Brombosz Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 33 minuty temu, wkg napisał: Z mojego punktu widzenia jest to po prostu tak samo absurdalne jak byłoby dziękowanie kierowcy przez innego kierowcę z pierwszeństwem za nierozjechanie go. Po co tu komunikacja ? Jestem na podporządkowanej - przepuszczam i inni kierowcy mi nie dziękują wramach "zachęty", "nagrody" czy "utrwalenia odruchu" To ewidentnie mamy inne zdanie w tym temacie. Czy to się przydaje czy nie, mi nie przeszkadza absolutnie nic, a wzorować się na Niemczech, Szwajcarii czy Danii nie potrzebuję, bo uważam, że obcokrajowcy mogą man takich zwyczajów co najwyżej zazdrościć. Z tym jest tak samo jak z klaskaniem w samolocie. Niby bezsensowne, bo pilot i tak musi wykonać robotę za którą mu płacą, ale jednak uznawane za fajne i doceniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Klaskanie w samolocie jest wyrazem uznania dla kompetencji pilota. Podziękowania od nierozjechanych pieszych sa dowodem, że w wielu regionach polski samochód jest wciąż przedłużaczem. Kraje o których pisałem - podobnie jak Czechy to kraje o o wiele wiekszej kulturze jazdy. W ogóle nie ma porównania do naszej rzeźni. Tak, trzeba się wzorowac na lepszych. Podziękowanie za nierozjechanie. Kosmos Edytowane 7 Lutego 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Godzinę temu, wkg napisał: Klaskanie w samolocie jest wyrazem uznania dla kompetencji pilota. To było modne dwadzieścia lat temu, i był to amerykański zwyczaj. Wszelkie uprzejmości i przepuszczania na drodze niestety powodują tylko rozgardiasz i stwarzają zagrożenie. Najlepiej jak każdy przestrzega przepisów bez oczekiwania na oklaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Dokładnie. Zresztą te podziękowania trudno porównac do klaskania w samolocie. To tak jakby wychodzac z tramwaju czy autobusu wszyscy ustawiali sie w kolejce by podziekować kierowcy, że - na przykład - nie jest pijany albo nie pomylił trasy czy nie otworzył drzwi przed zatrzymaniem się. Taki miły gest Blokując innym wyjście oczywiście. Niestety za kółkiem daleko nam do cywilizacji :/ Niestety u nas przepisy sa kompletnie od czapy. W razie rozjechania pieszego na pasach sądy mogą orzec, że pieszy "wtargnął na pasy". I orzekają. Dziki wschód :/ Na szczęście idzie ku dobremu. Bo paliwo drogie Edytowane 7 Lutego 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 4 godziny temu, wkg napisał: Podziękowanie za nierozjechanie. Kosmos To nie o to chodzi. Po prostu obecnie to kierowca ma pierwszeństwo i to jest jego dobra wola jak się zatrzyma i przepuści. Za to się dziękuje. Podobnie jak jest korek i jakieś auto wyjeżdża z podporządkowanej, to nikt ze stojących w korku nie ma obowiązku tego z podporządkowanej wpuścić, ale zawsze ktoś się znajdzie że takiego wpuści, a on w takiej sytuacji gestem podziękuje. 8 godzin temu, wkg napisał: Mnie po prostu drażni myśl, że pieszy musi dziękowac kierowcy za to, że go łaskawie przepuścił lub nie rozjechał Heh, no to sobie wyobraź że cześć kierowców sobie wymyśliło że winni tego że piesi giną na pasach są... kierowcy, którzy zatrzymują się żeby przepuścić pieszych. od 4.17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 8 godzin temu, wkg napisał: Ja się bardzo dziwnie czuję gdy mi dziękują piesi których przepuszczam na pasach. Wpadnij do mnie, jak dobrze trafisz, to za przepuszczenie zostaniesz przez tego pieszego zwyzywany - serio zdarzyło mi się oberwać wiązanką, wkurzył się bo zamiast pojechać jak on mnie puszczał, to czekałem aż przejdzie. Ale generalnie dziwnie się zachowywał, przypuszczalnie napity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 4 godziny temu, sznib napisał: kierowca ma pierwszeństwo i to jest jego dobra wola jak się zatrzyma i przepuści. No nie do końca. Jak pieszy postawi stopę na pasach - już on ma pierwszeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Tak, oczywiście. Ale ten zwyczaj dziękowania jest wtedy, jak pieszy stoi i czeka, a kierowca się zatrzyma żeby mu umożliwić przejście. Jak pieszy już jest w trakcie przechodzenia to obowiązkiem kierowcy jest mu umożliwić przejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Wiem. I to jest chore. Nie tylko ze względów - nazwałbym - cywilizacyjnych ale także dlatego, że te przepisy są kompletnie podatne na interpretacje. Nie wszedzie są kamery a jak są to często nie działają. Ja bardzo popieram bezwarunkowe pierwszeństwo dla pieszych na pasach. Zresztą sam wrzuciłeś film z argumentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Ja też, ale uważam ze to będzie