Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma Pure GPS - zapis

program93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

czy kontaktował się ktoś z producentem lub ewentualnie coś wie w sprawie zapisu sygnału gps , który w liczniku występuje co 5 sekund .

Mianowicie jeżdżę w mtb i tu by się przydał zapis co 1-2 sekundy , ponieważ 5 zaniża mi prędkości i wygładza trasę .

W liczniku nie ma takiej opcji bo fabrycznie jest nastawiony na 5 sekund ,ale może idzie się jakoś z serwisem dogadać aby oprogramowanie przesłali na

zmienny zapis gps ? To może być kwestia hardware czy samo oprogramowanie ?

Kwestia oprogramowania, ale nie sądzę żeby producent przygotował na specjalne życzenie dopasowaną wersję softu. 

Raz - jak wspomniał @Dokumosa nie jest to licznik dla zaawansowanego użytkownika, dwa - 5 sekundowy interwał pozwala zapisać dane z dłuższej trasy, i pod tym kątem projektowali i ilość pamięci i pojemność akumulatora. 

Mhm , no trudno trzeba zmienić licznik . Co do wyższych modeli ROX tam chyba da się ustawiać od 1-10 sekund ,a o automatycznym dostosowaniu nie słyszałem . Ktoś coś więcej ? Dobrze się to sprawdza , dużo tras przesyłam do stravy więc oczekuje czegoś lepszego jak aplikacja we włączonym smartfonie .

No właśnie w sigma pure gps jest co 5 sekund i maksymalna predkosc na liczniku i na telefonie rózni się o pare km a to wiele , średnia i odległość to 5% różnic.

Wracając do pytania warto kupić lepszy licznik i wtedy ustawić zapis jak w komórce co 1 sekunde ewentualnie 2 sek . skoro 5 to za wiele ?

Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Ale jeśli Pure GPS nie spełnia Twoich oczekiwań to raczej tak. 

Ja jestem z mojej Sigmy zadowolony, jeździłem z nią w połączeniu z klasycznym licznikiem i prędkość podawała z dokładnością +/- 1-2km. Dystans jak piszesz, z dokładnością do 5%, z tendencją do zaniżania. Ale mnie to wystarczy - prędkość mniej więcej ocenię, trasy mam zapisane. Jeśli ktoś wymaga dokładniejszego pomiaru można myśleć nad próbkowaniem co 1-2sekundy, choć według mnie lepsze rozwiązanie to czujnik prędkości na kole i licznik takowe dodatki obsługujący. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...