michab Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Hej, Temat przewyższeń pojawia się często, mówi się o wpływie przewyższenia na średnie prędkości itd. Tylko mam pytanie kwestii technicznej. Jeżeli mam powiedzmy 820m wznoszenia i 825 opadania, to przewyższenie wynosi: - 820m (średnia) -5m (różnica) -czy +/-1600(suma)? Może głupie pytanie ale nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Przewyższenia są tylko na "+" (suma podjazdów), nie różnicuje się ich ze zjazdami, a tym bardziej nie sumuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michab Napisano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2018 No to jak jadę na trasie gdzie punkt startowy i docelowy to to samo miejsce to mi zawsze wyjdzie mniej więcej na 0. Bo przecież nawet jak wjedziesz na górę, to potem z niej zjeżdżasz i wychodzi prawie to samo co by na płaskim jechał. Ale ok, już wiem o co chodzi. Czyli od podjazdów odejmuję zjazdy, i te 5 co zostanie to rozumiem moje osiągnięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 8 godzin temu, michab napisał: Ale ok, już wiem o co chodzi. Chyba nie bardzo Przewyższenie to różnica między najniższym i najwyższym punktem, przez który przejeżdżasz. Jeżeli na trasie najniższy punkt jest np. 100 m n.p.m a najwyższy 700m n.p.m to miałeś na tej trasie 600m przewyższenia. Jest to coś innego niż suma zjazdów i podjazdów. Na trasie z przewyższeniem 600m możesz mieć np. sumarycznie 1200m podjazdów i 600m zjazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 To prawda. W kolarstwie potocznie używa się również słowa "przewyższenie" jako synonim sumy podjazdów na trasie. Niektórzy piszą, że "przejechali 1000m w pionie", inni, że "1000m w górę", jeszcze inni używają w internecie np "1000 m up". pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 @michab, tak jak napisał @Waza - w kolarstwie (jak i w biegach) przewyższenia to suma wszystkich podjazdów. Czyli mając na odcinku 10 km górki o wysokościach 100, 150 i 200 m, robisz 450 m przewyższeń. Definicja kolegi @Eazy również jest prawidłowa, ale nie w przypadku sportu. Używając tej definicji robiąc tej podjazd (100->700 m n.p.m.) czterokrotnie, nadal miałbyś 600 m przewyższeń, chociaż w rzeczywistości podjechałeś 2400 m. Używają definicji kolegi, można by to nazwać sumą przewyższeń, ale wtedy za najniższy i najwyższy punkt trzeba by przyjmować początek i koniec każdego podjazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 @TheJW dla mnie to wspomniane przez Ciebie 2400m to będzie suma podjazdów Przewyższenie na trasie to dla mnie nadal różnica między najniższym i najwyższym punktem Ile osób tyle definicji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Ciekawy temat , przypomina mi się podobny dotyczący nachylenia. Jeśli wystartujemy z 500 metrów i po kilometrze wjedziemy na na 640 to jakie średnie nachylenie w procentach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 "Jeżeli rowerzysta wyjechał z punktu A..." @Eazy masz rację. Tu chodzi bardziej o interpretację. Chociaż i tak z definicji obydwie wersje są poprawne. @lewocz 14%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 28 minut temu, lewocz napisał: Jeśli wystartujemy z 500 metrów i po kilometrze wjedziemy na na 640 to jakie średnie nachylenie w procentach Po kilometrze w poziomie czy po kilometrze przejechanym? Jeśli dystans odczytałeś z licznika (informacja dostępna od ręki to około 13,9%, a jeśli horyzontalnie (np. z profilu wysokościowego trasy na mapie) - to 14% - jak widać nie ma to znaczenia przy realnych podjazdach, ale przy nachyleniu podjazdu równym 45 stopni pierwsza metoda daje wynik około 70% a druga... równe 100% - ale jak widać w praktyce jest to zupełnie nieistotne, nikt takich podjazdów nie zrobi Na marginesie - tak, tak... te osławione 25-procentowe "ściany" są nachylone do poziomu pod kątem "zaledwie" około 14 stopni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 54 minuty temu, lewocz napisał: Jeśli wystartujemy z 500 metrów i po kilometrze wjedziemy na na 640 to jakie średnie nachylenie w procentach A = 140 metrów ( 640 - 500 ) B = 1000 metrów P ( przewyższenie w % ) 1000 metrów = 140 1000 metrów ( ta wartość musi być stała ) = P P = 1000 ( stała wartość ) * 140 / 1000 metrów P = 14 % ( po przesunięciu przecinka ) Dla innego podjazdu (żeby się z tym tysiącem nie myliło ) Różnica wysokości A np. 178 metrów ( 720-542 metrów ) Dystans na tej trasie B - 2139 metrów 2139 = 178 1000 = P P = 1000 * 178 / 2139 P = 8,321 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 W stopniach rzeczywiście, niektóre podjazdy nie wyglądają na mordercze. Ale wiadomo, że w realu to inaczej wygląda. Dużo zależy też od długości bo łatwiej pokonać dłuższy podjazd o mniejszym nachyleniu niż krótki ale bardzo stromy. Ja osobiście walkę o przetrwanie zaczynam na podjazdach powyżej 25%. Z tych co znam i przejechałem osobiście to polecam żeby się sprawdzić w realu. Hujówka ( Sołtysi Dział) droga Harbutowice - Bieńkówka - 28% Jachówka - Makowska