kolejny martwy przepis. Jeżeli wielu kierowców nie stosuje się do obecnych przepisów, to i do nowego nie będą się stosować. Problem tkwi bowiem w braku poszanowaniu przepisów, a nie w tym że są one złe. I nie żebym był za karaniem za najmniejsze naruszenie kodeksu, bo do tego mi daleko, ale w przypadkach kiedy ktoś naraża czyjeś zdrowie i życie kary powinne być surowe, a prewencja na dużym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Przynajmniej będzie jednoznaczny i utnie dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Ameby, która na swoich złomach tak mają ustawione lampki, że oślepiają tych z naprzeciwka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Pierwsza jazda na "nowym" rowerze. Z siodełkiem się nie dogadam, po założeniu nowego łańcucha przeskakuje na jednej z koronek a 3km przed chatą opona pękła na długości kilku centymetrów😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Znaczy, że wręcz pachniał nowością😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 @abra wiesz, czyjś stary a mój nowy👍 w sumie tylko kaseta mnie zdziwiła, reszty byłem świadomy podczas oględzin. BTW kupiłem nowe opony, łańcuch, klocki, owijkę, domówię kasetę a nadal "się opłaca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 nie wiem czy było....https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,26828797,sejm-uregulowal-status-hulajnog-elektrycznych-limit-wieku.html#e=RelRecImg4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Hmmm ... czyli w sumie i tak się nic chyba nie zmieniło. W mieście gdzie dozwolona prędkośc jest na ogół 50 km/h będą grzać po chodniku tak szybko jak chcą bo i tak im nikt tej prędkości nie zmierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 14 Marca 2021 Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Z dziwna przyjemnością przeczytałem ten temat i jak w sam raz się dzisiaj wkurzyłem. Rundka przez okoliczne wsie i to wystarczyło żeby się natknąć na kilka stad burków. Jedna gromadka mnie obskoczyła akurat gdy gospodarz stał przy bramie, także dostał stosowną uwagę. Pozwalanie psom biegać luzem po całej okolicy jest karygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 19 Marca 2021 Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Widać nie tylko u nas takie sytuacje. https://road.cc/content/news/cyclist-seriously-hurt-wire-strung-edinburgh-bike-path-281869 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2021 Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Jak śmigam mniej uczęszczanymi drogami asfaltowymi ,a nich leżą pozostałości po przejeździe Rolników, traktor + rozrzutnik = kupa gnoju na jezdni i nikt tego nie zgarnia i wszystko ich zdaniem jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 A to już był zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Dziś wiało... jak zawsze "wyłącznie w twarz" ale to tam... wiosna zawsze konkretnie w mazowieckich wygwizdowiach wieje... Ostatnio było mocniej, więc dziś miałem dzień niby rege... To było tło/wstęp do tego jaką "przyjemność" sprawiła mi linka t.przerzutki i to w najdalszym możliwym miejscu w jakim dziś byłem. No kurde mogła strzelić kiedykolwiek... to nie, poczekała aż będę w d...ie Ponad cztery dychy wiatru w mordę i do dyspozycji dwa biegi... 52/11 - cóż, niby teoretycznie taki bieg istnieje... no i 36/11 - ten niby działa, nogi obsłużą i jak wylądować z singlem to matematycznie ujdzie... ale odgłosy łańcucha trącego o wodzik p.przerzutki - niezapomniane wspomnienia ... na myśl przychodzą mi tylko "rozmowy kontrolowane" i opis języka Szwedów. Edytowane 28 Marca 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Od dłuższego czasu mi chodzi po głowie żeby wozić linkę na zapas... lekkie to a może uratować tyłek... mi się raz poszarpała przy manetce ale baszczęscie 4km od sklepu z serwisem więc zrobili mi to w 20min W sumie taka linka w torbie praktycznie jest gwarantem że się nie uszkodzi jej w trasie do momentu kiedy przypadkiem nie zostawi się jej w domu 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Śrubą od zakresu mogłeś sobie ulżyć. O ile oczywiście masz czym kręcić bo sam takiego imbusa w tool'u nie posiadam🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Strzał spalin w nozdrza po tym jak przepuściłem kliku szybkich panów na motocrossach na ścieżce w lesie. Nawet gest ręką "thx" mi humoru nie poprawił. Pomijam inne aspekty takiego motocrossowania po lasach - żeby się nie denerwować. Tak, dzisiaj to mnie wkurzyło, strasznie zresztą! A będzie ich coraz więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi