca w ramie. 2. To cholerstwo waży i to czuć. W dół po kamieniach jest oczywiście znacznie lepiej niż na 2.25, ale żeby było w dół to musi być pod górę. A do tego trzeba mieć dobrą nogę, bo zwyczajnie jest ciężej niż powinno. I to tak o 1-2 przełożenia, w porównaniu do ściganckich opon 2.25. Po paru tysiącach km na tym, na dzień dzisiejszy następne opony brałbym jednak właśnie 2.4-2.35. Albo kupiłbym fatbika
djcosmo Napisano 1 Października 2018 Autor Napisano 1 Października 2018 O, to jest cenna opinia. Może zatem lepiej zostać przy serii 2,4 tylko kupić za jakiś czas lepsze gumy, z mieszanki 3C Maxx Terra czy 3C Maxx Grip?
kipcior Napisano 1 Października 2018 Napisano 1 Października 2018 Maxxisów nie znam, poza tym że oryginalnie miałem druciane Ardenty i to są kotwice. Za to mam Vittorię Mezcal w najwyższej wersji i jeśli opony z większym bieżnikiem nadające się na błoto trzymają równie dobrze jak one to bym takie brał. Na moje potrzeby jakieś Barzo powinno być ok. Inna rzecz na ile te wypasiona mieszanki w praktyce robią różnicę. Do Smart Sama też nie mam zastrzeżeń poza jego masą, a on przecież nie ma żadnych cudownych technologii, nawet nie ma wersji evo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.