IP68 Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Cześć. Muszę wymienić kółka w przerzutce Simplex (Peugeot, 10 zembów). Niestety o ile obecne kółka pasują kształtem, to dziś stosuje się w osi śruby M5, ja zaś muszę mieć M6. Macie jakiś pomysł? Mi przychodzą do głowy dwa: 1. Rozwiercenie tulei w osi kółka. 2. Rozwiercenie miejsca osadzania tulei i zastosowanie tulejek ze starych kółek. Problem w tym, że potrzebne byłyby kółka, których ścianki powyższych elementów byłyby na tyle grube, by dały się rozwiercić. Widział ktoś takie? Jestem otwarty także na inne pomysły Edytowane 22 Września 2018 przez IP68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal5150 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Możesz użyć kółek Shimano. Mają chyba wystarczająco materiału. Patrząc na Twoje zdjęcie, to wydaje mi się że te stalowe tulejki mają dość dużą średnicę zewnętrzną. Możesz kupić tulejki z brązu - o średnicy zewnętrznej 9mm lub 10mm, tylko trzeba by dobrać szerokość lub skorzystać z pomocy tokarza: tulejka_1 tulejka_2 Takie rozwiązanie z tulejkami zastosowałem u siebie - wprawdzie nie rozwiercałem kółeczka, ale zgubiłem oryginalne, stalowe tulejki więc czymś musiałem je zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 W dniu 22.09.2018 o 06:30, IP68 napisał: Muszę wymienić kółka w przerzutce Simplex Jeśli kółka wyglądają jak te ze zdjęcia to zostaw- są w dobrym stanie. Dobry zamiennik to kółka tacx. Mają wymienne tulejki z tworzywa i je łatwo rozwiercić na m6. One mają 10 ząbków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IP68 Napisano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2018 18 minut temu, woojj napisał: Jeśli kółka wyglądają jak te ze zdjęcia to zostaw- są w dobrym stanie. To jest to lepsze, drugie nie ma 4 zębów. Dzięki za porady. Już wiem jak sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi