mindcontrol Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Cześć mam dosyć pilne pytanie.Planuję niedługo wymienić korbę.Upatrzyłem dwie do wyboru,w tym SHIMANO Altus FC-M2000,która podoba mi się w wyglądu,lecz w opisie jest podane że należy do napędu 3x9 a ja mam 3x8,z tyłu przerzutka Acera.Czy będzie jakiś problem skoro założę tą korbę?Proszę o odp pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Musisz patrzeć na ilość zębów na koronkach. Ta ma 40/30/22. Jaką masz przednią przerzutkę ? to ona powie Ci jakie korby ( ilość zębów ) obsłuży. Problemów z tym, że korba jest na 9 biegów nie będzie. Oczywiście musisz też patrzeć na długość suportu - ta którą zaproponowałeś jest pod suport 122,5 mm. A jaki Ty masz suport powie Ci Twoja korba ( model ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mindcontrol Napisano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Witam korba z przodu to Shimano FC-TY701 42/34/24 Shimano FC-TY701 42/34/24T Shimano FC-TY701 42/34/24T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 No to powinno wszystko pasować. Przerzutkę oczywiście trochę obniżyć trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mindcontrol Napisano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Dzięki za szybką odpowiedz,możesz sprecyzować co z tym obniżeniem przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Twoja korba ma największą koronkę 42 zęby, nowa będzie miała 40. Więc trzeba obniżyć przednią przerzutkę ( obejmę ) o jakieś 2-3 mm na oko. Wiąże się to z ponowną regulacją. ( napiecie linki ) oraz byc może ograniczniki ( te dwie śruby na przedniej przerzutce ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mindcontrol Napisano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2018 A jakbym kupił korbę Acera FC-M361 42/32/22 to musiałbym kombinować z tym ustawianiem?Pierwszy raz to robię także jestem trochę zielony w temacie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Raczej nic kombinować nie musiałbyś. Podaj jeszcze model przedniej przerzutki. Na wózku przerzutki, wygrawerowane będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mindcontrol Napisano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Ogólnie rower to Kross Level B2 2017,nic złego jak dotąd z nim się nie dzieje,tylko zmieniam parę rzeczy od tak sobie,a przerzutka to proste Tourney FD-700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Raczej będzie ok. Przerzutka ma pojemność 18 zębów, korba fc361 ma 20 zębów różnicy, ale powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mindcontrol Napisano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Widzę że się znasz,a którą korbę poleciłbyś?Ceny obydwóch zbytnio się nie różnią.może są jakieś inne w tym przedziale?Widziałem też Suntour XTC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 361 to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mindcontrol Napisano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2018 W sumie mniej kombinowania..,Czarno srebrna też prezentuje się ok,dzięki za poświęcenie czasu i miłego wieczoru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Ale i tak pewnie będziesz musiał coś podregulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Września 2018 Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Jeśli szukasz tanio to ciekawa oferta : https://www.olx.pl/oferta/mechanizm-korbowy-fc-m340-suport-kaseta-8-biegow-CID767-IDvzHuz.html potrzeba byłaby jednak założyć ten suport - więc robota większa, ale taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mindcontrol Napisano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Akcja zakończona,korba Acera i nowy suport,wymienione w serwisie,wszystko działa elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.