Góra - 26% Szlak na Stóg Izerski ( Katorga) - nie znam nachylanie ale masakra tam jest totalna...długo i bardzo stromo Osławionego Gliczarowa nie jechałem. W sumie jeżdżąc po górach spotyka się bardzo często strome ścianki ponad 25% i nawet się ich nie notuje w pamięci...no chyba, że mają one kilkaset metrów. Słyszełem o fajnych podjazdach w okolicy Laskowej i Ochotnicy ale nie znam dokładnie ich lokalizacj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Te nachylenia w % to bardzo ważne na jakim odcinku są mierzone. Bo jeśli na 50 - 100 metrach to tragedii nie ma, ale jeśli ponad 10 % trwa kilka km to mamy morderczy podjazd. popatrz tutaj: http://www.altimetr.pl/ Stóg Izerski: ( nr 2 w Polsce ) http://www.altimetr.pl/stog-izerski.html A tutaj nr 1 i reszta : http://www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-w-polsce.html /edit Dla przykładu ten podjazd : http://www.altimetr.pl/podjazd-paparzyn.html Ma nachylenie na odcinku 100 m 13 %, na odcinku 400 metrów - 10,25 %, na odcinku 500 metrów - 9,2 %, na odcinku 600 metrów - 8,5 % ... i wcale nie jest jakoś trudny bo jest krótki, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Znam to stronkę, ale wiadomo co innego czytać sobie, a co innego jechać. Stóg faktycznie jest morderczy..jechałem góralem i chyba tylko dlatego tam wjechałem. Tak sobie myślałem...góral, asfal..i Ja nie wjadę. Dopiero na górze się dowiedziałem O..Przehybę jeszcze tam widzę. To sie udało na kolarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 To prawda, trzeba mieć porównanie, żeby to "czuć" dawno temu jechałem ten podjazd : http://www.altimetr.pl/gora-velickiepleso.html i on jest moim punktem odniesienia do skali trudności na innych, mniejszych I oba : http://www.altimetr.pl/gora-velickiepleso.html i ten : http://www.altimetr.pl/podjazd-paparzyn.html mają Maksymalne nachylenie na 100 metrach wyniosło 13.5 % a jakże są inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michab Napisano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2018 No nie spodziewałem się, że wyjdzie taka dyskusja z tego. Myślałem raczej, że jest to jakoś jednoznacznie określone. W każdym razie... czyli wg definicji w razie takim jak pisałem asc 800 desc 800 mam przewyższenie 800? Bo jakbym jechał tylko pod górę to sytuacja jest prosta. I sory, że psuję dyskusję o % ale te akurat wydaja mi się zrozumiałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Liczysz tylko w górę - proste Proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 11 Września 2018 Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Tak. Spójrz na zapowiedź jakiegoś wyścigu kolarskiego. Oprócz profilu trasy, zawsze można zobaczyć wielkość przewyższenia, jako sumę wszystkich podjazdów. A ponieważ piszemy o kolarstwie, to nie ma co szukać innych interpretacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michab Napisano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Okej, sprawa jasna. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 W dniu 11.09.2018 o 10:19, SoloTM napisał: A = 140 metrów ( 640 - 500 ) B = 1000 metrów P ( przewyższenie w % ) 1000 metrów = 140 1000 metrów ( ta wartość musi być stała ) = P P = 1000 ( stała wartość ) * 140 / 1000 metrów P = 14 % ( po przesunięciu przecinka ) Dla innego podjazdu (żeby się z tym tysiącem nie myliło ) Różnica wysokości A np. 178 metrów ( 720-542 metrów ) Dystans na tej trasie B - 2139 metrów 2139 = 178 1000 = P P = 1000 * 178 / 2139 P = 8,321 % Dziwnie to liczysz i komplikujesz sprawę, po co to mnożenie przez 1000? Trzeba po prostu policzyć stosunek różnicy wysokości do przebytej drogi czyli z przykładów: 140/1000=0,14=14% 178/2139=0,083=8,3% Mnożąc przez 1000 otrzymujesz wynik w ‰ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Prawda, ale jak ktoś ma kalkulator który zaokrągla np. 178/2139=0,08=8 % a de facto jest 8,321 %. Jak będzie komuś zaokrąglał do 1 -2 liczb po przecinku to może przy wyniku 0,076 pokazać 8 % tak samo jak przy wyniku 0,083 pokaże 8 % - a przecież tam może być nawet 0,9 % różnicy. ( w tym przypadku jest to 0,6- 0,7 % różnicy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W dniu 13.09.2018 o 08:48, SoloTM napisał: a przecież tam może być nawet 0,9 % różnicy Nie 0,9% roznicy tylko 0,9pp roznicy. Punktu procentowego. Roznica 0,9% to bardzo mala roznica bo to by byla roznica jak pomiedzy podjazdem o nachyleniu 10% i podjazdem o nachyleniu 9,91% Moze to czepialstwo, ale % zawsze jest od czegos. To nie kilogram ktory moze funkcjonowac samodzielnie jako jednostka miary. % jest z czegos i jak policzysz 0,9% z 10% to tyle wlasnie wychodzi. Czyli jak masz 10% z czegos i chcesz powiedziec ze jest 9% to nie mowisz ze jest mniej o 1% (bo tak naprawde to jest mniej o 10%) tylko mowisz ze jest mniej o 1 punkt procentowy. To tez szerokie pole do manipulacji bo jak np X ma poparcie 1% i po jakims czasie bedzie mial 1,3% to mozna smialo mowic ze jego poparcie wzroslo o... 30% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.