marcin1378 Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Shimano po cichu wprowadziło do sprzedaży nowe 4 tłoczkowe hamulce Deore MT520 Więcej informacji : Shimano quietly launch new cheap 4 piston brakes - Deore BR-MT520 brake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Deore to już sobie ktoś sam dopisał. Wszystkie wynalazki MT są pozagrupowe. Shimano zawsze miało ciekawe pozagrupowe graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ktoś probował z tego zacisku z normalną klamką od dwutłoczków ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Z klamką BL-MT501 to fabrycznie pożenione https://www.bike24.com/p2271031.html Z każdą klamką (najlepiej od SLX w górę) będzie równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 O, to jest ceramiczny tłoczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 (edytowane) Mam ten hamulec na sklepie w Treku Powerfly LT 7, full elektryk. Hamulec wykonaniem bardziej pasuję do Alivio niż Deore. Mimo wszystko sprawia dobre wrażenie. Edytowane 14 Września 2018 przez Imar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 I klamka servo wave ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spascmar Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 A jak z siła hamowania? Dają rade? Teraz mam SLX M7000 przód i daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Na odpowiednich klockach i tarczach działa to tak samo jak Zee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Może to złudzenie (nie miałem mt520 w ręku) ale jak patrzę na swoje hamulce i fotki tych 520'ek to wydaje mi się że ten zacisk ma mniejsze tłoczki niż Saint czy zee. Nasuwa mi się przypuszczenie że może być podobnie jak między deore a slx/xt gdzie średnica to 21 vs 22mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 18 Września 2018 Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Tłoczki są takie same jak w zee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Skoro tłoczki takie jak w ZEE to i stara klamka taka jak Deore 590 nie podejdzie, jak tak to szkoda bo za niewiele można byłoby zwiększyć moc. Chyba, że już ktoś testował i może się wypowiedzieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czemu nie podejdzie? (Moze i nie ale widzę to inaczej) Był taki hamulec br-m447 masz go z dwoma klamkami bl-m445 albo bl-m506 (Ta druga z servo) ale na tej taniej m445 (Ten sam dziad co m315) ten hamulec rowniez działa. Br-mt520 jest pakowany przez Shimano z klamką bl-mt501, z tą samą klamką masz następcę/zamiennik zestawu 447/506 - bl-mt501 plus br-mt500. Czyli ta sam klamka w zamyśle Shimano ma obslugiwac zarowno 2 (i te o srednicy 21mm i te 22mm) jak i 4 tłoczki. Empirycznie mam sprawdzony zacisk Saint na klamce XT (polamalem Sainta roznicy nie czuję). Działał mi też normalnie stary XT na nowej klamce XT... Wnioski są proste na stareńkiej 590 tracisz na pewno servo ale hamulec zadziała, bo wychodzi na to że płynu klamki Shimano przepychaja podobne (może nie identyczne ale zblizone) ilości niezależnie od modelu. Ps. To luźne przemyślenia a nie tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ktoś na forum pisał, że klamki z grupy Deore i niżej tłoczą mniej oleju bo dedykowane zaciski mają mniejszą średnicę, przez to i mniejszą objętość. Zakładając, że sumaryczną objętość tłoczków jest taka sama przy 2 i 4 tloczkach to i klamka z niższej grupy powinna dobrze działać i nie zapadać się do gripów. Jednak życie pokazuje, że logika i praktyka nie zawsze idą w parze. Mechanizm servo wave jest powiązany z klamką a nie zaciskiem, więc jego nie tracimy przy zacisku MT250 połączonego z klamką M590. Strasznie mnie kusi aby to przetestować. Do codziennej jazdy mocy mi nie brakuje ale przy większych prędkościach i nachyleniu terenu czuję niedosyt. Noszę się z zamiarem zmiany poczciwych Dworek na ZEE albo MT5, ale jak zacisk podejdzie to wolę dozbierać do mykmyka. Jestem ciekaw co Shimano Polska odpowiedziałoby na take połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ktoś zna cenę kompletu? Na szybko znalazłem cenę jednego zacisku: około 42 Euro. Tak na oko to powinno wyjść jakieś 600- 700 zł za pełny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 135 na BD komplet p + t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Na Allegro są zaciski za 220 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7491099015 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 katalogowa cena zacisku to 301pln klamka 157pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W niemieckich sklepach widuje się je po 135EUR za komplet (bez tarcz). Cena pomiędzy M7000 i M8000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Zapytałem na FB do Shimano-MTB Polska czy zacisk MT520 będzie współpracował z klamką M596? W odpowiedzi napisali tyle: Dzień dobry, wszelkie informacje o kompatybilności naszych części odnajdzie Pan na stronie http://si.shimano.com/#/Nie zalecamy innych rozwiązań niż te, które dostępne są w dokumentacji technicznejPozdrawiamMichał - Team Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Czego oczekiwałeś od handlowca? On Ci nawet złą stronę podał - powinien: http://productinfo.shimano.com/#/com/3.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Co może świadczyć o tym, że powyższa rozmowa albo jest fejkiem, albo odbyła się za pośrednictwem facebooka/innychMediówSpołecznościowych, które są obsługiwane przez ludzi nie znających tematu. Jak wytrzymacie do jutra, to postaram się jutro zagadać do przedstawicieli shimano na targach, może wiedzą coś konkretniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Ale co mają mówić przedstawiciele producenta? Oczekujecie, że zaczną polecać mieszanie grup albo rozwiązania na pograniczu druciarstwa? Oficjalne stanowisko producenta jest takie, że do zacisków BR-MT520 zalecaną klamką jest BL-MT501. A że będzie działać z każdą inną klamką shimano... to wiedza ludowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Będzie działać z każdą a z każdą servo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 29 Września 2018 Udostępnij Napisano 29 Września 2018 W dniu 28.09.2018 o 16:10, MMMAAACCC7 napisał: Co może świadczyć o tym, że powyższa rozmowa albo jest fejkiem, albo odbyła się za pośrednictwem facebooka/innychMediówSpołecznościowych, które są obsługiwane przez ludzi nie znających tematu. Jak wytrzymacie do jutra, to postaram się jutro zagadać do przedstawicieli shimano na targach, może wiedzą coś konkretniej Pisałem na FB, nie spodziewałem się elaboratów na temat mechaniki płynów czy czegoś tam. Mniejsza o to. Ja będziesz mógł to wypytaj jak to jest z klamkami z serwo z niższych grup w połączeniu z czterema tloczkami. Od jakiegoś czasu rozglądam się za nowymi hamulcami, Durnykot poleca Magury i pewnie już bym je kupił ale nie mam gdzie ich pomachać a w ciemno nie kupię. Z drugiej strony jak ww. zacisk podejdzie do starych Dworek to różnice mogę przeznaczyć na myk myka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi