Dokumosa Napisano 2 Października 2018 Udostępnij Napisano 2 Października 2018 A która marka się tym nie wyróżnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madz.madzik Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 W dniu 30.09.2018 o 10:33, Eazy napisał: Moja żona przy 160cm jeździ na Cube Access WLS SL (damska rama, która jest trochę krótsza niż męskie) w rozmiarze 17'' i na kole 29'' (mniejsze rozmiary tej ramy są na kole 27,5''). Na moje oko rower jest trochę za duży dla niej, ale jeździ raczej rekreacyjnie i nie chce słyszeć o przejściu na 27,5'' To dokładnie ten model: https://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/cube/39961/access_wls_sl_27_5_29 Co producent to inne podejście i geometria. Najlepiej szukać dedykowanych serii dla kobiet (Cube, Canyon, etc.). Dobrze by było, żeby Twoja żona przymierzyła się do obu wersji i sama zdecydowała na czym najlepiej się czuje. My mieliśmy wybór - rama 15'' i koło 27,5 albo 17'' i koło 29''. Żona chciała 29'' i jest zadowolona. Ja z kolei uważałem, że lepiej by jej było na 15'' z kołem 27,5'', ale to ona ma na tym się dobrze czuć, więc nie uszczęśliwiałem jej na siłę Nie ściga się, nie jeździ bardzo agresywnie i pasuje jej charakterystyka koła 29'' przy jej stylu jazdy. Rama 17'' dla osoby o wzroście 160cm to trochę za dużo. Każdemu może pasować coś innego, no i też geometria ramy ma dużo do powiedzenia, ale ja spróbowałam i bardzo źle mi się na takim siedzi, nie mówiąc o jeżdżeniu, a mam 162cm. Ogólnie o rower na 29 dla osoby o wzroście ok. 160 cm jest bardzo trudno. Nawet jeśli ktoś je zrobił i one istnieją, to różnie jest z prowadzeniem, czy dopasowaniem do kobiecej sylwetki ciała. Co do pytania 27,5 czy 29 - to zależy. Głównie od tego gdzie i jak będzie jeździć? Jeśli ma za tobą nadążyć na długich wycieczkach po drogach mniej lub bardziej szutrowych, to można się pokusić o 29. I to też pod warunkiem, że jej prowadzenie takiego roweru pasuje. Bo jest różnica w prowadzeniu 27,5 i 29. Potestujcie to! Jeśli jednak więcej będziecie śmigać po lasach i krętych ścieżkach, to lepszy będzie 27,5. Wolniejszy, ale zwinniejszy i łatwiejszy. Moim zdaniem 29 to są rowery do tego, aby się rozpędzić i nie zwalniać Jak się zdecydujecie na 29, to polecam Accent Peak Lady. Dobry osprzęt, przystępna cena, rama zrobiona pod babki, nietety brzydkie malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2018 1 godzinę temu, madz.madzik napisał: Jak się zdecydujecie na 29, to polecam Accent Peak Lady. Dobry osprzęt, przystępna cena, rama zrobiona pod babki, nietety brzydkie malowanie To nowe, czarno-niebieskie na sezon 2019 jest bardzo ładne moim zdaniem. A i różowe nie jest głupie! Wyglądają wg. mnie lepiej, niż te karbonowe ramy na nowy sezon. Rozważałem tę opcję, ale przymierzyć Accenta to nie lada wyczyn... Będziemy je zamawiać na sklep, więc może jeden damski załatwimy i protestujemy. Generalnie ciężko znaleźć sklep, gdzie można przetestować kilka modeli z różnymi kołami. Jak jest, to jeden, dwa, a reszta na zamówienie. Generalnie wiem to wszystko, o czym piszesz, jednak to nadal teoria. Dlatego zależy mi na opiniach osób, które już próbowały i wybrały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Niejaka @lederfox34 posiada(ła) Peaka Lady i zawsze chętnie dzieliła się spostrzeżeniami na jego temat. Tutaj jeszcze coś takiego: https://mambaonbike.pl/accent-peak-lady-quick-test/ Tylko ten felerny lakier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madz.madzik Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Godzinę temu, TheJW napisał: To nowe, czarno-niebieskie na sezon 2019 jest bardzo ładne moim zdaniem. A i różowe nie jest głupie! Wyglądają wg. mnie lepiej, niż te karbonowe ramy na nowy sezon. Oo nie widziałam nigdzie tych malowań. Gdzie je widziałeś? Jakiś link? Godzinę temu, TheJW napisał: Generalnie wiem to wszystko, o czym piszesz, jednak to nadal teoria. Dlatego zależy mi na opiniach osób, które już próbowały i wybrały. Ale próbowały i wybrały co? Zaczynam mieć wrażenie, że czekasz aż ktoś napisze Ci to, co Ty uważasz, że będzie dla Twojej dziewczyny najlepsze. Daj jej się przejechać i popróbować. Z opiniami jest jak z tyłkami, każdy ma swoją. A u rowerzystów