1415chris Napisano 21 Listopada 2011 Napisano 21 Listopada 2011 Sapimowski kalkulator jest jak najbardziej teges. Uzywam go i jest ok. Sprawdz dokladnie jakie wymiary potrzebuje ten kalkulator. Np. Dla srednicy otworow 51mm i 37mm tylnej piasty i obreczy ERD 604 przy zaplocie na 3x 28 szprych wychodzi dl 299 i 301mm,
speedbajbus Napisano 27 Grudnia 2011 Napisano 27 Grudnia 2011 Ja mam natomiast pytanie, czy szerokie szprychy (dajmy na to Sapim CX-Ray) beda kompatybilne z kazda piasta, tj. czy te szersze "aero" szprychy mieszcza sie we wszystkie otwory standardowych piast np. firmy Novatec?
razorjack Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 ktoś potwierdzi prawidłowe użycia kalkulatora ? przednia to Hope pro2 Evo (tu nie do końca jestem pewien wymiarów, tylko w jednym miejscu je znalazłem, chętnie bym potwierdził, na dodatek zwykłe Hope pro2 różni się chyba od Evo) tylna chosen srednica podzialowa otworow po obu stronach = 58mm CTL - od osi symetrii kola do lewego kolnierza = 28mm CTR - od osi symetrii kola do prawego kolnierza = 15mm. obręcze wtb freq i23 26
razorjack Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 poprzednie dane okazały się błędne. te są już sprawdzone i potwierdzone jakie nyple ALU będa najlepsze? (czerwone ) żeby się nie wyrobiły itp. hę? są tu jacyś magicy?
nieborak Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 To jaki jest najlepszy? Każdy podaje inną długość szprych, np. dt o 4 mm krótsze niż spokeman.
razorjack Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 mi wszystkie 4 kalkulatory podały tę samą długość, niektóre chyba tylko nie uwzględniały średnicy otworów 2.6mm i liczyły dla 2.1mm
Zazi Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 W kalkulatorze dt swiss wyliczyłem długość szprych. Czy ktoś mógłby potwierdzić lub zanegować te wyniki? Obręcz: xm 317 v-brake Piasty: Novatec 711/712
mlodyy Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Witam, liczylem dlugosc szprych 4 roznymi kalkulatorami i kazdy mi co innego pokazal czy mogl by mi ktos pomoc lub potwierdzic czy dobrze wyliczylem obrecz to MAVIC EN 521 ERD to 535mm piasta to HOPE PRO 2 (to jest ta ktora ma z lewej 19,5 a prawej 34 do osi i flansza ma lewa 56, prawa 54) zaplot na 3 krzyze srednia dlugosc szprych z tych wszystkich kalkulatorow to prawa strona 259mm i lewa 257mm srednica otworow to chyba 2.1 nie jestem pewien. z gory dziekuje za pomoc
vitesse Napisano 28 Lutego 2013 Napisano 28 Lutego 2013 z tego co widze to kazdy liczy co innego, chyba zaplote na probe na szprychach jakie mam Mam obrecze dt 4.1 ceramic i piate przednia dt 340 bez tarczy kalkulator sapim pokazl mi 267 obrecz 28 otworow zaplatac na 3 czy2 krzyze? bedzie pod opone maxxis detonator 1,5
darekpsk Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 czy możliwe jest aby w tylnim kole pod tarcze wyszły zarówno od napędu jak i z drugiej strony takie same długości szprych? Wydawało mi się, że od strony napędu mają być 2mm krótsze . piasta novatec 712sb a obręcz mavic 717 pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2013 Jeżeli masz tarcze to tak może sie zdarzyć.
seraph Napisano 24 Stycznia 2014 Napisano 24 Stycznia 2014 Wymieniam obręcze w kołach i nowe obręcze mają ERD większe o 2 mm, więc zgodnie z zasadami logiki szprychy powinny być dłuższe o 1 mm prawda? Kalkulatory potwierdzają tę zależność, a czasem to i identyczną długość pokazują. Mogę więc przepleść koła zachowując stare szprychy i nyple? Nie wpłynie to niekorzystnie w jakikolwiek sposób?
tojagowor Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 próbowałem policzyć szprychy 3 kalkulatoramim, za każdym razem na 3 krzyże i każdy z nich podał mi różne wartości - roztrzał to około 10 mm na szprysze więc nie chce mi się wierzyć w te programy, czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony, nieomylny program?
