Pawel2018 Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Ostatnio gdzieś przeczytałem, że przerzutka tylna Shimano Zee działa z większością manetek srama. Czy da się więc podpiąć Zee pod manetke Srama x3?
seraph Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Tak. I nie tylko Zee, ale każda Dyna-Sys, bo ciąg linki się zgadza.
grzesiowu Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 hm ... gdzieś czytałem że 10x srama bangla tylko ze sobą ... ale to mógł być fejk; ja ze sramem się nie bujałem nigdy
Roballinho Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Zee z moją manetką X0 na dziewięć rzędów działa, ale widziałem, że w niektórych przypadkach trzeba nieco zmodyfikować miejsce spięcia linki z przerzutką. Do poczytania tutaj https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=148662 Z X3 też powinno działać, ale może będzie trzeba podłubać jak w podanym przeze mnie linku.
Pawel2018 Napisano 7 Września 2018 Autor Napisano 7 Września 2018 Dzięki bardzo. Pytam się żebym pieniędzy w błoto nie wydał bo mam 7 biegową kasetę i właśnie chciałem kupić nową przerzutkę
grzesiowu Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 23 minuty temu, Roballinho napisał: Zee z moją manetką X0 na dziewięć rzędów działa, ale widziałem, że w niektórych przypadkach trzeba nieco zmodyfikować miejsce spięcia linki z przerzutką. Do poczytania tutaj https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=148662 Z X3 też powinno działać, ale może będzie trzeba podłubać jak w podanym przeze mnie linku. no właśnie 9x a nie 10x ...
RafalxM Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Godzinę temu, seraph napisał: Tak. I nie tylko Zee, ale każda Dyna-Sys, bo ciąg linki się zgadza Śmiem się nie zgodzić.* Gripshift Srama 10s z przerzutką XT RD-M8000 'działa' na połowie kasety , tzn albo bardziej podciągniesz linkę i masz pierwsze 5 przełożeń działające idealnie, a na niższych łańcuch zaczyna 'pykać' jakby chciał wbić inny bieg - jeszcze nie przeskakuje ale to juz nieprawidłowa praca. Przy poluzowaniu linki ta sama sytuacja , tylze że na ok 5 zębatkach liczac od najmniejszej. Gdzieś tu na forum czytałem o podobnym przypadku. U mnie po zmianie samej tylnej przerzutki na Sram GX 10s jest ok. *JEDYNĄ wątpliwość jaką mam to to że RD-M8000 to przerzutka 11s . I być może w tym leżał problem - nie wiem, w każdym razie łapie się na tezę 'każda Dyna-Sys'. Korzystając z okazji - jak ktoś szuka RD-M8000 to sprzedam 'nówkę' stówę taniej niż w sklepie .
MMMAAACCC7 Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Proszę nie mylić "dyna sys"(10 speed), z "dyna sys II" (11 speed)..
Dokumosa Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Przerzutka w ds i ds11 ma to samo przełożenie. Tak więc jeśli z ds mają działać sramowskie manetki to również z rd-m8000 na kasecie 10s.
RafalxM Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Z tego co doczytalem , u mnie problem prawdopodobnie był spowodowany mixem manetka 10s , przerzutka 11s. Tutaj ciekawie opisane różnice z oznaczeniem ciągu, wynika z tego że nie jest identyczny, a w połączeniu różnym ratio przerzutek można zafundować sobie niezły bajzel https://bikehunter.pl/tylna-przerzutka-rowerowa-dlugi-czy-krotki-wozek/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.