wojtunio Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Witam wszystkich rowerowych specjalistów! Minęły już dwa lata odkąd skorzystałem z waszej porady odnośnie roweru trekingowego Cube Curve Pro: temat tu Trochę się pozmieniało i myślę, że czas na zmiany = czas na typowego górala. Interesuje mnie Cube Acid ze względu na: - rozmiar koła 27,5 (obecnie mam 29) - osprzęt (min. SLX) - cenę (wyprzedaż rocznika) - raty 0% (obecnie 20 w skiteam) Problem to mała dostępność rozmiarów - nie wiem czy wersja 18" z kołem 27,5 będzie odpowiednia. Wolałbym chyba mniejsze koło niż 29 (choć porównania nie mam), ponieważ obecne jest duże i osobiście moim zdaniem mało zwrotne. Wzrost: 182cm Dł. nogi: 82cm Porównywałem geometrie na zdjęciach producenta: Cube Curve Pro na którym obecnie jeżdżę: Cube Acid 2018 18", koło 27,5 - załącznik No i moje pytania: - czy się mylę i koło 27,5" nie będzie bardziej zwrotne niż 29 - czy rozmiar 18" będzie do przyjęcia - czy ktoś z was ma około 180cm i jeździ na 18" cubie Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roro72 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Mam 180 cm , przekrok 84 i mam rower na bazie ramy CUBE REACTION GTC PRO 20¨ na kole 27.5. Dla mnie idealny rozmiar , 18 byla by mi za krotka . Jezdze mtb w gorach ale bez zadnych zawodow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtunio Napisano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2018 największym rozmiarem dla koła 27,5 jest 18" większe wychodzą już na kole 29 i jest to kolejno: - 19" - 21" trochę obawiam się tak dużego koła, w obecnym trekingu fajnie się jeździ na 29 kołach po asfaltowych drogach, na leśnych/górskich ścieżkach nie jest już tak pewnie... no i dylemat co tu wybrać pozostaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Ja mam 184 cm i przekroku jakoś 83-84 cm - już nie pamiętam. Jeżdżę na ramie cube analog 29 w rozmiarze 21" i jak dla mnie jest idealnie. Tyle, że ja to taki leśno-polny pomykacz, który nie chce się ścigać w maratonach tylko woli zwiedzać lasy, pola i łąki - wszystko co leży poza asfaltem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Raczej nie ma sensu się pakować w tę 18". Piszę to, mimo że sam przy 180/84 cm mam ramę z podsiodłówką 44, ale o 59,5 cm długości horyzontalnej górnej rury + 10 cm mostek i sztyca z offsetem - tyle, że był to celowy wybór pod kątem zwrotności i nieco agresywnej leśnej jazdy Jest ryzyko, że Tobie ten Cube po przesiadce z cross'a, będzie się wydawał zbyt mały lub w najlepszym przypadku na absolutnie dolnej akceptowalnej granicy ( większość osób o podobnych warunkach uzna go za rower komunijny ). Przede wszystkim problemem może być stosunkowo mała długość, która jest mniejsza niż w Twoim obecnym rowerze, a tak nie powinno być, bo z założenia to cross jest krótszy... Ten 19" na kole 29 powinien być w sam raz, a jeśli chcesz koniecznie 27,5" , to szukaj raczej innego modelu. Oczywiście przymierz się przed zakupem ( najlepiej z jazdą próbną ), a w każdym razie na pewno nie kupuj wysyłkowo tego 18", bo jest 90% szans, że go odeślesz Poza tym zastanów się, czy nie chciałbyś mieć czegoś z nowszymi rozwiązaniami, czyli taperowaną główką ramy i na sztywnych osiach ( jeśli nie obu, to chociaż z przodu ) - Cube niestety tego nie ma w tym modelu i jest przy tym stosunkowo ciężki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtunio Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ok, dzięki, poszukam dostępnej 19stki i postaram się przymierzyć. Co byś KrissDeValnor sugerował w cenie do 3000-4000zł? Znalazłem coś takiego: - Rose Count Solo 1 lub droższa wersja:- Rose Count Solo 2 ale kompletnie nie znam marki. Czy jakościowo będzie to podobne do Cuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ipardi Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 seawolf688! mamy podobne podejście życiowe o 2 kółek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 25 Września 2018 Udostępnij Napisano 25 Września 2018 W dniu 20.09.2018 o 07:00, wojtunio napisał: kompletnie nie znam marki. Czy jakościowo będzie to podobne do Cuba? Rose, podobnie jak Canyon, czy Radon to niemiecka marka, która sprzedaje rowery wysyłkowo. Mają swojego przedstawiciela w PL (jest nawet na tym forum) i jak do tej pory chyba nie było specjalnie negatywnych opinii na temat Rose. Cube też jest niemiecki. Za te same pieniądze marki wysyłkowe zawsze zaoferują więcej w kwestii wyposażenia. Jeżeli jesteś pewny co do rozmiaru to można pokusić się o zakup przez internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Września 2018 Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Ja przy wzroście 182 olał bym małe koło. 27,5 ma niemal identyczną bazę kół jak 29 więc różnicy dużej w zwrotności nie będzie. Ale wygoda na 29 jest lepsza. Mniej telepie, jeździ stabilniej przy dużych prędkościach. Jedyna wada jaką da się zauważyć to nigdzie się ten rower nie mieści ;-)) Jeśli nie skupiasz się na bardzo technicznych trasach to nie widzę sensu pchania się w małe koła. Oczywiście wymaga wyrobienia sobie nowych nawyków, ale to jest moment. Wszystkie kawałki najbardziej techniczne które dotąd śmigałem na 26 pokonuję 29 tak samo, ale pewniej i szybciej. Zresztą producenci ten rozmiar olali. Został praktycznie tylko w rozmiarach S i dziecięcych rowerach. Ten rozmiar pomału zdominował nawet ęduro ;-)) Bo rozmiar ma znaczenie. Moja uwaga - zadbaj o lekki zestaw kół/ Ciężko o taki w seryjnym zestawie kół, ale jeśli będziesz miał na to wpływ wybieraj rowery z oponami zwijanymi. Zresztą zawsze koła możesz zmienić w późniejszym czasie. Widelec oczywiście musi być powietrzny z regulacją tłumika. Osprzęt minimum 10 na tylnym kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.