uchmanek Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Czy to jest dobry widelec? https://allegro.pl/amortyzator-as79-26-xcr-rlr-tlumienie-olej-manetk-i7548723216.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Dołożył bym do RS nowego powietrznego, ewentualnie szukał używki w dobrym stanie. Pewnie do rekreacyjnej jazdy się nada, ale ja jakoś nie mam zaufania do tych najtańszych Suntourów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Ktoś wie jak wygląda w nim tłumienie powrotu? Tłumik+olej w górnej goleni czy jakieś wynalazki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Wiem, że w modelach bez regulacji z tłumieniem olejowym( xcr, xcm v3) jest nierozbieralny cartridge, tutaj też jest chyba cartridge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 (edytowane) @up Zaden xcm nie ma tłumienia. Edytowane 10 Września 2018 przez SoloTM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Na zdjęciu widać pokrętło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Xcr ma tłumienie ( xcm nie ma ) i jest to pierwszy widelec sr z tłumieniem. Działa jako tako, tragedii nie ma, waży sporo i nie należy do trwałych, ale nie jest drogi. To taki dostateczny a nie dobry. ( za te pieniądze nowego lepszego nie znajdziesz ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Na ali znalazłem powietrznego Recona za 138$, albo zwykłego XC30 za ok 100$. Chyba dam Chinom szansę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 3 godziny temu, uchmanek napisał: XC30 za ok 100$ dojdzie Ci UC i masz 500 zł, a w PL za 599 zł z gw. 3 godziny temu, uchmanek napisał: Recona za 138$ j.w. 670 zł, w PL można kupić z gw. za 900 zł. Kupuj jak uważasz, że oszczędzisz sporo jak dla siebie. Ja jestem zdania, że w Azji można kupować coś bez gwarancji jakiejkolwiek wtedy gdy cena wybitnie dobra, tu 100 i 200 zł oszczędności. Ewentualnie poszukać metody zakupu tak aby zminimalizować VAT i opłaty celne co nie zawsze się udaje i nie każdy chińczyk wysyła przez magazyny EU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Rozbieralne tłumiki to obecnie aion i wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 12 Września 2018 Udostępnij Napisano 12 Września 2018 To jest tani amortyzator sprężynowy. Ustawienie go pod siebie jest trudne/niemożlowe. Kasa w błoto. Celuj w podstawowy model powietrzny (np. Raidon). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 XCM V3 ma tłumnik olejowy w postaci nierozbieralnego cartidża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 XCM ma tylko! blokadę skoku hydrauliczną. ( czy zwykła czy hydrauliczna to większej różnicy nie ma ) Tłumienia dobicia/odbicia nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Jak swojego rozbierałem to mogłem film nagrać. Jak nie ma tłumienie to dlaczego jak wciskałem ten popychacz od strony kartidża to nie wystrzeliwał jak z armaty tylko tłumił energię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Może Ty po prostu źle widzisz ? ZADEN xcm nie ma tłumienia. Tak samo jak dałem link do piasty novateca z łożyskami maszynowymi a Ty pod nim piszesz, że tam są kulki. Pomyśl zanim coś napiszesz. Ludzi w błąd wprowadzasz. /edit Nie wierzysz mi to napisz do @ACTIVIA potwierdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 A w łożysko maszynowym to kulek nie ma??? Że kulki są w bębenku. Każdy XCM V3 HLO ma tłumik olejowy w postaci kartidża. A jak według ciebie nie ma tłumienie to dlaczego nie wystrzeliwuje jak z armaty jak resor sprężynowy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Bębenek to inna sprawa, ale owszem. Tam chodziło autorowi posta głównie o maszynowe na osi. Natomiast co do szczegółów sr suntour xcm to napisz do @ACTIVIA, pewnie chętnie Ci wytłumaczy. Ja niestety xcm-a nie rozbierałem, albo był to ze zwykłą blokadą, nie pamiętam. Natomiast podtrzymuję, żaden xct, xcm nie miał nigdy tłumienia skoku. ( olejowego, powietrznego ). Tłumienie było bierne/cierne, odpowiadały za to elastomery. Edytowane 14 Października 2018 przez SoloTM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Stare nie miały nowe mają. Tak samo jest narzekanie na to,że w XCM szybko się luz robi,a robi się tylko dlatego,że fabrycznie jest tam za mało smaru,jak się odrazu po zakupie naładuje tam dużo smaru to luzu nie będzie. Edytowane 14 Października 2018 przez PowerV3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Znajdź wersję z tłumieniem : http://www.srsuntour-cycling.com/pl/components/fork/?Model="XCM"&Model_Year=2018 Smarowanie, czy wymiana uszczelek i innych tulei jak są liche zawsze jest wskazane, ale to nei znaczy, że ten amortyzator ma tłumienie. Nie ma. Tu masz rozwinięte skróty ( przydadzą się ) : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Piotr Burzawa śr., 19 wrz, 12:01 Ucieknąć nie ucieknie olej lecz momentalnie szlak trafi tłumik Tu masz jak pytałem się ACTIVIA czy można zalać dolne lagi olejem zamiast smaru. I okazało się,że nie można to naładowałem smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Myślę jak Ci to wytłumaczyć i czy może dosadniej, ale jednak nie. Zapytaj speca od SR Suntour czyli @ACTIVIA. Skończyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Napisz do w/w speca od SR. Pokaże już na sam koniec Ci to : https://www.forumrowerowe.org/topic/231052-amortyzator-przedni-sr-suntour-xcm-pod-1-pytanie-o-grubość-goleni-górnych/?tab=comments#comment-2100460 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Kartridż w XCM-ie bez regulacji tłumienia jest nabity cisnieniowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Jakieś tłumienie ma bo nie wystrzeliwuje jak sprężyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Października 2018 Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Kolego to ci pisalem ze kartridz jest nabijany cisnieniowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi