Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
37 minut temu, girek napisał:

nie oceniając w ogóle tego przypadku, chciałem wyjaśnić, że mówimy o dwóch różnych sprawach:

a) Po pierwsze, musisz mieć określone przeznaczenie nieruchomości w planie miejscowym (np. przeznaczenie - zabudowa jednorodzinna, przeznaczenie - lasy, przeznaczenie - działalność rolna bez możliwości zabudowy, itd.) lub jeżeli nie ma planu miejscowego przeznaczenie określone w warunkach zabudowy, których prawie na 100% nie mógł otrzymać w tym miejscu. Przeznaczenie nieruchomości to pierwszy etap, który określa, co można na działce budować.

b) Kolejny etap to uzyskanie pozwolenia na budowę, które musi być zgodne z przeznaczeniem. Dla niektórych inwestycji (np. budynek gospodarczy poniżej 35 m2) nie potrzeba pozwolenia na budowę ale ZAWSZE budowa musi być dopuszczona przez plan miejscowy lub warunki zabudowy (punkt a powyżej).

Wiele osób wtopiło w ten sposób, że kupili tanio działki w górach myśląc, że wszędzie mogą stawiać małe domki. To tak nie działa, całe szczęście można dodać.

My bad, trochę miałem zaćmienie mózgu i w zły sposób to napisałem, wprowadzający w błąd. Gmina dobra (tam gdzie znajduje się owa polana) miała mpzp, który dopuszczał w tamtym miejscu zabudowę siedliskową pod działalność rolniczą, zgłoszenie budynku było w 2015, plan zaktualizowano w 2016

3 minuty temu, Tyfon79 napisał:

Po drugie ile x trzeba ci pisać, że tam nie ma dojazdu

Nie ma dojazdu? To jak te koparki i wozidła budowlane się tam znalazły? Teleportowały się?

4 minuty temu, Tyfon79 napisał:

Plac budowy to wiesz ile może może być... do usranej śmierci.

Chłopie, to jest PRYWATNY TEREN, gość sobie może tam nasrać na środku i nic nikomu do tego do momentu aż nie złamie prawa.

5 minut temu, Tyfon79 napisał:

Tylko widzisz grał bym w otwarte karty a nie pitolił o w sumie szopie na siano a potem pseudo schronisku.

Ale gadać sobie może co chce, może nawet mówić, że będzie tam agencja towarzyska z tajkami, liczą się dokumenty a nie słowa. Jeśli zakończy budowę i będzie używał budynku niezgodnie z przeznaczeniem będziesz miał prawo do powiadomienia o tym odpowiednich organów.

8 minut temu, Tyfon79 napisał:

o nie jest miejsce na robienie wyłomu pod domki na wynajem tylko dlatego, że masz kasę i dojścia.

Prywatna działka to miejsce na robienie wszystkiego co ci się podoba a nie narusza przepisów.

Napisano

Gdyby wszystko było legitnie to nie było by tematu nawet w oparciu o władze wojewódzkie. Proste jak drut. Pierwotnie nie miał dojazdu a jak już to jechał jak pisałem przez inną prywatną działkę. Tam jest od jakiegoś czasu szlaban. Potem dopiero poszedł na górę w LP i wozidło zniszczyło szlak partyzancki co rozzłościło miejscowych. Jak tu nie wyszło to jak pisałem niebieski odcinek szlaku do Jurkowa. Tyle z mojej strony i na temat bo jak piszę po raz któryś jestem na nie pod wynajem i niech zniknie szpetne ogrodzenie. Niech zrobi coś niskiego z drewna i sobie w tej chacie zamieszka. Nawet mu rękę podam jak tam bym był i chodził koło przybytku. 

Napisano
Cytat

My bad, trochę miałem zaćmienie mózgu i w zły sposób to napisałem, wprowadzający w błąd. Gmina dobra (tam gdzie znajduje się owa polana) miała mpzp, który dopuszczał w tamtym miejscu zabudowę siedliskową pod działalność rolniczą, zgłoszenie budynku było w 2015, plan zaktualizowano w 2016

Zabudowa siedliskowa to budynek mieszkalny + budynki gospodarcze służące do obsługi gospodarstwa rolnego. Muszą być minimum dwa budynki + działające gospodarstwo rolne. To na zdjęciu nie jest zabudową siedliskową i dopuszczałbym również taką możliwość, że po prostu jest nielegalne. Jakieś dwa lata temu na własne oczy widziałem jak inwestor likwidował kilka podobnych domków po donosie i kontroli PINBu.

Napisano
8 minut temu, Tyfon79 napisał:

Gdyby wszystko było legitnie to nie było by tematu nawet w oparciu o władze wojewódzkie. Proste jak drut.

Wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego zmienił decyzję powiatowego i budowa jest kontynuowana, wszystko jest do tej pory w pełni legalne.

10 minut temu, girek napisał:

Muszą być minimum dwa budynki + działające gospodarstwo rolne. To na zdjęciu nie jest zabudową siedliskową i dopuszczałbym również taką możliwość, że po prostu jest nielegalne.

I zgłoszenie jest na dwa ale na razie buduje jeden. Rok później zgłosił kolejne dwa ale te już zakwestionowali