program93 Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Witam , czy kontaktował się ktoś z producentem lub ewentualnie coś wie w sprawie zapisu sygnału gps , który w liczniku występuje co 5 sekund . Mianowicie jeżdżę w mtb i tu by się przydał zapis co 1-2 sekundy , ponieważ 5 zaniża mi prędkości i wygładza trasę . W liczniku nie ma takiej opcji bo fabrycznie jest nastawiony na 5 sekund ,ale może idzie się jakoś z serwisem dogadać aby oprogramowanie przesłali na zmienny zapis gps ? To może być kwestia hardware czy samo oprogramowanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 W puree GPS to raczej celowe ograniczenie żeby nie kanibalizować wyższych modeli, które mają interwał automatycznie dostosowujacy się do prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Kwestia oprogramowania, ale nie sądzę żeby producent przygotował na specjalne życzenie dopasowaną wersję softu. Raz - jak wspomniał @Dokumosa nie jest to licznik dla zaawansowanego użytkownika, dwa - 5 sekundowy interwał pozwala zapisać dane z dłuższej trasy, i pod tym kątem projektowali i ilość pamięci i pojemność akumulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
program93 Napisano 22 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Mhm , no trudno trzeba zmienić licznik . Co do wyższych modeli ROX tam chyba da się ustawiać od 1-10 sekund ,a o automatycznym dostosowaniu nie słyszałem . Ktoś coś więcej ? Dobrze się to sprawdza , dużo tras przesyłam do stravy więc oczekuje czegoś lepszego jak aplikacja we włączonym smartfonie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Jeszcze jako ciekawostka do pure GPS - próbowałem to kiedyś w samochodzie. Na trasie o dł. 140km niedokładności sięgają 100km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 44 minuty temu, Dokumosa napisał: Na trasie o dł. 140km niedokładności sięgają 100km Eeee tam,w granicach błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
program93 Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 To pozbywam się tej sigmy . Z pary Bryton Rider 330 czy Sigma rox 11 BASIC . Które wybrać ? Sigma droższa ,ale jestem w stanie tyle zapłacić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
program93 Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Jak jest w ogóle z dokładnością prędkości z GPS przy ustawieniu zapisu w lepszych licznikach co 2 sekundy ? Wskazania będą podobne do tych z aplikacji strava z telefonu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Tak, jadąc rowerem dokładność interwałów 5s jest zadowalająca. Trzeba też pamiętać, że to nie jest licznik do treningów tylko raczej do turystyki. Prędkość i wysokość też są uśredniane z pomiarem co 5s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
program93 Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 No właśnie w sigma pure gps jest co 5 sekund i maksymalna predkosc na liczniku i na telefonie rózni się o pare km a to wiele , średnia i odległość to 5% różnic. Wracając do pytania warto kupić lepszy licznik i wtedy ustawić zapis jak w komórce co 1 sekunde ewentualnie 2 sek . skoro 5 to za wiele ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Ale jeśli Pure GPS nie spełnia Twoich oczekiwań to raczej tak. Ja jestem z mojej Sigmy zadowolony, jeździłem z nią w połączeniu z klasycznym licznikiem i prędkość podawała z dokładnością +/- 1-2km. Dystans jak piszesz, z dokładnością do 5%, z tendencją do zaniżania. Ale mnie to wystarczy - prędkość mniej więcej ocenię, trasy mam zapisane. Jeśli ktoś wymaga dokładniejszego pomiaru można myśleć nad próbkowaniem co 1-2sekundy, choć według mnie lepsze rozwiązanie to czujnik prędkości na kole i licznik takowe dodatki obsługujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.