Gość Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 W kilku źródłach i nie tylko w Polsce ten model roweru ma podawaną wage między 11.90kg a 12.2 . Mam jednak pytanie bo w opisie tego roweru jest podane że ma 1x11 biegów. Przestawiamy tylko po prawej stronie. Czy ktoś jeździł rowerem z tak małą ilością biegów? Rozumiem szosówki. Jednak czy nie za mało? 3x9 3x8 2x11 ale 1x11? https://velmar.pl/merida-nine-2018-green-dostepne-p-3093.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jbbike Napisano 7 Września 2018 Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Teraz taka moda, że rowery mają 1x11, 1x12, 2x11. Ma to swojej uzasadnienie bo napęd jest przede wszystkim mniej awaryjny i do tego jedna manetka i linka mniej. Ja ma właśnie 1x11 i przed zakupem obawiałem się, że będzie ciężko na podjazdach ale z tym nie ma problemu. Natomiast brakuje aby docisnąć na asfalcie na płaskim lub z górki. Jak przejedziesz trochę kilometrów to będziesz wiedział czego potrzebujesz i dopasuję przedni blat pod siebie. W skrócie nie ma się czego obawiać tylko kupować rower i jeździć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 7 Września 2018 Udostępnij Napisano 7 Września 2018 8 godzin temu, nagra napisał: Czy ktoś jeździł rowerem z tak małą ilością biegów? Rozumiem szosówki. Jednak czy nie za mało? 3x9 3x8 2x11 ale 1x11? Ważny jest dostępny zakres a nie ilość "biegów", zobacz jaka tam jest użyta kaseta. Jeśli masz wątpliwości i nie rozumiesz "o co w tym kaman" i jaka "mechanika" za tym stoi, to sprawdź, przejedź się i dopiero zadecyduj. Albo w ogóle daj sobie spokój z tym sprzętem, bo będziesz miał cały czas z tyłu głowy, że ktoś ma 20 czy 30 "biegów", a Ty tylko 11 Ot, nie jest to napęd dla każdego i nie w każdych warunkach jego zalety przewyższają wady, choć akurat do roweru MTB to baaardzo praktyczna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 W dniu 7.09.2018 o 08:54, jbbike napisał: Teraz taka moda, że rowery mają 1x11, 1x12, 2x11. Ma to swojej uzasadnienie bo napęd jest przede wszystkim mniej awaryjny i do tego jedna manetka i linka mniej. Ja ma właśnie 1x11 i przed zakupem obawiałem się, że będzie ciężko na podjazdach ale z tym nie ma problemu. Natomiast brakuje aby docisnąć na asfalcie na płaskim lub z górki. Jak przejedziesz trochę kilometrów to będziesz wiedział czego potrzebujesz i dopasuję przedni blat pod siebie. W skrócie nie ma się czego obawiać tylko kupować rower i jeździć! Ja jeżdze na 3x9 i jest tak : Po lewej mam stale na 3 natomiast po prawej korzystam z wszystkich przełożeń od 1 do 9. A jest opcja by przerobić /zamienić napęd chociaż na 2x11? . Przecież i tak nie przybędzie mi nagle waga 1kg Nie podjeżdżam już. Mam 1 lasek z 1 górką ale za dużo syfu po drodze opona zbiera więc omijam to. Mówisz brakuje by docisnąć na asfalcie. No i tu boli . Kurna rower 12kg taki pędziwiatr a tutaj raptem 1x11 i jeszcze 4-4.5tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 To nie jest "raptem", to się nazywa specjalizacja. I nie jest tu na pewno priorytetem, że ktoś chce jeździć tym po asfalcie i mu z górki brakuje do pomachania nogami Od tego są inne rowery po prostu. 2 godziny temu, nagra napisał: Po lewej mam stale na 3 Tak BTW, jak piszesz sam korzystasz tylko z jednej zębatki z przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 10 Września 2018 Udostępnij Napisano 10 Września 2018 W dniu 7.09.2018 o 00:33, nagra napisał: 1x11 biegów. Tam jest rozsądny zakres przełożeń bo masz kasetę 11-50 z. Kasety 11-42 z są dla amatora zbyt wymagające w trudnym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Września 2018 Udostępnij Napisano 14 Września 2018 W dniu 10.09.2018 o 15:02, m0d napisał: To nie jest "raptem", to się nazywa specjalizacja. I nie jest tu na pewno priorytetem, że ktoś chce jeździć tym po asfalcie i mu z górki brakuje do pomachania nogami Od tego są inne rowery po prostu. Tak BTW, jak piszesz sam korzystasz tylko z jednej zębatki z przodu... Bo sklepach jak sprzedają to po lewej było na 1 to mi pasowało na 3. Na 2 jest średnio . Ja jest 2 po lewej a po prawej 9 to nadal czuje się jakby się jechało dziecięcym rowerem dlatego zostało na 3. W dniu 10.09.2018 o 15:45, dovectra napisał: Tam jest rozsądny zakres przełożeń bo masz kasetę 11-50 z. Kasety 11-42 z są dla amatora zbyt wymagające w trudnym terenie. Jest jeszcze 1 merida. Waga jeszcze lepsza 11.X kg tyle że koła 27.5 a ja mam 2 rodzaje opon obie 29 więc nic z nimi nie zrobie ma obręczy 27.5 . Dodam że ta Merida z kołem 27.5 ma właśnie 2x11 . 14 godzin temu, Wyrwizab napisał: Dokładnie. Mając np. 3x9 wiele z przełożeń jest podobnych i nie korzystamy z nich, bo (przykładowo) 2-8 to to samo co 3-6. Ukosujesz łańcuch, a on tego nie lubi. Nie tylko łańcuch jest już dawno ubity . Jednak widuje młodych z Krossami którzy wiosną tego roku zakupili rowery było ich 5 i testowali biegi i narzekali bo nie wiedzieli jak sobie poustawiać biegi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi