TomaszU84 Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 Witam. Jednak spróbuje pójść w ta stronę... Szukam pedałów do których się wczepie, które będą tez ok dla normalnych butów. I teraz trochę teorii, jeżeli będą jednostronne, to ile czasu zajmuje "znalezienie" odpowiedniej strony dla obuwia? Czy w takich 520 da się jeździć w normalnym, zimowym obuwiu? Jakie modele polecacie?
Gość Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 Nie da się, samobójstwo. Kup SPD z platformami, chociaż ja osobiście nie widzę sensu takiego rozwiązania.
TheJW Napisano 10 Września 2018 Napisano 10 Września 2018 Ludzie to jednak lubią sobie utrudniać życie...
Gość Napisano 11 Września 2018 Napisano 11 Września 2018 Temat powinien zostac zamknięty. Bylo juz miliard razy na forum o jednostronnych...
Przemo6435 Napisano 11 Września 2018 Napisano 11 Września 2018 Znajomy ma jednostronne Prosty przykład ja mam dwustronne i jak stratujemy to ja jestem sporo z przodu a on zaczyna dopiero szukać. Jazda w normalnych butach na SPD jak kolega wyżej pisał to samobójstwo (pomijam kwestie zimowego obuwia)
Gość Napisano 11 Września 2018 Napisano 11 Września 2018 30 minut temu, Przemo6435 napisał: Znajomy ma jednostronne Prosty przykład ja mam dwustronne i jak stratujemy to ja jestem sporo z przodu a on zaczyna dopiero szukać. To nie wiem jakie ma pedały ale... moze po prostu jest lamusem, albo kupił jakis krap co mu sie obraca bez ostrzeżenia, mam 6 rowerów w 3 z nich mam jednostronne A530 w innych dwustronne strone M520/540/8020 i nie widze najmniejszego problemu ze znalezieniem strony z zatrzaskiem.
Przemo6435 Napisano 11 Września 2018 Napisano 11 Września 2018 Pedały ma m-324 i potrafią się obrócić podczas wypinania. Nie wiem czemu ma służyć pisanie, że może po prostu jest lamusem.
m0d Napisano 11 Września 2018 Napisano 11 Września 2018 A musi być to koniecznie system SPD? Teoretycznie są pedały, które mają i dużą platformę (także z pinami) i możliwość wpięcia, ale to sprzęt do "zjazdowej rąbanki". Czy się to w praktyce sprawdzi - nie wiem. Na pewno swoje kosztuje i waży, np. niektóre modele Crank Brothers. Jeśli zostaniemy przy Shimano to: - na m520/540 są plastikowe nakładki umożliwiające teoretycznie jazdę w normalnych butach, tylko obstawiam niezbyt długą trwałość i upierdliwość przy zakładaniu/zdejmowaniu - są pedały z obszerniejszą "klatką" jak np. m530, ale nie jest to nadal podparcie dla buta - są pedały z obszerniejszą klatką z "ząbkami" jak np. m434 - duże, ciężkie, starszy system zapięcia niż w m520 i podobnych - są pedały turystyczne/trekingowe z serii pd-txxx z typową platformą i spd - są pedały jednostronne spd z serii pd-axxx Na zimę sugeruję po prostu zimowe buty spd. Wiem, drogo
TomaszU84 Napisano 11 Września 2018 Autor Napisano 11 Września 2018 Drogo, i niedostępnie! Mam rozmiar buta 50 (albo i 51), znalazłem jedynie szosowe i MTB. Zdecydowałem się na M530, poczytałem kilka recenzji, różnica może i niewielka, ale wyczuwalna na podjazdach, a ja mieszkam w mocno pagórkowym terenie. Zimą jeździć będę w platformach + butach zimowych. Dzieki za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.