dawid Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 jakie masz komponenty? jeśli mam je w swojej bazie to mogę sprawdzić jakie długości potrzebujesz
tojagowor Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 piasta shimano nexus sg-3c41 i dla 2 obręczy bo jeszcze nie jestem pewien na ktorej bede skladal kolo: alexrims dm24 i remerx rdx 7320- raczej sklaniam sie w strone tej drugiej, kolo 26" 36 szprych zaplot na 3 krzyze
Sertom Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Dzień dobry, Kilka pytań debiutanta: 1) Jak mierzyć długość piasty do kalkulatorów? Wpisywać długość mierząc korpus piasty z jednej strony i z drugiej koniec bębenka, czy raczej mierzyć długość mocowania? Wydaje mi się, że po prostu należy zmierzyć według tej drugiej opcji(czyli u mnie 135mm), ale pytam dla pewności. 2) Jak mierzyć dokładnie obręcz? Długość tylko do krawędzi(chodzi o średnicę wewnętrzną), czy dodawać grubość? Różnie ludzie robią, a z kalkulatorów to jasno nie wynika. 3) Czy jeśli różnice w stosunku prawej i lewej strony piasty(różnice długości szprych) są w zakresie 1 lub 2 mm to czy ryzykować kupno takiej samej długości szprych dla obu stron i liczyć na to, że na nyplach zniweluje się te długości? Uprzedzam, że chodzi o tylną piastę, typowe MTB(na kasetę 7k i rozstaw 135mm). 4) Używałem trzech kalkulatorów i każdy podaje różne, ale odpowiednio proporcjonalne długości szprych(tak jak wcześniej pisałem - różnica 2 mm). Męczyć te kalkulatory do zgody, czy uśrednić wyniki?
Ptaho Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Ktokolwiek, cokolwiek? Spróbuj tego narzędzia, jest tu dość dokładnie opisane jak mierzyć. http://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych
Sertom Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Dobra kilka rzeczy ta strona mi wyjaśniła: http://leonard.io/edd/ Dalej mi się jednak rozchodzi o dwa ostatnie pytania, tzn. chciałbym znać jakieś wasze doświadczenia. Jak już składacie to przy małej różnicy długości szprych kupujecie takie same czy różne, no i co z tymi kalkulatorami? Uśrednić wartość?
Shmitt Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Dobra kilka rzeczy ta strona mi wyjaśniła: http://leonard.io/edd/ Sprawdziłem jedną z piast tylnych - Zastanawia mnie różnica napięcia szprych po lewej i prawej stronie piasty. Stosunek napięcia L/R wynosi czterdzieści trzy procent. Przyjmując wartość sto po prawej stronie, napięcie po lewej będzie wynosić czterdzieści trzy? Dobrze rozumuję?
TOSHIBAx205 Napisano 12 Kwietnia 2014 Napisano 12 Kwietnia 2014 Witam, w kalkulatorze http://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych wychodzą mi jakieś dziwne wyniki, pierwszy raz tego używam. Wpisuje:Całkowita długość piasty 100mmLewa strona 26mmPrawa strona 12mmŚrednica piasty 58mmWewnętrzna średnica obręczy 540mmGrubość obręczy 3mmLiczba szprych w kole 36Liczba krzyży na stronę 9Wychodzi 304mm ;O Co robię źle? Na poniedziałek potrzebuje rower a jeszcze nawet szprych nie kupiłem a co dopiero żeby mi to ktoś zaplótł.
seraph Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 Wie może ktoś jakie ERD mają obręcze Alexrims XC 49? Nigdzie nie mogę znaleźć, a z pomiarów wychodzą mi mało wiarygodne wartości. Może źle mierze?
czekolada Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam, w kalkulatorze http://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych wychodzą mi jakieś dziwne wyniki, pierwszy raz tego używam. Wpisuje: Całkowita długość piasty 100mm Lewa strona 26mm Prawa strona 12mm Średnica piasty 58mm Wewnętrzna średnica obręczy 540mm Grubość obręczy 3mm Liczba szprych w kole 36 Liczba krzyży na stronę 9 Wychodzi 304mm ;O Co robię źle? Na poniedziałek potrzebuje rower a jeszcze nawet szprych nie kupiłem a co dopiero żeby mi to ktoś zaplótł. Zmień ilość krzyży na 3 - czyli standardowy zaplot. Żeby zapleść koło na 9 krzyży musiałoby mieć przynajmniej 72 szprychy. Seraph, nie znam się na obręczach Alexrims, ale zdaje się, że nie ma takiego modelu jak XC 49. Alexrims podaje ERD swoich obręczy na swojej stronie. Tam szukaj. http://www.alexrims.com/product.asp?sc=1&cat=19&cat2=20
seraph Napisano 17 Kwietnia 2014 Napisano 17 Kwietnia 2014 No właśnie jest taki model bo ja mam Na stronie Alexrims go nie ma, ale wydaje mi się, że kiedyś jak patrzyłem to był tylko nie zwróciłem uwagi na ERD. Najbardziej z profilu przypominają TD17 i wymiar też mają taki sam (622x17). To możliwe, że zmieniono naklejki i nazwę modelu? TD17 mają ERD=602.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.