Skocz do zawartości

[Opony] do Trek Roscoe 8

LotnikBB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej. Po zakupie roweru poszedłem od razu w system bezdetkowy i chwalę sobie takie rozwiązanie. Jednak seryjne opony nie mają wystarczającej według mnie przyczepności. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-8/p/21583/ Chcę zmienić. Maxxis Minion DHF i DHR II? Jakaś alternatywa 2,8 cala? Używam roweru zgodnie z przeznaczeniem, jednak tylko przy dobrej pogodzie. 

Napisano

Pytanie na jakim ciśnieniu jeździsz. Niema czegoś takiego jak mała przyczepność przy oponie 2,8" i systemie bez dętkowym.

Napisano

Opona montowana w treku to najtańsza możliwa opcja performance. ;) Taka najniższa opcja. Performance nie można porównywać do Evo. Maxxis Minion DHF i DHR, to już są opony do ciężkiego enduro, zjazdu. Nie spotkałem się z 2.8", ale przy takiej szerokości to opona będzie cholernie ciężka i powiedziałbym że będzie kosmiczna.

Napisano

Tak jak napisał @Imar, mieszanka Performance ma się nijak do Evo, ale rozumiem że możesz być zniechęcony. Miałem dwukrotnie krótki dwugodzinny kontakt z Maxxis Rekon+, w wersji bodajże 3C/EXO/TR, bardzo fajna guma o świetnej trakcji i przy tym bieżniku zaskakująco małych oporach toczenia w terenie.

Napisano

Miałem na myśli że ta opona przy szerokości 2.8" wygląda jak opona do motocrossa. Robi się taki traktor. Nie wiem dokładnie o jakiej charakterystyce jazdy dokładnie mówimy.

Jak masz jakieś dojazdówki, podjazdy możesz zrezygnować z tych opon.

Napisano

Jazda po przygotowanych single trackach. Póki co tych łatwiejszych. Jeżdżę też po szlakach turystycznych w Beskidach i chcę być przygotowany na każdy teren. Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o MTB wiec przyczepność i opona która wiele wybacza jest priorytetem. 

Napisano

To ja zapytam inaczej: czy do seryjnych obręczy https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-7/p/23444/?colorCode=black można założyć węższe, mam tutaj na myśli opony 2,6 cala? Strasznie ciężko jeździ się na Schwalbe Rocket Ron Performance 27,5 x 2,80 +. Trakcja świetna ale nie mam do nich nogi i/lub odpowiednich przełożeń. Czy są dostępne plusy w tym rozmiarze, czy byłbym skazany na zwykłe 27,5?

Napisano

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie zakup lekkiej opony 2,8 i zalanie jej mlekiem. Niestety wersje Performance to niższa półka produktów Schwalbe i większy ciężar gumy. Porozglądaj się za oponami w wersji Evolution albo np. WTB Ranger Light Fast Rolling.  

Przejście na zwykłe 27,5 to nie jest dobry pomysł. Tym bardziej na obręczy 40mm. Obniżysz sobie do tego BB i będzie zonk :) Rower nie został zaprojektowany pod mniejsze gumy. Alternatywnie drugi komplet kół 29'' jeżeli się da je tam wsadzić. 

Napisano

2,6 cala może się źle układać na obręczy o szerokości wewnętrznej 40mm. To jeszcze nie jest opona stricte plusowa. Tutaj przydałaby się obręcz 30mm do takiej opony. Trzeba by to fizycznie sprawdzić i jednocześnie porównać o ile obniży Ci się środek suportu i czy będzie to mieć negatywny wpływ na jazdę w terenie. 

Uwierz mi, że 200-300g lżejsza opona plusowa zalana mlekiem to bardzo odczuwalna różnica w oporach toczenia i łatwości rozpędzania roweru. Nie musisz wymieniać od razu obu. Wrzuć najpierw jakąś lekką 2,8 na tył i zalej ją mlekiem. To powinno wystarczyć. Oczywiście pod warunkiem, że nie ważysz specjalnie dużo i nie jeździsz bardzo agresywnie. Wówczas w lekkiej 2,8 różnie może być z wytrzymałością bocznych ścianek. Jeżeli jednak ważysz w granicach rozsądku i jeździsz głównie po leśnych ścieżkach to powinno to pomóc. 

Napisano

Mam zalane mlekiem, jak składali mi rower poprosiłem o przejście na system bezdętkowy. Właśnie boję się, że np. węższa opona będzie spadać...

Ważę 70kg.

Napisano

Na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw z lekką 2,8 na mleku. Urwiesz trochę wagi z gumy a i sama opona będzie lepiej pracować niż drewniana wersja Performance. 

https://allegro.pl/wtb-opona-27-5-2-8-ranger-light-fast-rollin-i7046008118.html

https://allegro.pl/opona-maxxis-ikon-27-5x2-8-zwijana-120tpi-plus-i7472908219.html

co do obręczy - to są Bontrager Line 40. Z tego co kojarzę mają 40 albo nawet 41mm szerokości wewnętrznej. 

Napisano

W roczniku 2018 są obręcze Sunringle duroc 40 które mają szerokosc wewnętrzną 36mm. Też się zastanawiam czy w przyszłym sezonie nie wrzucić 2,6 cała.

Napisano

Czyli 40-41mm wewnętrznej z tego, co kojarzę. Moim zdaniem może być za szeroko, żeby dobrze się ułożyła opona 2,6''. Pozostaje przetestować lekką gumę 2,8 na tył :)

Napisano

Więc chyba rzeczywiście jest wew. 40mm. Schwalbe w swoich materiałach dopuszcza założenie opony 2.6 na obręcz 40mm:

Schwalbe.docx

Ale będzie to na skraju możliwości, opona będzie wyraźnie szersza niż 65mm i sądzę że zdecydowanie się wypłaszczy. Ja używam Rocket Ron 2.6 Evo na obręczach 27.5 z szerokością wew. 30mm, i na tej obręczy opona układa się idealnie, ma kolisty kształt i dokładnie 65mm szerokości przy ciśnieniu 1,3 bar (ja też ważę do 70kg :)).

Myślę że powinieneś dać szansę oponie 2.8. Nie jeździłeś dotychczas na oponach plusowych, więc jej reakcja może być dla Ciebie zaskoczeniem. Jest jesień, pojeździsz do wiosny i wtedy będziesz już bardziej pewien czy na pewno chcesz przejść na 2.6, a w tym czasie będziesz łapał doświadczenie zdzierając tanią gumę. Jeżeli na wiosnę będziesz pewien że chcesz mieć opony 2.6, to polecam od siebie Schwalbe Rocket Ron SS Evo, albo również lekkie ale dzielniejsze w terenie Maxxis Rekon 3C/EXO/TR MaxxTerra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...