to jest jeszcze bardziej zauważalne. Chodzi mi o to, że u jednego jedno siodełko będzie leżało fenomenalnie, a drugi będzie miał wrzody. Popróbowałam 27,5 (trailowy, opony 2.25) w hard tailu i na ścieżki do mojego stylu jazdy (mało zaawansowany) jest fantastyczny. Popróbowałam 29 (rzeczony Accent Peak) z myślą o ściganiu się. Fakt, próba była krótka (1h), ale wiem, że chcę i czekam na dopływ gotówki. Popróbowałam też rower typu cross na kołach 28 i do codziennej jazdy po niewymagającym terenie lub długich wycieczek po płaskim terenie był super. Szczególnie był super dlatego, że nie kosztował więcej niż 1500 zł. to był mój pierwszy rower kupiony z salonu i uważam, że jeśli nie wiesz, jaki styl jazdy masz/chcesz mieć, po jakich ścieżkach będziesz jeździć, to taki na początek jest najlepszy. A jak się spodoba jazda, to później i tak kupisz coś konkretniejszego. A jak się nie spodoba, to nie żałujesz, że wywaliłeś 5 koła na rower, który stoi w piwnicy. Ament. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Jeszcze parę dni temu nie było na stronie, widziałem w papierowym katalogu, ale już wprowadzili: http://accent-bikes.com/produkty/gorskie-sztywne Aluminiowe ramy mają fajne malowania. Karbonowe mi się nie podobają. Jak będę miał czas, podzwonię i popytam co i gdzie jest. Może uda gdzieś się przymierzyć podobną ramę z różnymi kołami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madz.madzik Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 2 godziny temu, TheJW napisał: Jeszcze parę dni temu nie było na stronie, widziałem w papierowym katalogu, ale już wprowadzili: http://accent-bikes.com/produkty/gorskie-sztywne Ojej, jeszcze więcej różu!!!!! Ten drugi, choć niebieski, też mi się nie podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnaMAMBA Napisano 5 Października 2018 Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Po długim czasie, kiedy żyłam w przekonaniu, że dla małych osób powinno brać się średnie koło, coraz bardziej zmieniam zdanie i przekonuje się, że w każdych warunkach jakie mamy u nas w PL wielkie koło wygrywa. Brać 29, ale z dobrze dobraną wielkościa ramy i ustawianiem mostka, siodełka, kiery. Dawno, dawno temu miałam okazję pojeździć na Accencie Peak Lady. To był bardzo fajny rowerek w dobrej cenie. Podejrzewam, że dalej tak jest.https://mambaonbike.pl/accent-peak-lady-quick-test/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 13 Października 2018 Udostępnij Napisano 13 Października 2018 To nie jest typowy róż. Wiem że u kobiet jest to specyficzne rozroznianie ale to zdecydowanie kolor fuksji. Różowego np kiedyś wklejanego Speca damki bym nie zdzierzyla Co do jakości lakierów to bywa różnie, osobiście nie narzekam. Geometria jak dla mnie i wg mnie dla kobiet świetna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 13 Października 2018 Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Ze swoją dziewczyną robiliśmy wiele podejść do MTB. Wszystkie były nieudane Kończyło się zawsze narzekaniem, że warunki za trudne, po korzeniach trzęsie, w błocie ciężko, na zjazdach strasznie. W sumie tylko podjazdy w miarę szły, ale ogółem nic przyjemnego. (To było jeszcze na Kross Lea 26"). A potem mieliśmy okazję wziąć na testy Roscoe 7 i, kurde, nigdy bym nie powiedział, że sprzęt może zrobić taką różnicę, zwłaszcza że opony plusowe wtedy mi się jeszcze wydawały bezsensem. Ale właśnie najwięcej mają sensu u początkujących i od razu to było widoczne na zjazdach i wszędzie tam, gdzie wcześniej już było prowadzone (albo w ogóle "wracajmy do domu!"). Moim zdaniem, kluczowe aspekty jakie musi spełniać rower dla kogoś kto zaczyna przygodę z MTB, a zwłaszcza dla kobiety: Środek ciężkości nie może być za wysoko, bo to burzy pewność siebie. Stąd odrzuciłbym 29", zwłaszcza przy tym wzroście. Trakcja i tłumienie drgań są ważniejsze niż lekkość, dlatego plusy mogą się dobrze sprawdzić. Geometria lepiej żeby nie była oldschoolowo-XC bo ułatwia OTB, utrudnia zjeżdżanie, niewiele oferując w zamian. Kąt główki lepszy trailowy (~68 stopni) niż znany z XC, tak samo lepszy krótszy mostek (3-5 cm zamiast 10). Jednorzędowy napęd jest całkiem OK przez prostszą obsługę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.