gigiamoroso Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Kupiłem do roweru popularne i polecane hamulce v-brake Shimano Alivio BR-T4000. Hamulce lekko chodzą i łatwo jest je wyregulować, ale mają luz gorszy niż w chińskich hamulcach za 15zł komplet na cały rower. Luz zaznaczyłem na zdjęciu, ma ok.1mm. I tu mam pytanie, ten model tak ma, czy trafiłem na bubel i powinienem to reklamować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 V brake zawsze w tamtym miejscu miał luz roboczy, chyba że to były jakies kosmosy łozyskowane. Pytanie jak duży jest ten luz. 1 mm to nie jest jakoś strasznie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Zakładaj je, nie przejmuj się tym luzem. Przed założeniem na pivoty daj odrobinkę jakiegoś stałego smaru. Jak masz dobre klamki i pancerze z linkami, będą hamować naprawdę bardzo dobrze w typowych warunkach, czyli sucho i bez ekstremalnie szybkich zjazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Jeśli luz jest większy niż minimalny to ja bym reklamował : jeszcze inne zdjęcie: https://sklep.romet.pl/produkt/szczeki-ham-mtb-alvb-shi-br-t4000-przod-czarna-ebrt4000fx43slp-okladz-s65t,35125.html A jeśli potrzebujesz na dwa koła komplet to poprosiłbym o zwrot kasy i wziął w cenie 1 pary - takie dwie pary używanych ( za 60 pln ) https://www.olx.pl/oferta/hamulce-deore-lx-570-CID767-IDvqDWC.html#7efb93960f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 (edytowane) Witam az podszedłem do roweru zerknąc na luz o ktorym mowa. Tez mam nowe brt-4000 od maja jest luz i jakos mi nie przeszkadza dobre okładziny i hamuja jak nalezy. Kłucił bym sie z v-brakee za komplet 30 zł przod tył czy sa dobre nawet 400 km nie wytrzymały dobrze że element odleciał na postoju podczas regulacji bo podczas jazdy to by sie człowiek zabił.A regulacja tych chińczyków to jakas masakra. Prawdopodobnie ten model tak ma ale ja sobie te v-brake chwale bardzo. Edytowane 6 Września 2018 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Tylko że hamulce zaproponowane przez Solotm nie są chińskie i o parę klas nad nowymi alivio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek_89 Napisano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 witam, mam podobny problem z tymi samymi hamulcami. Złożyłem rower i coś mnie podkusilo kupic T-4000. luz około 1mm, może nawet więcej, najgorzej że przez niego gdy hamuje, to pykają z uwagi na ten luz właśnie. prawdopodobnie przy hamowaniu odbijają się o piwoty. To samo, gdy jadę po ścieżce rowerowej z kostki, albo podjeżdżam pod delikatne wzniesienie, np przejście dla pieszych ze ścieżki rowerowej. Odglos jest jak przy stukach w zawieszeniu na wybojach, co bardzo denerwuje. W poprzednich gorszej klasy tektro nie było takich perturbacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi