LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Hej. Chciałbym zmienić zaciski p+t i tarcze. Budżet to 1000zł, mogę trochę nagiąć bo chcę to zrobić raz a dobrze. Rower użytkuję zgodnie z przeznaczeniem jako scieżkowca, single track, itp. Ważę 70kg. Magura MT5, Shimano Zee, SLX M7000, XT 8020? Coś lepszego w zakładanym budżecie? Jaką największą tarczę mogę zamontować? 203mm przód? 180 tył? https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-8/p/21583/ Zapomniałem dodać, że najważniejsze dla mnie jest dobre czucie klamki, możliwość stopniowego zwiększania siły hamowania a nie sama brutalna moc zatrzymywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy od Twojego stylu jazdy i tras. IMO SLXy powinny spokojnie wystarczyć. Czterotłoczkowce są dedykowane do zjazdów albo dla cięższych riderów do Enduro. Co do tarcz, 203ki są do DH, z dobrymi hamulcami 180ki wystarczają w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Jeżdżę głównie po bielskich Enduro Trail i na górze Żar. Fabryczne sobie nie radzą. Najsłabszy element roweru! Nie chcę wybrać wariantu oszczędnego tylko najlepszy z dostępnych w budżecie jeśli wiesz co mam na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Dobrze wiesz co masz na myśli, dlatego właśnie zaproponowałem SLXy. Dopłacać do mocy, której nie wykorzystasz nie ma przecież sensu. M315ki seryjne z Treka to kiepskie hamulce, więc nic dziwnego ze Ci nie starczają. Z kolei SLXy to już przyzwoite heble, sam mam i sobie chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Jak chcesz hamulec z dobrą siłą i modulacją polecałbym z ww Magury. Wykonanie troszkę w tym modelu kuleję ale działanie bardzo na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Od strony finansowej wygląda to tak: - tarcze 203/180 Shimano/Magura ~300zł - zaciski z klockami kpl M7000 575zł, MT5 750zł, Zee 900zł, M8020 1000zł. Wasze propozycje? Ponawiam pytanie, czy 203mm można zamontować w tym widelcu? Można zrobić jeszcze hybrydę np Mt7+Mt5 czy przykładowo M8020+M7000 itp. Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Teraz, LotnikBB napisał: Ponawiam pytanie, czy 203mm można zamontować w tym widelcu? Zamontować się da, ale przy Twojej wadze i zastosowaniu roweru nie ma to sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Z tarczami to jest taka sprawa że różnica w cenie to 20zl, wiec większa będzie zawsze lepsza a koszt zakupu praktycznie identyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Nie, nie będzie lepsza. Rożnicy w hamowaniu nie odczujesz, a większa tarcza to zawsze większe obciążenie dla amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Myślisz, że wagowo to jest odczuwalna różnica? Szczerze, nawet o tym nie pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Z tarczą? Wiadomo ze mniejsza lżejsza, ale raczej nie od odczucia w trakcie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wracając do zacisków są jeszcze XT M8000 za 750zł komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 XTki i SLXy to ta sama siła hamowania i modulacja, te pierwsze maja tylko dodatkową regulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Posłuchaj @sznib, bo dobrze Ci radzi. Ważę 69-70 kg i od 2 m-cy ujeżdżam Trek'a Stache 9 z hamulcami XT M8000 i z tarczami 180 mm, nic więcej ten rower nie potrzebuje dla pewnego i bardzo przewidywalnego hamowania. Wcześniej, w innym rowerze przez 2 lata używałem SLX-ów i powiem że różnica do XT jest głównie wizerunkowa, działają równie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 36 minut temu, LotnikBB napisał: Można zrobić jeszcze hybrydę np Mt7+Mt5 Jaki sens? Różnica jest tylko w klamce, zaciski są te same. 37 minut temu, LotnikBB napisał: Wasze propozycje? Ponawiam pytanie, czy 