qmichuu Napisano 27 Września 2018 Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam, mam problem, otóż mam hamulec shimano slx, gdy montuję go strasznie ociera o tarczę. Potrzebne są prawdopodobnie podkładki, próbowałem już ale tylko trochę się polepszyło. Koło dalej hamuje samo z siebie. I teraz mam pytanie, ktoś wie co trzeba zrobić w takim przypadku? Jakich podkładek użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Września 2018 Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Jakie podkładki? Wrzuć zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Września 2018 Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Używasz adaptera? Jeśli tak, jakiego typu i producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Podkładki takie jak w załączonej grafice. Adapter Shimano IS/PM 180mm SM-MA-F180P/S na przód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 27 Września 2018 Udostępnij Napisano 27 Września 2018 I co te podkładki mają niby robić? Albo montujesz zacisk krzywo albo coś skopałeś, albo tarczą krzywa albo tłoczki się nie chowają ... masz tam tę rozporową "sprężynę" od klocków? Do zamontowania zacisku Shimano potrzeba tylko śrub i adaptera (przy pm i tarczy 160 nawet bez adaptera) żadnych podkładek tam się nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Nie wiem jak przy IS - PM ale przy PM - PM oczywiście, że się daje podkładki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Tylko te podkładki były już, gdy kupowałem rower. Zakupiony był jako używany. Rozkręciłem wszystko, aby odpowietrzyć hamulec i wyjąłem te podkładki bo myślałem, że są niepotrzebne. I właśnie wtedy koło zaczęło hamować, regulacja tutaj nie pomaga Edytowane 28 Września 2018 przez qmichuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) 3 minuty temu, qmichuu napisał: wyjąłem te podkładki bo myślałem, że są niepotrzebne To jaki problem żeby je założyć? Wrzuć zdjęcie jak wygląda całość. U mnie obeszło się bez podkładek, ale to pewnie indywidualna sprawa związana z jakością wykonania elementów. Edytowane 28 Września 2018 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Godzinę temu, cervandes napisał: przy PM - PM oczywiście, że się daje podkładki! Tylko w tych adapterach na 2 śruby. Przy tych mocowanych na 4 śruby podkładek nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2018 O 15 będę w domu, wyślę zdjęcia o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Dobra, przez ten czas patrzyłem co może być z hamulcem nie tak i zauważyłem, że jeden klocek jest strasznie blisko tarczy, a drugi dalej. I właśnie nie wiem co zrobić, bo regulacja tu nic nie daje. Wspomóc się podkładkami? Trochę już próbowałem, ale głównie tarcza cały czas ocierała o jeden klocek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 29 Września 2018 Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Ja podkładek używałem aby odsunąć zacisk od osi koła, inaczej krawędź tarczy ocierała o zacisk. Wrzuć foty kal to wygląda u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) Nie dam rady wrzucić teraz zdjęcia, ale postaram się to opisać tak byś zrozumiał. Gdy zacisk jest zamontowany z adapterem na wszystkie śruby, prawidłowo zregulowany, bez podkładek, jeden z klocków jest bliżej tarczy niż drugi, przez co ociera o tarczę. Teraz zaczynam myśleć, że to może być wina tłoczka, który się nie cofnął. Lub klocki mogą być odwrotnie założone, to znaczy prawy z lewej strony i tak samo z lewym klockiem. Ta druga opcja też może być, przez moją nieuwagę Edytowane 29 Września 2018 przez qmichuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jednak nie ma to nic wspólnego z tłoczkami. Zacisk jest krzywo założony. Nie wiem co zrobić, załączam zdjęcia, hamulec założony bez wspomagania się podkładkami i prawidłowo zregulowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Ze zdjęcia praktycznie nic nie wynika. Nie masz już możliwości przesunięcia samego zacisku? Jeśli tak to wstaw podkładki pomiędzy uchwyt na widelcu a adapter. Co to za widelec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 No akurat z tego zdjęcia to dużo wynika. Pomimo tego że zacisk na fasolkach jest skrajnie przesunięty to i tak opiera się o tarczę. W tym przypadku to już rozumiem skąd te podkładki przy is-pm, których się normalnie nie daje. Ktoś "drutem" ratował sytuację. Albo adapter jakiś trefny (za chudy)mało prawdopodobne, albo rower (amortyzator) po jakimś solidnym BAAM i skreciło lagi tak że mocowanie jest przesunięte. Ps. To jest sztywna oś i mocowanie IS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Ja tak miałem w tylnym kole, po wymianie piasty oś tarczy przesunęła się w stronę kasety. Zacisk ocierał o tarczę jak u Ciebie. Podkładek nie stosowałem tylko wyciąłem podkładkę z kawałka płytki alu. Przyłożyłem tarczę do płytki odznaczyłem otwory i wyciąłem. Koszt niewielki bo tylko jeden browar i z 20 min pracy wiertarką i brzeszczotem. Możesz też kupić dedykowaną podkładkę. Tu masz wątek z tego forum edit. wizualnie to coś takiego https://goo.gl/images/STbhsS Edytowane 30 Września 2018 przez przemokolarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Amortyzator to Marzocchi Bomber Z1 Freeride 1. Nie wygląda na to, że lagi są po jakiejś glebie. Oś to nie wiem do końca czy sztywna, bo to Mavic Deetraks i ma oś marzocchi, którą trzymają dwie śruby. Jeśli mocowanie IS to to, gdzie potrzeba 4 śrub, to tak. Link do osi (w zestawie są już śruby mocujące): https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/os-20mm/prod/marz-20-axle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jeśli tanim kosztem chcesz sprawdzić czy zadziała to kup 6 podkładek w budowlanym, co prawda stracisz więcej czasu niż pieniędzy, ale przekonasz się, że musisz odsunąć tarczę w stronę goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2018 A jak tą tarczę odsunąć? Ma mocowanie na 6 śrub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Prosty sposób, odkręcasz tarczę i na śruby zakładasz podkładki a całość dokręcasz do piasty. Ot i cała filozofia. Trochę to Januszem zalatuje ale działa. Jak masz puszkę alu to też możesz wykorzystać. Jest miękka, nożyczkami wytniesz krążki. Jak masz nożyk do cięcia kartonu, taki z łamanymi ostrzami, to zrobisz otwory pod śruby i gotowe. Jak masz czas i pieniądze to kup dedykowane podkładki, z pewnością będzie bardzie estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Ok, mam swoje podkładki, jutro je założę. Na jaki rozmiar imbusa są te śruby? Edytowane 30 Września 2018 przez qmichuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 A nawet nie wiem, 4mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmichuu Napisano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Bo trochę szukałem ale większość nie pasowała. Dobra, dzięki za pomoc. Jutro poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Po co kombinować z podkładkami pod tarczę, skoro dając podkładki pomiędzy adapter a mocowanie uzyskamy ten sam efekt? Oczywiście trzeba przypilnować żeby śruby się wkręcały na odpowiednią szerokość. Jeśli się nie mylę to do swojego amora potrzebujesz dedykowanego adaptera, a że masz zwykł to właśnie jest taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi