Roballinho Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Postanowiłem jakiś czas temu, że pozbędę się w mojej przełajce dwóch blatów w konfiguracji 2x9 i przejdę na 1x10. Kupiłem jajowatą tarczę 38z a teraz pozostało mi, pomijając klamki, dobranie do niej odpowiedniej kasety. Biorę pod uwagę 11-36 albo 11-40. Pewnie, gdyby z przodu była typowa, okrągła zębatka, to łatwiej było by mi którąś wybrać, a że jest jajo.. No właśnie, to mój pierwszy kontakt z owalem. Która kaseta lepiej się z nim sprawdzi na płaskich, dolnośląskich nizinach z okazjonalnymi wypadami w małe górki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 A jakie znaczenie ma to że jest jajo? Dobór kasety zależy od tego jak często pojawią się u Ciebie górki i jaką masz łydę. No i czy przerzutka ją obleci. Niemniej jednak przy 38T z przodu wystarczająca będzie 11-36. Z drugiej strony jak masz odpowiednią przerzutkę to różnica w cenie między nią HG500 11-36 a 11-42 jest rzędu 20zł, tyle że zestopniowanie biegów jest nieco gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Jajo to nie konwerter energii próżni na mechaniczną. Stopniowanie trzeba liczyć tak jakby jajem nie była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2018 59 minut temu, MikeSkywalker napisał: A jakie znaczenie ma to że jest jajo? Nie wiem, nie znam się, myślałem że jakieś tam ma... Też składniam się bardziej za mniejszą ilością biegów na najwyższej tarczy, właśnie ze względu na ciaśniejsze zestopniowanie. Chociaż Sunrace ma kasety 11-40 i tu już takich dużych dziur nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Może nie do końca w temacie przełajki, ale "może pomoże" Jako że jestem fanem 1x mam 1x9 38 + 11-36 w swoim stalowym pomykaczu i 1x10 28 + 11-42 w fulasie. W pomykaczu kolejna kaseta będzie raczej w stylu 11-28 czy 11-30 właśnie pod kątem ciaśniejszego stopniowania, ale to raczej nie powinno dziwić ze względu na zastosowanie. W fulu kaseta Sunrace 11-42 po pewnym czasie naprawdę zaczyna denerwować w dolnym zakresie (ta nieszczęsna koronka 18T), tym bardziej że mając praktycznie tylko młynek z przodu kaseta jest wykorzystywana w całości. A kaseta Sunrace 11-40 10s, to praktycznie to samo co 11-42 10s z wyjątkiem największej koronki, nie ma tu ciaśniejszego stopniowania. Także albo coś źle sprawdzałeś, albo Sunrace zrobił jakąś rewolucję Stąd w fulu jak się zajedzie to co mam wskoczy już 11s i raczej na pewno nie Sunrace. PS. Byłbym zapomniał - w obu rowerach mam z przodu owale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2018 41 minut temu, m0d napisał: kaseta Sunrace 11-40 10s, to praktycznie to samo co 11-42 10s z wyjątkiem największej koronki, nie ma tu ciaśniejszego stopniowania. Także albo coś źle sprawdzałeś, albo Sunrace zrobił jakąś rewolucję To co napisałem było w odniesieniu do kasety Shimano, o której pisał Mike. Myślę, że stanie na tych 36 zębach. A jak będzie za twardo, to będę myślał nad innym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Godzinę temu, Roballinho napisał: składniam się bardziej za mniejszą ilością biegów na najwyższej tarczy, właśnie ze względu na ciaśniejsze zestopniowanie. Chociaż Sunrace ma kasety 11-40 i tu już takich dużych dziur nie ma. Odnosiłem się do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Co do wielkich kaset to zamiast Sunrace polecam BOLANY z Aliexpress. Sporo taniej, jakościowo tak samo a i stopniowanie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.