203mm można zamontować w tym widelcu? MT5 jeśli oczekujesz tego ,co napisałeś: Godzinę temu, LotnikBB napisał: możliwość stopniowego zwiększania siły hamowania a nie sama brutalna moc zatrzymywania. Przy MT5 tarcza 203 jest zbędna. Ważę o 20 kg więcej niż Ty i w Beskidzie nigdy mi mocy i modulacji nie zabrakło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wiecie jak to jest, gdy się człowiek na coś napali. Chciałbym mieć 4 tłoczki choćby tylko z przodu. Dziękuje że sprowadzacie mnie na ziemie. Może zatem tak: przód M8020 z tarczą XT180, tył M8000 z tarczą XT160? 540zł+130zł+380zł+120zł=1170zł + adaptery nie wiem ile? Zanim utworzyłem temat byłem nastawiony na kupno Zee p+t i tarcze XT 203/180mm - jak widać potwierdzenia tutaj nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Ja miałem tauzena na hamulce i zdecydowałem się na M8000 i RT76. Do tego bym dokupił klocki na przód G04Ti. Tarcze 180. Z tarczą 203 to nie o wagę chodzi, nie o siłę hamowania bo ta może i będzie większa ale różnica raczej nieodczuwalna. Chodzi o moment skręcający działający na widelec, większa tarcza powoduje, że widelec o wiele bardziej dostaje po dupie. Gdybyś był tucznikiem 100kg, zjeżdżał z mega gór - spoko, 203 bez poblemu zakładaj. Ale skoro ważysz sensownie to nie ma potrzeby męczyć amorka kolosalną tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Do tyłu też 180mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Możesz ale nie musisz. Tylne koło ma o wiele mniejszą skuteczność hamowania, 160tka w zupełności wystarczy moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Ja miałem kiedyś 2x180. Po zmianie ramy musiałem z tyłu zamontować 160kę, bo 180ka powodowała wibracje przy hamowaniu. Różnicy w sile hamowania nie zauważyłem po zmianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zatem przód 180mm, tył 160mm. Jeśli chodzi o zaciski to jeszcze się waham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 4 godziny temu, LotnikBB napisał: Chciałbym mieć 4 tłoczki choćby tylko z przodu. Magura MT Trail https://www.bikester.pl/magura-mt-trail-sport-hamulec-tarczowy-czarny-648704.html?gclid=EAIaIQobChMIod29xJXR3QIViqMYCh3wvgW4EAQYASABEgIaPvD_BwE&_cid=21_1_-1_9_29_648704_100122506444_pla&ef_id=W6eMnwAAAH4ej8di:20180923125247:s https://www.bikemag.com/gear/components/review-magura-mt-trail-sport-brakes/ A propos tarcz- jestem dosyć blisko wagi "tucznika" jak to Cervades napisał, mam 2x180 mm. Przy wadze 20kg mniejszej 180 mm z tyłu wiele nie wniesie. Może będzie czuć różnicę na 20% zjazdach ,ale nie jakąś radykalną. Jedyny plus to poprawa modulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 W praktycznie identycznej cenie są MT-5 p+t. Modulacja - ważna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2018 W MT5 dostajesz inną klamkę, w MT trail - klamkę HC1. MT Trail są idealne dla lżejszych rowerzystów i do lżejszych zastosowań. MT5 to hamulce do szeroko pojętego AM i Ęduro. Mam MT5 drugi sezon- zero problemów, działają tak jak na początku ( a lekko nie mają ). Shimano są OK ,ale nie pasuje mi w Szimano prawie zerojedynkowe działanie, ergonomia klamki i działanie w ogólności. Ale to prywatna opinia , która nie powinna być brana jako jedynie słuszna. Tu jest dobry test hamulców https://enduro-mtb.com/en/best-mtb-disc-brake-can-buy/ a tu mój opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Czytałem Twój wątek, dlatego w zestawieniu pojawiły się Magury. Strasznie tandetnie są wykonane i to mnie zniechęca do zakupu. Ale faktycznie jeśli modulacja jest wzorowa a przynajmniej dużo lepsza niż w Shimano to warte rozważenia. Cena też OK, bo zamknąłbym się w 1000zł. Te klamki są lepsze w wersji Trail? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.