Blizzard Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Co sądzicie o usuwaniu odprysków z lakieru markerem (permanentnym)? Czy to wpływa jakoś na materiał z jakiego zrobione są poszczególne części roweru? Dziś poprawiłem zębatki i ramę tym sposobem powiem że efekt w miarę dobry
Misiek^^ Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 No ale to działa tylko wtedy jeśli masz czarny lakier - u mnie odpada. . .
Misiek^^ Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Ale spróbuj pomalować sobie rurkę aluminiową czerwonym markerem to się zdziwisz - wyjdzie jak zakreślaczem Chyba że masz jakiś super nie przeźroczysty i farbolakieropodobny Poza tym białego jeszcze nie widziałem
majstermod Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Poza tym białego jeszcze nie widziałem Mało widziałeś. Mam biały marker lakierowy(edding 791) i uzupełniałem nim ubytki lakieru na ramie. Krycie jest idealne, bo marker tworzy grubą warstwę. Niestety to nie wychodzi, jak w reklamie z TV Mango(czy jakoś tak), gdzie były kredki do lakieru samochodowego uzupełniające rysy. Widać trochę inny odcień, a z bliska zgrubienia. Są jakieś specjalne białe markery do znakowania opon, które z gumy ciężko zetrzeć więc do ramy też powinny się nadać, ale nie próbowałem takich na razie. Biały marker kupiłem w sumie w innym celu. Chciałem znaczyć na oponie miejsca przebić, ale ten lakierowy marker akurat łatwo zetrzeć z opony, a ramy trzyma się dobrze.
Misiek^^ Napisano 9 Listopada 2006 Napisano 9 Listopada 2006 To rzeczywiście musiałem mało widzieć... Można wiedzieć gdzie go kupiłeś?
Blizzard Napisano 9 Listopada 2006 Autor Napisano 9 Listopada 2006 Tutaj http://www.allegro.pl/item138578370_bialy_...per_jakosc.html
majstermod Napisano 9 Listopada 2006 Napisano 9 Listopada 2006 To rzeczywiście musiałem mało widzieć... Można wiedzieć gdzie go kupiłeś? Marker kupiłem w hurtowni papierniczej przy ulicy Robotniczej we Wrocławiu. To jest blisko Placu Strzegomskiego. Hutrownia nazywa sie chyba ATUT. Ceny nie pamiętam.
Robert Napisano 9 Listopada 2006 Napisano 9 Listopada 2006 Można kupić w papierniczym, i od znajomych słyszałem że markery lakierowe są w skejtshopach (czy jak to się tam pisze )
Gość Napisano 10 Listopada 2006 Napisano 10 Listopada 2006 Co sądzicie o usuwaniu odprysków z lakieru markerem (permanentnym)? Czy to wpływa jakoś na materiał z jakiego zrobione są poszczególne części roweru? Dziś poprawiłem zębatki i ramę tym sposobem powiem że efekt w miarę dobry Pomysl oczywicie dobry,tylko nie wiem po co poprawiac zebatki.Jezeli chodzi o zeby /czarne/ to jest to paranoja..inne miejsca na nich rowniez nie wytrzymaja dluzszgo uzytkowania ze wzgledu na rozpuszczalniki zawarte we wszelkiego rodzaju smarach ,olejach w aerozolu.Rama jak najbardziej,sam tak robie.Markery tylko i wylacznie tzw "olejowe" po wyschnieciu piekielnie duza wytrzymalosc na warunki pogodowe.To zupelnie inny przyklad ich zastosowania: na nagrobku /wiem smiesznie brzmi ale czytajcie dalej/ mojej babci luszczyla sie oryginalna farba z liter.Wyczyscilem ,odtluscilem i pomalowalem markerem koloru zloty metalik firmy UNIPAINT/jest to seria markerow firmy MITSUBISHI PENCIL CO,LTD. zaznaczam ,ze wtedy byl to produkt japonski,aktualnie te ktore mam to juz vietnam,ale czy ma to jakis wplyw na jakosc,nie wiem w koncu normy sa normami.../ i wytrzymuje juz ponad 2 lata,co prawda widac zmatowienie.Nalezy wziac pod uwage,ze jest to 24godz na dobe przez 2 lata w Beskidach dosc wysoko przy temp dochodzacych do -30 i + 60 w sloncu,wiec rower tego niema..Opisane wyzej markery firmyEDDING rowniez uzywam,takze polecam /nimi liwiduje ubytki na widelcu w rowerze czy ryski na karoserii samochodu,idealne zgranie odcieni..,ale zauwazam troszke slabsza wytrzymalosc zlaszcza na UV. Zaznaczam,ze produkty uzywam od jakis 5 lat wec wem co pisze...polecam=pozdrawiam
Ogór Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 ja tez yzywam markerow i powiem szczerze spisuja sie doskonale
homik Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 Ja mam problem mam nówencje ramke Dragstara 16" kameleon i kurde żaden mi tam marker nie pomoże bo kolor nie pasuje żaden chyba że znacie takie markery pod kamleonka ??
Ślawus Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 heh, mam ten sam problem co homik, żaden marker nie pasuje do koloru mojej ramy (brązowy metalik). pozdrawiam
homik Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 A czy można dostać taką farbe ?? do mojego bika gdzieś ?? do łatania ubytków
Ślawus Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 homik, w Jeleniej Górze koło Rabatu jest mieszalnia lakierów samochodowych, podjedź tam (najlepiej z rowerem) to dobiorą Ci kolor, (będzie to lakier samochodowy), a na ubytki w ramie dużo nie trzeba więc nie powinno być zbyt drogo (chociaż w cenie markera to to nie będzie). pozdrawiam
homik Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 Poszukam tej mieszalni może mi coś wykombinują ale to dopiero podjade na wiosne. Dzienki za podpowiedź .
Mod Team Pixon Napisano 24 Listopada 2006 Mod Team Napisano 24 Listopada 2006 Ślawus, niestety nie jest to tania operacja z tym dobieraniem koloru. Wiem jak u nas w Łodzi podjechałem właśnie do takiego punktu to mi wycenili małą puszeczkę z farbą na ok 40 zł Więc ładnie im podziękowałem i stwierdziłem, że mogę jeździć z takim zadrpaniami a nie płacić takie pieniądze za tyle farby
Ślawus Napisano 24 Listopada 2006 Napisano 24 Listopada 2006 Ślawus, niestety nie jest to tania operacja z tym dobieraniem koloru. Wiem jak u nas w Łodzi podjechałem właśnie do takiego punktu to mi wycenili małą puszeczkę z farbą na ok 40 zł Więc ładnie im podziękowałem i stwierdziłem, że mogę jeździć z takim zadrpaniami a nie płacić takie pieniądze za tyle farby wiesz, ja nie powiedziałem że jest to tanie (jednak za jakość trzeba płacić), a poza tym taka mała puszeczka za 40-50zł (zależy od lakieru) może starczyć dobremu lakiernikowi na całą ramę.
Mr0wa_1991 Napisano 25 Listopada 2006 Napisano 25 Listopada 2006 Autor: tez slyszalem o tej metodzie. Ale czy jest na tyle wytrzymala ze mozna ja zastosowac na ramie ? Chodzi mi w szczegolnonsci rurke tylnego widelca (ta pod lancuchem). Czy taki lakier nie zostanie szybko "odpryśnięty" na nowo ?
Xsystoff Napisano 25 Listopada 2006 Napisano 25 Listopada 2006 Tutaj jest troche o usuwaniu rys i robieniu zaprawek lakierem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.