Agnosticfront Napisano 12 Września 2018 Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Doradźcie co brać pod koło 29 do fulla (Treak Fuel): Rock Shox Revelation RL 130mm boost czy Suntour Auron RC2 130mm (tez boost). Auron jest tanszy...i w sumie mi sie podoba, tylko martwi mnie trochę blak blokady....jazda trail / AM i w góre i w dół.... Oba amory mają golenie 35mm musze sie zdecydować jutro max.......dzięki z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Z tego co mi wiadomo to Aurony mają golenie 34mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2018 7 godzin temu, Agnosticfront napisał: (Treak Fuel) Co proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2018 17 minut temu, sznib napisał: Co proszę? literówka...jak widzisz późno bylo jak pisalem.... 54 minuty temu, malutki napisał: Z tego co mi wiadomo to Aurony mają golenie 34mm. http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/auron/29-cali_amortyzator-suntour-auron-rc2-pcs-29-boost-czarny-mat-2018/129 pod boost mają 35mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Całkiem niedawno w B-D mieli Pike'i RC3 za 350EUR. Revel, szczególnie z chargerem też jest całkiem przyjemnym amortyzatorem (w stosunku do pike'a inna konstrukcja tłumików). W RS masz smarowanie olejem, lepsze tłumiki i lepsze uszczelnienia. W SR masz rzetelny serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Dzięki a B-D to skrót od czego ? bike-discount.de ? Edytowane 13 Września 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Tak. Patrzę teraz to już śladu po nich nie ma. A leżały ze 3m-ce (pudełkowe, z pompką, kompletem wszystkich elementów do pełnego serwisu i zamiennymi, alternatywnymi naklejkami na golenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Takiego Pike'a jeszcze tam znalazlem https://www.bike-discount.de/en/buy/rockshox-pike-rc-29-27.5-solo-air-150-tapered-boost-737979 tylko nie potrzebuje az 150mm skoku.... i nie ma blokadu skoku.....a to mnie zastanawia równiez w tych Suntourach..... Edytowane 13 Września 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Ma blokadę, w RSach jest realizowana przez maksymalne tłumienie kompresji czy jak tam to pokrętło nazywają w nowych tłumikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2018 no to co teraz sensowniejsze pike z 2017....czy nowy Suntour Auron.... fabrycznie w Treku mialem 130 skoku (przód i tył) , czy wsadzenie 150mm z przodu nie zmieni zbyt geometrii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Trochę zmieni. Zmiana skoku w RSach to wymiana AirShaft. Koszt ~100zł standard i ~140zł upgrade do DebonAir. W pike masz na standardzie charger'a. Poza tym co istotne we wszystkich RSach masz dwie komory powietrzne (pozytywną i negatywną) a w SR negatywna jest stalowa. Nie ma bólu jeśli ważysz 75-85kg w przeciwnym wypadku żeby to działało jak należy trzeba wymienić sprężynę negatywną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Z wagą się łapię :-) mam 85kg Zmiana skoku w RS w tym wypadku masz na mysli zmniejszenie ? mój kłopot polega na tym, że musze wymienić amor - jezdzilem na fabrycznie wsadzonym RS Revelation SoloAir 130mm (boost, golenie 35mm) - niestety dokupienie identycznego jest raczej niemożliwe...(i dostepność i cena jednak nie pomaga....) Jako zamiennik zwrocilem uwage na tego SR Auron (skok odpowiedni, szerokosc wlasciwa, itd) natomiast zaczalem analizowac ten brak blokady skoku...i tym sposobem przegladam ofery i teraz trafilem na tego Pike....który bylby de facto upgradem (w stsounku do revelation) ale nie chce sobie zac geo wsadzajac 150mm........ zadzwonie do Treka co radza w kwestii skoku i jakie sa zalecenia producenta dla tego modelu..... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A co się stało z fabrycznym revelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Dlaczego blokada jest super ważna ? Mało który amorek do Am ma pełną blokadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2018 20 godzin temu, Dokumosa napisał: A co się stało z fabrycznym revelem? Niestety uległ uszkodzeniu... :-( kraksa.... wygięte górne lagi i uszkodzony tłumik...dostałem info w serwisie ze nie da się naprawić 14 godzin temu, durnykot napisał: Dlaczego blokada jest super ważna ? Mało który amorek do Am ma pełną blokadę. może nie super ważna - ale w revelation przyzwyczailem sie że jest i faktycznie sie przydawala - moze brakuje mi porównania do amorów bez blokady stad to przekonie, ale jednak w gore wole zeby dalo sie zblokowac i sztywno trzymal ....mam ponad 80kg wiec jest takie ryzyko niestety ze troche moze bujac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 (edytowane) No w pike'u nie masz całkowitego zamknięcia ale po skręceniu kompresji jest naprawdę b. twardy. Nie ma mowy o żadnym bujaniu nawet przy mocnym deptaniu. Edytowane 14 Września 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2018 w międzyczasie znalazlem RC Yari 140mm - wiem ze nizej niz Pike ale jest do wzięcia nowa sztuka na miejscu i cenowo parę ładnych stówek oszczędności. Ma ktos jakies doswiadczenia z tym widlem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Yari Yariemu nie równy W sensie, że są z chargerem i są z motion control. Ten pierwszy właściwie jest tym samym co pike a ten drugi to reba na sterydach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnosticfront Napisano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2018 (edytowane) fakt. Yari w wersji RC czyli z motion control. Natomiast revelation tez mialem w tej wersji tlumika - wiec zakladam ze nie bedzie duzej roznicy (roznica w skoku 10mm dla Yari, tlumik ten sam, grubosc goleni to samo 35mm) Edytowane 14 Września 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 (edytowane) MC ma pełną blokadę. Przy czym dobrze ustawiony charger pozwala na szybką jazde w b. trudnym terenie bez utraty przyczepności przedniego koła a MC takiej "sztuczki" nie potrafi. Edytowane 14 Września 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi