Mod Team sznib Napisano 6 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia Z roku na rok widzę że coraz więcej jest wycinek. Ta mapa tylko to potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia To jest plaga wręcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia Ale że co, po zmianach nowi będą kontynuować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek63 Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia Jeżeli nowi zrobią to co planują, to jeszcze zatęsknimy za tym co jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldboy Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia Lepiej to juz bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia 10 godzin temu, Jurek63 napisał: Jeżeli nowi zrobią to co planują, to jeszcze zatęsknimy za tym co jest teraz. Raczej nowi nie przygotowali tego planu ,a co to się będzie dziać to zobaczymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia Jeżeli będziecie pieprzyć tu o polityce, to lepiej nie pieprzcie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 23 godziny temu, nikbar1 napisał: Raczej nowi nie przygotowali tego planu ,a co to się będzie dziać to zobaczymy . Jak to nie jak tak. Komuchy mają plan 20 kilku% lasów zupełnie bez wycinki i podwojenie parków narodowych. Jak ubędzie takiego obszaru to nie postawię nawet palca pot topór, że nie trzeba będzie tego "wyrównać" gdzie indziej więc nie wiele się zmieni. Na razie by choć ruszyć z tymi parkami to trzeba zmienić ustawy a o tym nie tylko będzie głośno ale będzie ostra zadyma ze strony lokalnych społeczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Ponoć coś się w sprawie rusza: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Wycinka-lasow-w-TPK-bedzie-bardzo-ograniczona-n185334.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia No to tewolucja, wstrzymają wg. tego artykułu wycinki w 10 lokalizacjach w kraju. Normalnie "game changer !!!" 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Owszem, jest to drastyczna zmiana. Możesz się z tego śmiać do woli ale nie zmieni to faktu, że jest to konkretna zmiana, oby nie tylko w słowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Z kąd masz te mapy? 😱 Ktoś kogoś robi w bambuko z tymi planami wycinki . Większość tych lasów zaznaczonych do wycinki to lasy prywatne, baa nawet zaznaczone ,że już wycięte jest parę hektarów . A las tam dalej stoi A najlepsze ,że są zaznaczone lasy moje i sąsiadów. Czyżby ktoś w nocy pod moją nieobecność chciał zaszaleć z piłą. Piszę to bardzo poważnie. Czyżby znowu pseudo nawiedzeni ekolodzy.... Ku....a ręce opadają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Godzinę temu, zekker napisał: Ponoć coś się w sprawie rusza: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Wycinka-lasow-w-TPK-bedzie-bardzo-ograniczona-n185334.html Czyżby pomorski szef LP, brat prezesa Orlenu został już posunięty ze stolca czy chce się przypodobać nowej władzy żeby tego stolca nie stracić 😁 Sorry, miało nie być polityki ale nie mogłem się powstrzymać 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia W dniu 6.01.2024 o 16:01, sznib napisał: Z roku na rok widzę że coraz więcej jest wycinek. Ta mapa tylko to potwierdza. Ta mapa to jakiś farmazon i, przynajmniej na moich terenach, mocno mija się ze stanem faktycznym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Ja mam prywatny las (nieduży) i od leśniczego dostaję co jakiś czas decyzje, że mam np. wykonać trzebież jakąś tam. Oczywiście nic w tym lasku nie robię poza wywożeniem śmieci wyrzucanych przez ekipy remontowe (sprawdzajcie gdzie wywożą Wasze odpady po remoncie!) i garażowych mechaników. Możliwe, że w przypadku lasów prywatnych są też decyzje o wykonaniu rębni częściowej tylko ludzie podobnie jak ja mają to w D a mapa bazuje na wystawionych decyzjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) U mnie leśniczy od niepamiętnych czasów i różnych konfiguracji społeczno - politycznych nic nikomu nie nakazywał i nie wpie...la się w prywatna własność (na Podhalu świętość 😉). Owszem jak chcę więcej wyciąć muszę dostać asygnatę, to tak w teorii. A w