Gość Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 Panowie. Krótkie pytane. Widelec ameliniowy. Czy tego typu pęknięcie widelca można spawać? Klient się uparł a ja nie wiem czy mam się powołać na klauzurę sumienia Pęknie to czy się będzie trzymać? Jak to było zrobione fabrycznie? Klejone to było? A może ma ktoś w rozsądnej cenie podobny widelec?
LXTravel Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 To nie jest pęknięcie tylko rozwarstwienie się dwóch elementów, taka technologia. Woda lub środki myjące zrobiły swoje, dostając się tam gdzie nie powinna. Po wyczyszczeniu korozji (utlenienia) z obu elementów aluminium, pozostanie luz. Duże prawdopodobieństwo drugiej strony rozwarstwienia kwestia czasu. Szukać nowej lub naprawić. Naprawa tylko spawanie, wcześniej bardzo cienkie paski aluminiowe przy składaniu wcisnąć razem z tym elementem by nie było luzu, to musi być robione z wyczuciem, by nie rozkalibrować zewnętrznej części, zespawać po obwodzie u góry, a poniżej z każdej ze stron nawiercić otworki i przez nie wspawać część zewnętrzną z rdzeniem wewnętrznym, oszlifować i do malowania proszkowego. Koszt naprawy będzie większy od kupna nowego.
Quell Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 49 minut temu, LXTravel napisał: wcześniej bardzo cienkie paski aluminiowe przy składaniu wcisnąć razem z tym elementem by nie było luzu Tu akurat nie. Są kleje do aluminium,dwuskładnikowe,luzy skasować klejem,łączenie spawać,tylko dać komuś kto spawa alu. Kiepsko ogarnięte fabrycznie,utleniło się,powstał luz i takie efekty. To i tak tylko dla uparciuchów,ja bym się takiego widła pozbył.
LXTravel Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 50 minut temu, Quell napisał: Są kleje do aluminium,dwuskładnikowe,luzy skasować klejem,łączenie spawać,tylko dać komuś kto spawa alu. Nie znam takiego kleju co by wytrzymał temperaturę topienia aluminium, może i są nie wiem?. Natomiast przed spawaniem dodał bym: by skręcić ośką piasty widelec, zachowując w ten sposób rozstaw i kierunkowość (spawy ściągają). A tak w ogóle to kupić nowe, naprawa to ostateczność.
Quell Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 Teraz, LXTravel napisał: Nie znam takiego kleju co by wytrzymał temperaturę topienia aluminium Ano fakt,ciężko powiedzieć jak zachowa się wypełniacz przy spawaniu,ale zaproponowane paski to też średni pomysł,bo utlenianie będzie szybkie. Tak czy tak,to druciarstwo,szkoda zębów
Gość Napisano 29 Września 2018 Napisano 29 Września 2018 Dziękuję wszystkim za pomoc. Kupiłem właśnie używany widelec karbonowy. Szkoda by było stracić (NA ZAWSZE) klienta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.