pablitto1983 Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Witam. Po zakupie roweru okazalo sie, ze prawa klamka hamulca odpowiada za przod, a lewa za tyl. Odwrotnie niz zawsze mialem. Chce to zmienić. Najprosciej pozamieniac przewody z olejem miedzy klamkami, jak mi sie wydaje. Moze ktos podpowiedziec, jak to zrobic, zeby nie zapowietrzyc hamulcow? Hamulce shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Cześć, najpierw zobacz, czy wystarczy długości przewodów, ten film objaśnia co i jak: Ważne- przed operacją wyjmij klocki hamulcowe z przedniego zacisku, najlepiej wsadź między tłoczki klin. Nie ściskaj klamki odpowiedzialnej za hamowanie przednim kołem, dopóki nie wsadzisz z powrotem do zacisku klocków i nie założysz koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Jak to nowy sprzęt,to do sklepu,niech poprawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ja bym sprawdził dokładnie cały rower, czy dobrze i jak skręcony jest, bo skoro jakiś pseudo serwisant założył odwrotnie klamki to pieron wie co jeszcze powyczyniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Autor mieszka w UK, więc u nich to norma. Jak zrobisz to ostrożnie (zamianę przewodów) i nie będziesz szarpał to się powinno bez problemu udać. Shimano pod tym względem jest bardzo przyjazne. W teorii powinieneś użyć nowych oliwek, ale że robisz tylko zamianę to próbuj normalnie. Pierwszy raz w życiu bawiłem się hydrauliką i robiłem to na xt 785 i nawet się nie zapowietrzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Hamulec przedni operowany prawą klamką to rzecz popularna w rowerach w Anglii, tak samo jest też w motocyklach i skuterach. Ale sprawdzenie roweru to dobry pomysł, rożne "kwiatki" zdarzają się w rowerach skręcanych przez sprzedawcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Faktycznie, nie popatrzyłem w kraj z jakiego pisze user. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablitto1983 Napisano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Rower kupilem uzywany, w bardzo dobrym stanie. Ma max 2 lata, bo tylko wtedy ta wersja byla w sprzedaży. Rozne kwiatki wychodzą ( rower skldany w Halfords, sieciowka, i slyna z roznych zle zlozonych rowerow), np nie mogłem poustawiac przezutek, jak zmiezylem lancuch, to musialem zdjac z 5 ogniw... Rozmawialem z serwisem w lolalnym sklepie, za pare groszy sa w stanie to od reki przelozyc. Chciałem sie sam tym pobawic, przynajmniej sie czegos naucze. Zobaczymy, ew dam to im, bo jak zapowietrze/ cos popie...e, to bede biegal znow po czesci na juz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.