mike78 Napisano 17 Września 2018 Napisano 17 Września 2018 Czesc Syn ma obecnie 8lat i 145cm wzrostu, w przekroku 63cm. Rosnie dość szybko. Chcialbym kupic mu teraz rower do uzytku za rok (od maja) I waham się miedzy rozmiarami ram: XS przekrok 68 /53cm rura górna/ S(inna) przekrok 71cm , /55cm RURA górna/ S przekrok 74cm , /55cm RURA górna/ Osprzętowo najchetniej kupiłbym rower na ramie "S przekrok 74cm ,/55cm RURA górna/ ,ale obawiam się że to za dużo i na przyszły rok będzie jeszcze za mały żeby pojeździć. Co sądzicie? Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Września 2018 Napisano 17 Września 2018 Mój ma niecałe 9 lat, 150cm i jeździ na 24" kross level replica pro z ramą 13". Rower wystarczy jeszcze na przyszły sezon. Potem przesiadka na 26". IMHO 5-7cm/rok więcej nie urośnie. Wszystkie wymienione przez Ciebie rowery są za duże. W efekcie jak nawet starczy mu nogi żeby kręcić korbami siedząc na siodle to zatrzymanie się będzie bardzo bolesne. Cytuj
seraph Napisano 17 Września 2018 Napisano 17 Września 2018 No i będzie wyciągnięty jak śledź, bo rama za długa, a kierownica będzie za szeroka. Mój brat ma niecałe 11 lat i nadal jeździ na rowerze na kołach 24' (Rockrider 500) i ten rower jest dla niego bardzo dobrze dopasowany i wygląda na to, że w przyszłym roku nadal będzie. Sztyca ma jeszcze z połowę zakresu, a kierownica jest nawet opuszczona przeze mnie o 1 cm. Zdarza mu się robić po kilkadziesiąt km i zjeżdżać w teren bez obaw. Za rok może mu podniosę kokpit, a jak za 2-3 lata wyrośnie to się zmieni rower... Nie kupujcie rowerów na wyrost, bo zniechęcacie dzieci do jazdy. Nie żyjemy w PRL, że za rowerem trzeba stać jak za lodówką. Chłopak wyrośnie to się stary sprzedaje, a nowy kupuje w odpowiednim rozmiarze. Wiadomo, że może być dziwnie przekonany, że "chłopaki" mają "dorosłe" rowery to niby lepsze, ale jak się porządnie przymierzy to pewnie da się przekonać i zobaczy, że mu wygodniej. Cytuj
Szczesiu Napisano 6 Marca 2019 Napisano 6 Marca 2019 Dzień dobry, pierwszy raz piszę na forum. Chciałem się podpiąć ze swoim pytaniem - mój syn również ma 9 lat i około 145 cm wzrostu. Czy taki np. Romet Rambler JR będzie odpowiednim wyborem? Mam dylemat, bo ten model występuje również w odmianie "pełnej" i w rozmiarze ramy 14". Oba warianty występują w rozmiarze kół 26 cali, z tym, że JR ma nieco inną (wgiętą pośrodku) ramę. Rozmiary ramy w modelu JR wynoszą: S - 15" / M - 17" / L - 19", czyli o dziwo więcej, niż dla odmiany "nie-JR". Ale pewnie wynika to z innej geometrii ramy. W ogóle JR wygląda po prostu jak nieco zubożona wersja, niekoniecznie dla młodszych rowerzystów. Przyznam, że nieco obawiam się kupowania roweru w rozmiarze 24 cale, z uwagi na to, że już za rok-dwa może się okazać za mały. Kolejne pytanie - czy jest jakaś większa różnica między rowerami Kross (myślałem np. o Evado / Dust w wersji JR), wymienionymi Romet i tymi w podobnym rozmiarze / cenie z Decathlonu? Precyzując - czy preferować którąkolwiek markę, czy ich poziom jest zbliżony? Cytuj
Dokumosa Napisano 6 Marca 2019 Napisano 6 Marca 2019 Dziecko tak szybko rośnie, że nie kupisz roweru na zapas. Ja zmieniałem swojemu co sezon a później co 2 sezony. Nie chciałem dzieciakowi krzywdy robić rowerem za dużym nad którym nie będzie w stanie w pełni panować jak również nie chciałem żeby obijał kolanami o kierownicę więc trzeba było zmieniać. Jak doszliśmy do kół 27,5 tak teraz zmieniam tylko ramę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi