Skocz do zawartości

[kaseta] do jaja

Roballinho

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem jakiś czas temu, że pozbędę się w mojej przełajce dwóch blatów w konfiguracji 2x9 i przejdę na 1x10.
Kupiłem jajowatą tarczę 38z a teraz pozostało mi, pomijając klamki, dobranie do niej odpowiedniej kasety. Biorę pod uwagę 11-36 albo 11-40. Pewnie, gdyby z przodu była typowa, okrągła zębatka, to łatwiej było by mi którąś wybrać, a że jest jajo..
No właśnie, to mój pierwszy kontakt z owalem. Która kaseta lepiej się z nim sprawdzi na płaskich, dolnośląskich nizinach z okazjonalnymi wypadami w małe górki? 

A jakie znaczenie ma to że jest jajo? 

Dobór kasety zależy od tego jak często pojawią się u Ciebie górki i jaką masz łydę. No i czy przerzutka ją obleci.

Niemniej jednak przy 38T z przodu wystarczająca będzie 11-36. Z drugiej strony jak masz odpowiednią przerzutkę to różnica w cenie między nią HG500 11-36 a 11-42 jest rzędu 20zł, tyle że zestopniowanie biegów jest nieco gorsze. 

59 minut temu, MikeSkywalker napisał:

A jakie znaczenie ma to że jest jajo? 

Nie wiem, nie znam się, myślałem że jakieś tam ma... ;)

Też składniam się bardziej za mniejszą ilością biegów na najwyższej tarczy, właśnie ze względu na ciaśniejsze zestopniowanie.

Chociaż Sunrace ma kasety 11-40 i tu już takich dużych dziur nie ma.

Może nie do końca w temacie przełajki, ale "może pomoże" ;)

Jako że jestem fanem 1x mam 1x9 38 + 11-36 w swoim stalowym pomykaczu i 1x10 28 + 11-42 w fulasie.

W pomykaczu kolejna kaseta będzie raczej w stylu 11-28 czy 11-30 właśnie pod kątem ciaśniejszego stopniowania, ale to raczej nie powinno dziwić ze względu na zastosowanie. W fulu kaseta Sunrace 11-42 po pewnym czasie naprawdę zaczyna denerwować w dolnym zakresie (ta nieszczęsna koronka 18T), tym bardziej że mając praktycznie tylko młynek z przodu kaseta jest wykorzystywana w całości. A kaseta Sunrace 11-40 10s, to praktycznie to samo co 11-42 10s z wyjątkiem największej koronki, nie ma tu ciaśniejszego stopniowania. Także albo coś źle sprawdzałeś, albo Sunrace zrobił jakąś rewolucję :) Stąd w fulu jak się zajedzie to co mam wskoczy już 11s i raczej na pewno nie Sunrace.

PS. Byłbym zapomniał - w obu rowerach mam z przodu owale ;)

41 minut temu, m0d napisał:

kaseta Sunrace 11-40 10s, to praktycznie to samo co 11-42 10s z wyjątkiem największej koronki, nie ma tu ciaśniejszego stopniowania. Także albo coś źle sprawdzałeś, albo Sunrace zrobił jakąś rewolucję

To co napisałem było w odniesieniu do kasety Shimano, o której pisał Mike.

Myślę, że stanie na tych 36 zębach. A jak będzie za twardo, to będę myślał nad innym rozwiązaniem. 

Godzinę temu, Roballinho napisał:

składniam się bardziej za mniejszą ilością biegów na najwyższej tarczy, właśnie ze względu na ciaśniejsze zestopniowanie.

Chociaż Sunrace ma kasety 11-40 i tu już takich dużych dziur nie ma.

Odnosiłem się do tego ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...