moim interesie jest dbać o swoją własność , robić nasadzenia, sprzątać wykroty itp. Edytowane 9 Stycznia przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) Wkurza mnie że zimą jest śnieg. A nawet nie to że jest śnieg a to, że pasy rowerowe nigdy nie są odśnieżone. Chodniki tak średnio, w centrum jak tako, ale aby tylko trochę sie od centrum oddalić i mamy tylko lód. Nawet nikt nie zadał sobie trudu żeby posypać to piaskiem, ciężko iść a co dopiero jechać po tym. W moim przypadku trzeba tak czy siak czekać aż śnieg stopnieje, a na razie sie na to szybko nie zapowiada. Edytowane 9 Stycznia przez leon7877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) No właśnie, lasy, lasy i tylk lasy, a ten mróz i to białe gómno jest w mieście irytujące, w grudniu przejechałem przez 4 dni między świętami 400km a tera muszę jakieś stacjonarki męczyć i męczyć, gdzie to Globalne Oci...nie, ja chcę to Globalne Oci... nie! 😉 Edytowane 9 Stycznia przez Mentos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Jak jest zima to musi być zimno, takie są odwieczne prawa natury. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urmom Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Panie tutaj to mam wrażenie, że dla miasta to co roku zaskoczeniem jest oblodzenie mimo, że każda pogodynka i przylepiony widget do ekranu informuje o tym odpowiednio wcześnie i nie mam na myśli nie ogarniętych ścieżek rowerowych uciśnionych "pedalarzy"😁. Już nie wspominam o świętach po drodze. Pracownik fast-gówna musi od 7 smażyć kotlety, a ja se po DK dryfuję po nie odepchniętym błotku. Szczerze - wolę taką pogodę niż upały zarówno na rowerze jak i nogach. Poci się tylko człowiek jak spasiony grubas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Przeglądam fotki i wkurza mnie, że nigdy nie skorzystałem z poniższego oficjalnego granicznego przejścia rowerowego 😒 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia A tu takie coś - urzędnicy wyrazili zgodę na budowę trasy rowerowej biegnącej przez park narodowy a "obrońcy przyrody" nie zgadzają się na wycięcie kilku drzew i krzaków: https://tvn24.pl/szczecin/miedzyzdroje-spor-o-sciezke-rowerowa-przyrodnicy-interweniuja-urzednicy-mowia-o-oczekiwaniach-rowerzystow-7724051 Ja rozumiem, że przyrodę trzeba chronić a nie ciąć jak leci jak to robią LP ale czasami mnie ci zieloni naprawdę wkurzają... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Nie wyrazili zgody tylko chcą bocznymi drzwiami zrobić to co mają w planach. Oczywiście zakichane TVN tego nie napisze bo i po co. Nie tylko tam rowerzyści mają oczekiwania co mnie akurat mało interesuje. Park to park i tyle więc żadnego budowania czegoś co jest zupełnie zbędne. Pomijam fakt, że owa pracownia to wybitna jednostka do wyłapywania nieprawidłowości u inwestorów a raczej na pewno tak tu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia No nie wiem jak to wygląda lokalnie ale -w Kampinoskim Parku Narodowym można wyrżnąć kawał lasu do gołego piachu i to nie problem bo to usuwanie gatunków inwazyjnych… hmm - rowerzyści, kiedy robią ślad singla nie wycinają drzew, czy ta droga rowerowa to nie może składać się z dwóch współbieżnych singli, a nie jednej jak w pysk strzelił autostrady ? Bo się standardu takiego czy siakiego nie spełni? Naprawdę nic nie można rozsądnie zaplanować? Dziwne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 16 Stycznia Wiele starych singli w lasach to ścieki, które kiedyś były wydeptane przez chodzących tamtędy ludzi. Tworzenie nowych, jak w bikeparkach, wymaga użycia ciężkiego sprzętu, który wszędzie by się nie zmieścił, więc bez wycięcia jakiejś tam ilości drzew by się nie obeszło. Droga, jak miałaby być oficjalna, musiałaby być odpowiednio zadbana, co oznacza między innymi usuwanie wiatrołomów po wichurach, więc jakiś dojazd musiałby być żeby to robić. Nie widziałem jeszcze żeby gdzieś w Polsce wybudowali DDRa w postaci singla, (pomijając trasy w bikeparkach). Zwykle to zwykłą betonowa droga, czasem szuter, w wielu przypadkach chętnie używane przez kierowców, pomimo zakazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi